Fleur de Sel – Kasterlee

DIRECT RESERVEREN
Turnhoutsebaan 189
2460 Kasterlee
0032 14 75 34 68
www.fleur-de-sel.be

Maandag & dinsdag gesloten

Chef: Alex Verhoeven

Inwoners van de Noorderkempen en vooral Kasterlee mogen van geluk spreken. De regio bruist culinair als nooit tevoren. We herinneren ons nog een schitterend diner bij Restaurant Helsen eindelijk lukte het om ook het Jong Keukengeweld van Fleur de Sel te bezoeken. Het gaat chef Alex Verhoeven duidelijk voor de wind. Op één jaar na opening kreeg hij reeds een vermelding van Gault&Millau, dit jaar werd hij lid van de Jeunes Restaurateurs d’Europe en deze week nog was er de selectie voor Jong Keukengeweld. Met zijn creativiteit en durf mochten we reeds eerder kennismaken toen Alex verkozen werd door Gault&Millau om op Tomorrowland de Curryworst Special in een verfijnde versie te serveren.Fleur de Sel Kasterlee

In het pand van restaurant Fleur de Sel was vroeger een baancafé en het heeft zelfs een historie als huis van vertier. Daar is vandaag echter weinig van te merken want Fleur de Sel werd modern gerenoveerd met oog voor detail. Het klasse volle interieur met klassiek gedekte tafels is niet meteen wat je zou verwachten van een jong startend koppel maar kan moeiteloos meedraaien in de look & feel van de betere huizen. Geen ruw houten tafels maar een keurig afgerokt verhaal. Het is duidelijk dat het concept werkt want op een doordeweekse avond zit Fleur de Sel afgeladen vol.Fleur de Sel Kasterlee

Alex Verhoeven is een jonge twintiger die samen met vriendin Nathalie de Baenst het aandurfde om restaurant Fleur de Sel te starten. Zijn start was alvast zeer succesvol en men rekent ALex dan ook bij de opkomende culinaire talenten van ons land. Alex serveert een Frans-Belgische keuken met moderne en gedetailleerde uitwerking. Daar zit zijn kort verleden bij Hof van Cleve, De Pastorie en De Farmacie zeker voor iets tussen. Gastvrouw Nathalie leerde hij kennen bij De Pastorie en zij zorgt samen met een zeer jong maar reeds professioneel team voor de attentvolle begeleiding in de zaal.Fleur de Sel Kasterlee

Ook in het bord vinden we geen low profile verhaal maar een kaart op niveau. De à la carte gerechten staan stevig geprijsd maar je krijgt dan ook een variatie van langoustines, ganzenlever, kreeft, king krab en zwezeriken. Er is een dagelijkse lunch in 3-gangen (40€) of 4-gangen (50€). De nadruk bij Fleur de Sel ligt duidelijk op het gastronomische menu. Dit menu kan je naar believen uitbreiden tot 5-gangen(70€), 6-gangen(80€), 7-gangen(90€) of 8-gangen(100€).Fleur de Sel Kasterlee

Wanneer we in het restaurant arriveren worden we charmant en stijlvol ontvangen. De tafels zijn ruim en de lederen kuipzeteltjes zitten comfortabel. Een creatieve alcoholvrije cocktail is niet voorradig en ik acclimatiseer dan maar met een vers sapje.

Met de hapjes laat Alex meteen zien dat hij inzet op verscheidenheid en afwerking. De hapjes worden echter aan een moordend tempo gebracht waardoor de tafel volstaat van koude en warme amuses. Smelten en afkoelen doen ons besluiten in een ‘less is more’ advies. De combinatie rond komkommer mist pit en de wasabi toets bij de cremeux is te overheersend. Het krokantje van makreel met foreleitjes is dan weer uitstekend en de finesse en diepe smaak van de bisque toont dat Alex wat in zijn mars heeft.

Krokant van Bataat aardappelFleur de Sel Kasterlee

Gandaham krokant & tomaatFleur de Sel Kasterlee

Krokantje met makreel en forel eitjesFleur de Sel Kasterlee

Cremeux van foie gras met wasabi, ijspastille van appel & crumble van uiFleur de Sel Kasterlee

Cake met komkommer en rammenasFleur de Sel Kasterlee

Kippenlever, ananas & curry mayonaiseFleur de Sel Kasterlee

BisqueFleur de Sel Kasterlee

Huisgebakken brood komt op tafel met kaantjes reuzel, tuinkers en natuurlijk ‘Fleur de Sel’Fleur de Sel Kasterlee

Pladijs combineert Alex met topkwaliteit runds secreto no7, een flan van erwt & garnaal, gefrituurde garnalenkopjes, structuren van citrusen het geheel wordt afgewerkt met een frisse jus van pladijs. De pladijs is smaakvol en goed gebakken en de secreto geeft een leuke contrasterende toets. De flan bevalt minder en mist smaak. Om ons in de stemming te brengen wordt een glas Humeur 2012 geschonken van het Domaine Julien Masquin. Deze Cotes du Rhone is een assemblage van grenache, bourboulenc en clairette en past perfect door zijn fijne aciditeit en aroma’s van citrus en ananas. Ons verzoek voor degustatie van de wijnen in een bob arrangement wordt zonder probleem uitgevoerd.Fleur de Sel Kasterlee

We volgen met twee coquilles en gegrilde octopus. Hierbij komt een flan van de corail & Parmezaan, zeekraal, miso, haringeitjes en mousseline. Het gerecht is niet gemakkelijk te eten uit een kom met hoge rand maar we genieten van een balansrijk geheel met passende smaken en wisselende texturen. Jammer dat één coquille te ver is. De pinot gris van Schnaitmann, Grauburgunder Steinwiege 2013 is lekker fris en aromatisch en weet iedereen te bekoren.Fleur de Sel Kasterlee

Chef Alex acht de tijd rijp om ons te plezieren met het beste intermezzo. Een perfect gegaarde en grote langoustine komt met glasnoedels, tomaat, radijs, komkommer, bouillon strandkrab, crème van avocado en schuim van tamarinde. De bouillon is subliem en zorgt voor de juiste diepgang. De biologische Grande Cuvée van het Domaine Guilhem uit de Languedoc met chardonnay en sauvignon blanc wordt hierbij geschonken.Fleur de Sel Kasterlee

Als hoofdgerecht wordt er vandaag saignant Holstein rund uit Nederland geserveerd met een frisse taboulé, merg, jonge artisjok, baharat en falafel. Apart komt de tartaar van rund met een fris slaatje en een pastille van komkommer. Dit bijgerecht is minder geslaagd met een grote en harde pastille. We drinken hierbij de Flor de Brezo 2012 van de mencia druif van Grégory Perez, 2012.Fleur de Sel Kasterlee

Fleur de Sel KasterleeEen schitterend gepresenteerd nagerecht toont dat Fleur de Sel ook aandacht aan zijn desserts geeft. De bol van chocolade met yuzu krijgt een ijsje van chocolade en werd geparfumeerd met kalamansi en krijgt knettersuiker als finishing touch. De korst van de bol is te hard en dik maar verder is dit een zeer goed dessert met mogelijkheden mits lichte verfijning.Fleur de Sel Kasterlee

We besluiten een zeer geslaagd eerste bezoek met Maracuja thee en een uitgebreide chariot vol zoetigheden.Fleur de Sel Kasterlee Fleur de Sel Kasterlee

Chef Verhoeven toont duidelijk ambitie en maakt zijn reputatie als jong culinair talent waar. Zijn hedendaagse kookstijl staat ondanks zijn jonge leeftijd al op een zeer hoog niveau en schittert met verfijnde creaties. Iets meer diepgang in smaken en soms uitwijken naar het ‘less is more’ principe kan nog bijdragen tot meer in balans zijnde gerechten. Desalniettemin is het vandaag al duidelijk dat Fleur de Sel bij de gastronomische top van de Kempen behoort en dat deze geoliede machine nog veel in petto heeft. Dit in combinatie met de charmante en gastvrije bediening zorgt voor een succesvolle tandem. Een adres waar we zeker nog naar terugkeren! CY soon,

Be-Gusto

Be-Gusto score:                            15,5/20
Be-Gusto prijs kwaliteit score: 15/20
 
Fleur de Sel
Online Reserveren
Turnhoutsebaan 189, 2460 Kasterlee
TEl: +32 14 75 34 68
www.fleur-de-sel.be
Maandag & Dinsdag gesloten 

 

Comments
3 Responses to “Fleur de Sel – Kasterlee”
 1. Nancy says:

  Beste Frank,

  “Degustatie van de wijnen in een bob-arrangement”.
  Wat moet ik hieronder verstaan?

  Groetjes
  Nancy

 2. Peter B. says:

  Even googlen (bv. http://www.astridstaste.com/ban-het-bob-arrangement/) geeft je het antwoord: telkens een bodempje wijn waardoor zodat je de alcoholdrempel niet overschrijdt, maar da’s niet het opzet van de Bob-campagne die voor alcoholvrij pleit.

 3. Gastmans Leslie says:

  Na het lezen van dit artikel was ik geprikkeld en stond het restaurant op mijn Lijst… 😉

  Nu vorig w.e ben ik er geweest, en je had niets overdreven. Het was af ! Lekker gegeten en leuke service door de gastvrouw…. die met haar vlotte charme en kennis over de producten en vooral de wijnen wist te imponeren.

  Ik ga zeker terug gaan, en hoop dat de chef zijn dromen uitkomen. Want hij heeft zeker het potentieel in zijn mars.

  thx voor de tip… en nu op naar het volgende op mijn lijst 😉

  culinaire groeten Les