De Mijlpaal – Tongeren

De Mijlpaal – Tongeren

Chef: Jan Menten

DIRECT ONLINE RESERVEREN

Restaurant De Mijlpaal is al jaren een vaste waarde in het Tongerse gastronomische landschap. Het stijlvolle restaurant ligt in de Sint-Truidenstraat, één van de bekende winkelstraten, en wordt uitgebaat door Jan Menten en An Penxten. In het pand was vroeger de bakkerij van de ouders van Jan gevestigd en dat verklaart dan ook de ligging van deze sterrenzaak.De Mijlpaal Tongeren

Het gebouw werd volledig gestript en hedendaags modern ingericht. De strakke elementen, stenen vloer en donkere tinten worden gecombineerd met een chique tafeldekking. Chef Jan Menten deed eerst ervaring op bij klassieke topzaken zoals Scholteshof, Comme chez Soi en Côte d’Or alvorens chef te worden bij de bekende Tongerse traiteur Carpe Diem. An is van origine bakker-patissier maar vertolkt vandaag professioneel de rol van gastvrouw. Samen baten ze nu al meer dan 10 jaar De Mijlpaal succesvol uit.De Mijlpaal Tongeren

Naast een uitgebreide à la carte keuze met 5 voorgerechten en maar liefst 9 hoofdgerechten zijn er ook menu mogelijkheden. Een 3-gangen lunchmenu aan 35€, het marktmenu in 3 staties (40€) of 4 staties (48€) en het 6-gangen degustatie menu ‘Mijlpaal’ aan 75€. Schappelijk geprijsd mijn gedacht.

We starten ons menu ‘Mijlpaal’ met een lekker glas Champagne Monthuys en kiezen verder voor het wijn arrangement (32€) dat An ons aanbeveelt. Bij het serveren van de amuses is het duidelijk dat chef Jan verfijning en stijlvol tafelen laat primeren.

Amuse: Souffle met Comté kaasDe Mijlpaal Tongeren

Amuse: Bonbon van escargots petit gris de NamurDe Mijlpaal Tongeren

Amuse: Kroepoek met crème van aubergineDe Mijlpaal Tongeren

Amuse: Sushi met lichtgegaarde tonijn en avocadoDe Mijlpaal Tongeren

Amuse: Ravioli van aardappel met pastinaak en graanmosterdDe Mijlpaal Tongeren

We beginnen de voorgerechten met een mooi stukje Kreeft, wortel structuren, ijs van kardemom en een crème van bergamot. Het geheel wordt verzorgd gepresenteerd en het ijs van kardemom is uitstekend. De kreeft zelf mag voor mij iets minder gegaard zijn. In het glas degusteren we de medium Jurançon sec 2012 van het Domaine Cauhapé.De Mijlpaal Tongeren

We gaan verder met een mooi gepresenteerde Sint-Jakobsnoot, rivierpaling, rode biet en zwarte truffel. Terwijl de cuisson op het randje is vormt dit gerecht een perfect geheel aan smaken, zeer lekker. Als wine pairing serveert An een chardonnay uit Sicilië, Di Giovanna – Gerbino.De Mijlpaal Tongeren

Jan laat zien dat er ook in Tongeren subliem met vis gewerkt kan worden want zijn Maigre of Ombervis wordt smaakvol gebracht met aardpeer, inktvis en een saus van cider en curry. De curry smaakt niet teveel door in de saus en dit intermezzo scoort met een prachtige cohesie. De maigre is gegaard comme il faut en het sausje is om het bord van af te likken. De viognier uit de Côte du Rhône van Paul Jaboulet Ainé die in het glas komt vindt ik persoonlijk minder geslaagd.De Mijlpaal Tongeren

Voor de grosse piece heeft Jan vandaag melklam op het menu staan. Dit serveert hij met asperges, een flan van zachte look, piperade en een cannelloni pasta met lamsschouder. De flan heeft weinig smaak en geen meerwaarde maar het melklam is perfect rosé gegaard. Ook de pasta met lamsschouder zit vol van smaak en heeft een goede kruiding. In het glas komt een Spaanse schone genaamd 4 November uit de Terra Alta.De Mijlpaal Tongeren

Alvorens naar het dessert over te schakelen toont Jan nog even zijn creativiteit. Een klassieke tartiflette wordt heruitgevonden en hier verfijnd geserveerd. Ditmaal kiest hij voor een tartiflette met Reblochon kaas, een crème van uien en gedroogd spek.De Mijlpaal Tongeren

In het menu ‘Mijlpaal’ mag je voor het dessert à la carte kiezen uit de volledige dessertkaart. Dat is alvast een voltreffer want we kiezen allemaal volgens eigen goesting een ander gerecht. De flexibiliteit wordt goed gesmaakt en dat kan ook gezegd worden van mijn keuze met structuren van cassis, een citroentaartje en sorbet van bittere chocolade. Tafelgenoot ‘Belgian Taste Buds’ kiest voor een excellente parfait van kokos met nem van banaan en een crème van citroengras terwijl onze ‘Hot Cuisine de Pierre’, een dessert freak nota bene, nieuwsgierig is naar de klassieke Crème Brûlée.De Mijlpaal Tongeren De Mijlpaal Tongeren De Mijlpaal Tongeren

We sluiten deze uiterst gezellige avond af met nog een selectie aan huisgemaakte en verfijnde lekkernijen. Bedankt voor de foto’s Pieter!De Mijlpaal Tongeren De Mijlpaal Tongeren

Chef Jan start altijd met eersteklas seizoenproducten in zijn keuken en weet op een geslaagde manier dit hedendaags en aantrekkelijk te serveren. Hij bouwt verder op de klassieke inspiratie en zorgt elk seizoen voor een nieuwe gastronomische mijlpaal door in een actuele stijl zijn gerechten te verfijnen. Smaakcohesie en diepgang in zijn creaties zijn nooit veraf. Magis en Bistro Bis mochten we al eerder in Tongeren ontdekken en na vandaag kon ook De Mijlpaal ons overtuigen. CY Soon,

Be-Gusto

De Mijlpaal
Online Reserveren
Sint-Truiderstraat 25, 3700 Tongeren
TEl: +32 12 26 42 77
www.demijlpaal.org
Dinsdag, Woensdag en zaterdag middag gesloten
Be-Gusto score: 15/20

 

Comments are closed.