Ter Leepe – Zedelgem

Ter Leepe: Creatieve smaakbelevingen

Chef: Kristof Marranes

DIRECT ONLINE RESERVEREN

Eind vorig jaar zorgde chef Kristof Marranes van restaurant Ter Leepe voor één van de meest verrassende culinaire ervaring van het jaar. Het restaurant aan de Torhoutsesteenweg in Zedelgem was toen het toneel voor een schitterend samenspel van finesse, creativiteit en smaakbeleving. Op een Pittige avond ging ik met plezier terug om te genieten van zijn nieuw menu ‘Smaak & Innovatie’.

Restaurant Ter Leepe, al meer dan 30 jaar een begrip in Zedelgem, werd door Kristof Marranes bijna 10 jaar geleden van zijn ouders overgenomen. Kristof transformeerde de stijl naar een walhalla voor de moderne topgastronomie en het niveau van Ter Leepe steeg opmerkelijk. Deze oud student van Hotelschool Ter Duinen legde eerst een mooi culinair parcours af met passages bij onder meer Yves Mattagne – Sea Grill en Peter Goossens – Hof van Cleve. Hij zorgde voor de nodige vernieuwing in het restaurant en kreeg al snel nationale en internationale erkenning voor zijn talent. In 2009 kwam de extra beloning voor het harde creatieve werk met het behalen van een Michelin ster en ook de Internationale review site WBPstars gaf Ter Leepe een hoge score.

Het restaurantgedeelte binnen werd reeds volledig vernieuwd tot een traditioneel maar stijlvol interieur met licht bruine kleuren en een mooie houten parket vloer. De klassiek gedekte tafels en comfortabele zeteltjes worden afgewisseld met een beetje moderne kunst. Deze combinatie is meteen een knipoog naar de kookstijl die Kristof etaleert. De chef weet ons ook te melden dat het restaurant deze zomer een nieuwe opfrisbeurt krijgt en dat de parkeerruimte grondig gerenoveerd wordt. Achteraan het gebouw vinden we feestzaal Ter Leepe voor recepties, feesten en bruiloften. De feestzaal heeft een zeer verzorgd terras met tuin en orangerie.Ter Leepe Zedelgem

Kristof kiest resoluut voor een hedendaagse manier van gastronomie door een evenwichtige keuken af te wisselen met inventieve creaties. Nieuwe technieken worden gebruikt om de ideale mix van smaken, combinaties en texturen te serveren. In zijn verhaal geeft hij mee dat elk bord een beleving moet schetsen en er wordt dan ook extra aandacht geschonken aan de presentatie. Als lunch serveert Kristof een 3-gangen marktmenu aan 48€, het marktmenu in 4 etapes komt op 65€. Highlight van het culinair verhaal is echter het menu ‘Smaak & Innovatie’, dit zijn 5-gangen voor 80€ en 6-gangen voor 100€. Ook à la carte dineren is mogelijk bij Ter Leepe.

Uit de ginkaart met een ruime en sublieme selectie van de beste gins kies ik de Franse Citadelle gin op basis van 19 kruiden met Fentimans tonic. Verfijnde amuses zijn een handelsmerk van Ter Leepe en dat is vandaag ook weer het geval. Zo een start justifieert overduidelijk de rit van 1,5 uur naar Zedelgem.

Amuse: Meringue van Wostyn mosterd, witte pens & wijngaardslakTer Leepe Zedelgem

Amuse: Brood souflé met gemarineerde coquille en mimolette kaasTer Leepe Zedelgem

Amuse: Gegrilde tonijn met een flan van ponzu, sushi krokant (meringue) & dashi puntjesTer Leepe Zedelgem

Amuse: Canneloni van tonijn, stukjes Oosterscheldepaling, zachte meringue van wasabi en soepje van venkelTer Leepe Zedelgem

Amuse: Club sandwich met tartaar van Wagyu, 24 maand gerijpt Agnus beef, odium en mosterdkrokantTer Leepe Zedelgem

Amuse: Asperges met huisgerookte zalm, kwartelei, mousse van boteraardappel, zwarte winter truffelTer Leepe Zedelgem

Het eerste gerecht van het menu ‘Smaak & Innovatie’ is een trio van Oester. Eerst komt een Zeeuwse platte oester met crème van kropsla, zeeëgel & gerookte paling,
algenvariëteiten en ponzu.Ter Leepe Zedelgem

Dan de Engelse Colchester oester met gerookte spitskool, sorbet van selder, ui en ganzenlever.Ter Leepe Zedelgem

Met de Gillardeau oester weet Marranes te imponeren. Deze zilte zaligheid werd lichtjes gegaard met gepekelde groentjes en komt met gemarineerde Wagyu. Het samenspel van smaken is subliem. Jammer voor mijn pittige tafelgenoot dat hij geen oesters lust en weeral de jackpot voor mij met een dubbele degustatie. In het glas schenkt Cathy een sauvignon blanc Boya 2013 van de familie Garces Silva uit de Leyda vallei Chili.Ter Leepe Zedelgem

De chef blijft op zijn elan verdergaan met een perfect stukje Zeetong, waterkers, asperge, sausje van knolselder en truffel en vinaigrette van kreeft. De waterkers is koud maar de rest van de texturen en smaken zitten zeer goed. Apart serveert hij een pizza deluxe van kreeft, burata & zwarte truffel. Wat een smaakbom. Hierbij komt de witte Bourgogne Le Haut des Champs 2012 van Jean-Marc Pillot.Ter Leepe Zedelgem

Het hoofdgerecht vandaag is melkkalf, gekonfijte en gelakte nek, groene asperge uit Pertuis in as, wortel-venkelbereidingen, gefermenteerde look, jus met salie. In de presentatie herkennen we de typische stijl van Marrannes en concluderen alweer dat hij bevestigd. Zowel cuisson, aroma, pure smaken en finesse zitten goed, het sausje van salie is voortreffelijk.Ter Leepe Zedelgem Ter Leepe Zedelgem

‘Orange only’ wordt gebracht in de vorm van bloedsinaasappel, wortel, Manchego en citrus. Het minste gerecht van de avond maar daarbij weet Cathy dan weer met een professionele glimlach de Muscat de Saint-Jean de Minervois van Clos du Gravillas. Gastvrouw-sommelier Cathy mag wat ons betreft gerust geselecteerd worden voor beste jonge gastvrouw van het jaar, deze klasse op jonge leeftijd kom je tegenwoordig nog maar zelden tegen.Ter Leepe Zedelgem

Cathy Verbeeke

Cathy Verbeeke

Afsluiten doet Marranes in stijl en met een mooie beleving. Zijn boswandeling 2014 bevat Madagascarchocolade met kastanje, hazelnoot en dennentakjes. Elk jaar creëert hij hiervan een nieuwe versie in de lente en dit jaar werkt hij het dessert af met een cakeje van chocolade & whisky in de morgendauw!Ter Leepe Zedelgem

In de lounge genieten we nadien verder van alle zoetigheden.

Restaurant Ter Leepe staat bij ons met stip genoteerd als ‘one to watch’. Met twee bezoeken op een half jaar tijd kon de chef ons moeiteloos overtuigen. Zijn finesse en smaakbeleving klopt, hij serveert creatieve gerechten met een verhaal en selecteerde een jong talentvol team. Het menu Smaak & Innovatie is een absolute aanrader en wij kijken al uit naar een re-visit! CY soon,

Be-Gusto

Ter Leepe
DIRECT ONLINE RESERVEREN
Torhoutsesteenweg 168, 8210 Zedelgem
TEl: +32 50 20 01 97
www.terleepe.be
Zondagavond, Maandag en woensdag gesloten
Be-Gusto score: 16,5/20Ter Leepe Zedelgem Ter Leepe Zedelgem Ter Leepe Zedelgem

Comments are closed.