L’Amitié – Antwerpen

L’Amitié: “Genieten op het Antwerpse Zuid”

Chef: Thomas Baeyens

L’Amitié werd volledig gerestyled! Lees HIER alles over dit nieuw concept.

————————————————————————————————————————————————

DIRECT ONLINE RESERVEREN

Bijna exact één jaar na ons laatste bezoek aan L’Amitié moet dit restaurant op het Antwerpse Zuid het toneel worden voor een gezellig onderonsje met vrienden. De bistronomische gedachtegang heeft chef Baeyens goed begrepen. Zijn eerlijke productkeuken kende een mooie evolutie doorheen de jaren en het lijkt of L’Amitié herboren is met borden vol smaak en plezier. Ook de bediening kreeg een fine-tuning met het aanwerven van maître-sommelier Kevin Matters.

Restaurant L’Amitié in Antwerpen is gevestigd in één van de oudste gebouwen van de gedempte zuiderdokken, een oude koffiebranderij. Baeyens opende een paar jaar geleden dit kleine gezellige restaurant op het trendy Antwerpse Zuid nadat hij ervaring opdeed in verschillende topkeukens zoals Le Petit Zinc, De Pastorale en De Schone van Boskoop. Ondertussen is L’Amitié één van de vaste waardes door het serveren van een keuken waar de liefde voor het product en puurheid centraal staat.L'Amitié Antwerpen

De gezellige huiselijke sfeer werd gecreëerd door het gebruik van hout en warme kleuren. De imposante bibliotheekkast zorgt voor een klassiek maar stijlvol geheel.L'Amitié Antwerpen

Om versheid en kwaliteit te garanderen werd de kaart zeer klein gehouden met 4 voorgerechten, 4 hoofdgerechten en 4 desserts. Baeyens serveert geen degustatiemenu maar je kan zelf een soort van carte blanche keuzemenu samenstellen van de à la carte gerechten. Een 3-gangen komt zo op 50€ en een 4-gangen op 60€, voor enkele upscale producten is een klein supplement van toepassing.

Naast de klassieke aperitieven kan je een keuze maken uit de ginkaart met meer dan 40 verschillende gins. Dat ik die avond alcoholvrij startte is dan ook vrij onverklaarbaar. Als amuse krijgen we een correct en royaal hapje met gegrilde groene asperges.L'Amitié Antwerpen

We kiezen een 4-gangen menu en als eerste voorgerecht gaat mijn keuze naar de pijlstaartinktvis met witte asperges, lamsoor en extra vierge olijfolie. Zowel de cuissons als diepe smaken zitten perfect in deze smaakvolle combinatie. Sommelier Kevin serveert ons hierbij een uitstekende Louro van Rafael Palacios uit Valdeorras van de godello en treixadura druif (38,5€).L'Amitié Antwerpen

Het volgende voorgerecht is een cannelloni van rund gevuld met krab, zeekraal, artisjok, parmezaan en oester. Dit gerecht heeft de nodige frisheid maar de oester en zijn smaak gaan een beetje verloren in het geheel waar de krabmayonaise en parmezaan meer overheersen.L'Amitié Antwerpen

Qua presentatie heeft het hoofgerecht misschien niet het wow effect maar qua smaak en intensiteit zit dit perfect. De entrecote van Rubia Gallega wordt geserveerd met raapstelen, gebakken aardappelen en stukjes peperboter. Een smaakbom die doet hunkeren naar meer. We drinken hierbij La Nine uit de Minervois van Baptiste Senat waarbij de assemblage van grenache, mourvèdre en carignan kruidigheid combineert met finesse en souplesse.L'Amitié Antwerpen

Ook bij het nagerecht blijft Baeyens bevestigen met een knappe combinatie van gemarineerde aardbeien, duindoornbes, sancho-peper, karnemelk en limoen. Een dessert dat volledig klopt en naast de zoete toets ook pit en fraîcheur heeft.L'Amitié Antwerpen

Aan de overkant zie ik ook een dikke smile wanneer jonge kasrabarber met een parfait van witte chocolade, verse geitenkaas en lavendel komt.L'Amitié Antwerpen

Waar we vroeger de stijl van Baeyens als klassiek Frans-Belgisch beschreven merken we vandaag een lichte evolutie waarbij de kwaliteit van het product wel centraal blijft staan maar ook creatiever gewerkt wordt met het combineren van smaken. Vooral in de twee geproefde desserts zorgt dit voor een extra positieve noot. Het motto van de chef luidt nog altijd dat hij geen compromis sluit als het over ingrediënten gaat. Enkel topproducten zijn welkom in zijn keuken met als gevolg dat L’Amitié een vaste waarde voor culinair plezier is. CY soon!

Be-Gusto

L’Amitié
ONLINE RESERVEREN
Vlaamse Kaai 43, 2000 Antwerpen
TEl: +32.3.257.50.05
www.lamitie.net
Zondag, maandag en zaterdagmiddag gesloten
Be-Gusto Score: 14,5/20

 

Comments are closed.