Josephine’s – Antwerpen
Josephine’s: Vintage chic
Chef: Arie Visscher & Alex Kooman
Restaurant Josephine’s in Antwerpen behoort bij die Antwerpse vaste waardes die we per jaar toch wel een aantal keer bezoeken. Het is dan ook een certitude voor een gezellige avond op het Antwerpse Zuid. Sinds de komst van het nieuwe leading kitchen duo Arie & Alex werd het niveau nog omhoog gekrikt wat dan weer een extra stimulans is voor een paar nieuwe bezoeken.
Kasper Stuart – visionair van Josephine’s en groep Taste – is een gedreven ondernemer die altijd kijkt naar wat conceptueel nog beter kan. Horeca concepten moeten bewegen en regelmatig geeft hij met een moderne visie zijn horecazaken een nieuwe richting. Zo werd eerder al de ‘Wok & het Tafeldier’ aan de Gentplaats (later Wok & Tandoori) met succes omgetoverd tot dit Josephine’s. Een lifestyle restaurant met vintage look en een parfumed cocktail bar.
Recentelijk herschikte hij het Josephines keukenteam met enkele opmerkelijke toptransfers. Alex Kooman en Arie Visscher kennen elkaar van onder meer een passage bij het Librije*** van Jonnie Boer. Vandaag serveren zij in Josephine’s 2.0 gerechten die diepgang in smaak hebben en verfijnd gepresenteerd worden.
Aan de sfeer heeft Kasper Stuart maar een paar details veranderd. Het publiek had van bij de opening de Bohemien boudoirsfeer die designer Kurt Hereygers van ‘Not Before Ten’ creëerde namelijk al stevig omarmd. Het interieur met veel tweedehands elementen zorgt voor een ongekende gezelligheid en is meer dan geslaagd. Het burleske bric-à-brac wordt sfeervol aangevuld met een lange wand vol witte kaarsen en op de benedenverdieping duik je onder in de authentieke sfeer van oma’s living room.
Ook de imposante cocktailbar met een rek vol retro parfum flesjes is noemenswaardig en legt de link met Josephine’s signatuur, namelijk de ‘parfumed’ martini’s. Achter de bar staat sinds kort Kristof Burm, één van ‘s lands toptalenten. Hij maakt verfijnde cocktails die niet alleen door smaak en aroma maar eveneens door textuur hoge ogen gooien. Josephine trakteert haar gasten nog steeds elke donderdagvond met een live jazz sessie terwijl DJ‘s de vrijdag,- en zaterdagavonden vanaf 21 uur met o.a. jazzy en funky vinyl kruiden.
We geven het startshot van deze romantische tête-à-tête met een Vesper Martini in de duo sofa van de vintage corner. Bombay Sapphire gin, Eristoff brut citrus infused Vodka, Cocchi Americano Vermouth & bitters (9,5€).
Terwijl gastheer Dave Bosmans ons vriendelijk naar onze tafel brengt is Josephines al aardig volgelopen. A&A serveren een maandelijks suggestie menu van 3- gangen aan de schappelijke prijs van 35€. Vandaag is dat een tartaar van Gravad lax met mimosa ei en limoen. Gevolgd door filet van eend met knolselder, hazelnoot, sinaasappel en sherryazijn. En als dessert een koffiemousse met kastanje en chocolade. Ook à la carte is er een ruime keuze met een 6-tal voorgerechten en 6 hoofdgerechten.
Als amuse krijgen we een bouillon van gerookte paling, venkel en haringeitjes. Mijn voorgerecht is een klassieker op de à la carte die ik al vaker goedkeurend bestelde bij Josephines. Een lekker gekruide Steak Tartare met kwarteldooier en bieslookmayonaise (14€).
Aan de overkant hoor ik een lichte euforie want de salade met bietensoorten, appel, geitenkaas en zuurdesem (12€) ontpopt zich tot de winnaar van de avond. Gelukkig mag ik mee proeven van deze crunchy combinatie waar de geitenkaas de juiste intensiteit geeft zonder te overheersen en waar de smaken overduidelijk matchen.
We wachten even door de drukte op ons hoofdgerecht maar gelukkig zorgt Josephine voor de juiste gezelligheid. Ik koos voor de combinatie van Duroc varkenswang met Nobashi garnalen, risotto, chorizo en schaaldierenjus(22€). De varkenswang is perfect gegaard, bij de risotto is de kaas te overheersend. Tafelgenoot liet zich verleiden tot de entrecote die op de bbq gegrild werd met dikke friet, zoete ui en bearnaise saus (26€).
De afsluiter is minder verrassend met een trio van chocolade moelleux, tartaar van mango en ijs van passievruchten(10€). Enkele weken later mocht ik bij Josphines wel genieten van een absoluut top-dessert toen Arie en Alex een ‘Banana split’ op hun manier serveerden! Zout en caramel ijs, een ronde moelleux van banaan met vanbinnen de lopende chocolade en een luchtig gebakje met banaanmousse. Vastberaden een dessert om voor terug te komen.
Op een avond die overkookte van een zeer aangename sfeer ging stelselmatig die beat naar een hoger niveau. Wat volgt is nagenieten in de comfortabele zeteltjes van het salon en alweer besluiten dat we hier vast en zeker terugkomen. Josephine you did it again en wij kijken al vol verlangen uit naar de nog “geheime” zomerplannen!
Be-Gusto
Restaurant Josephine’s Gentplaats 1, 2000 Antwerpen Tel.: +32 3 248 95 95 www.josephines.be Zondag & Maandag gesloten Be-Gusto score: 14/20
Mooi zo, om te bezoeken dus, met dank!
Ziet er een goeike uit. Komt op mijn lijstje.