Aen de Kerck – Melveren / Sint-Truiden

Aen de Kerck van Melveren: Een culinaire terras beleving

Chef: Arnout Coëme & Willem Daems     

Direct Online Reserveren

Bij de eerste zomerkriebels in April stond een bezoek aan één van Vlaanderens mooiste terrassen op het menu. De naam van het restaurant, Aen de Kerck van Melveren, onthult duidelijk de locatie terwijl ik weer eens op pad mag om mijn Limburgse roots te bezoeken.

Het Haspengouwse Melveren is een volks gehucht van Sint-Truiden en uiteraard bekend voor zijn boomgaarden. Een eigen kruidentuin en een unieke boomgaard met ruim 20 verschillende fruitsoorten zijn trouwens één van de troeven van restaurant Aen de Kerck. Het is achter de kerk dat we het domein van restaurant Aen de Kerck van Melveren met ruime parkeergelegenheid terugvinden. De kasteelhoeve uit de zestiende eeuw schittert nog altijd met een flair aan landelijk charisma. Het interieur spreekt iets minder tot de verbeelding, maar door de eerste voorjaarszon hebben we het geluk om op één van Vlaanderens mooiste terrassen in de Franse tuin te mogen tafelen.

Het verhaal van chef-eigenaar Arnout Coëme is er één vol passie. Na een korte carrière als informaticus en marketeer besloot hij zijn leven een nieuwe wending te geven en zijn buikgevoel te volgen richting gastronomie. Stelselmatig leerde hij de stiel van zijn vader en ondertussen is hij de sturende kracht in de keuken. Na het vertrek van ladychef en jong keukengeweld Lies Martens zorgt de tandem met sous chef Willem Daems voor het culinaire vernuft. Willem deed voorheen ervaring op bij Clos St. Denis, Angelo Rosso en Magis. Arnout en Willem zorgen met hun seizoensgebonden creaties voor verfijnde gerechten met het beste wat Haspengouw te bieden heeft. De product gedreven keuken mijdt een overvloed aan tierlantijntjes en zoekt de middenweg tussen een bistrokeuken en complexe restaurantkeuken.

De menukaart verrast aangenaam met veel visgerechten en edele producten zoals langoustine, king crab, rogvleugel meunière, coquilles en tarbot. Er wordt een 2-gangen lunch menu geserveerd aan 38€ en ook bij het diner heb je de keuze uit enkele menu alternatieven. Zo is er een 3-gangen menu Aen de Kerck voor 48€ en het menu Melveren in 4-gangen (60€) of 5-gangen (69€).

Bij aankomst in de tuin worden we wel vriendelijk ontvangen maar niet aan tafel gezet. Na plaatsgenomen te hebben aan de vrij vuile terras tafel ben ik klaar voor de lokale gin Wilderen met Fentimans tonic. Deze gin uit het nabijgelegen Wilderen is gemaakt van 21 plantaardige en regionale kruiden en imponeert door kruidigheid en complexiteit, een absolute top start. Op een bordje komen drie verfijnde amuses. Een soesje met mimolette kaas, varkens rillette met pickles en een meringue van calvados met ganzenlever.Aen de Kerck van Melveren

Apart wordt nog een bordje geserveerd met een eerder flauw erwtensoepje met garnaal en een bolletje zalmmousse met komkommer en mosterdzaad.Aen de Kerck van Melveren

Als eerste voorgerecht van ons 4-gangen Melveren menu komt de tartaar van Black Angus rund met een duxelle van weidechampignons, dille en koolrabi. Het gerecht wordt bistronomisch geserveerd maar mist door een gebrek aan smaakcohesie de gastronomische toets.Aen de Kerck van Melveren

Bij het volgende gerecht zit de samenhang duidelijk beter met een smaakvolle combinatie van  gebakken Sint-Jacobsnoot met asperges, tuinbonen en bonenkruid. De coquilles slagen nipt bij de cuisson test maar de bouillon is zalig.Aen de Kerck van Melveren

We gaan verder met een duo van kalf als hoofdgerecht. De perfect gebakken zwezeriken komen met een stukje kalfslende, purée van wortel en gember, groene asperge, sluimererwten en lamsoor. Terwijl de zwezeriken tot groot jolijt uitstekend smaken kan de kalfslende minder overtuigen.Aen de Kerck van Melveren

Afsluiten doen we met rabarber, sorbet van krieken uit Wilderen, aardbei en crème van platte kaas. Ik ben altijd blij om lokale producten in een gerecht verwerkt te zien maar deze sorbet typeert met een veel te hoog tutti frutti gehalte waardoor het palet aan smaken volledig teniet gedaan wordt.Aen de Kerck van Melveren

Het wijnarrangement bij deze 4-gangen menu (30€) was correct met 4 selecties en enkele klassiekers uit Bourgogne en Saint-Emilion.

Bij mooi weer zorgt de knappe Franse tuin voor extra beleving en een ontspannende factor. Op het bord kregen we enkele uitspattingen van culinaire kunde maar misten we soms balans en samenhang. Eens de nieuwe tandem op dreef is zien we veel potentieel aen de kerck. Mede door de hoge verwachtingen moeten we besluiten dat we vandaag toch iets meer van de omgeving en de rust in de tuin hebben genoten dan van het gastronomische luik. Misschien moeten we toch nog maar eens terugkeren want naast de unieke locatie van deze authentieke vierkantshoeve met rozentuin schijnt ook de huisspecialiteit, tarbotmoot die aan tafel van de graat gehaald wordt, verbluffend te zijn. Smakelijk!

Be-Gusto

Aen de Kerck van Melveren
Direct Online Reserveren
Sint-Godefriedstraat 15, 3800 Sint-Truiden
Tel.: +32 11 68 39 65
www.aendekerck.be
Maandag, Dinsdag, Zaterdag middag & Zondag avond gesloten
Be-Gusto score: 13,5/20

Comments are closed.