Lemonnier – Lavaux-Ste-Anne

Lemonnier & Le Coq aux Champs: ‘4-mains vertes’

Rue Baronne Lemonnier 82, 5580 Lavaux-Ste-Anne
0032 84 38 88 83
www.lemonnier.be

Dinsdag & Woensdag gesloten

Chefs Lemonnier: Eric & Tristan Martin
Chef Le Coq aux Champs: Christophe Pauly

Restaurant Lemonnier & Le Coq aux Champs zijn twee van de gelauwerde Waalse adressen in de nieuwe Groene Gault&Millau gids. Enkele weken geleden bracht Gault&Millau zijn Groene Gids uit. In de gids zijn meer dan 300 adressen verzameld van de beste groenten- en vegetarische restaurants, de interessantste markten en kwalitatieve groenten- en fruitwinkels.Lemonnier & Le Coq aux Champs

Restaurant Le Coq aux Champs uit Soheit-Tinlot kreeg de titel ‘Beste Groenterestaurant van Wallonië’, Restaurant Lemonnier in Lavaux-Sainte-Anne werd gelauwerd met een ‘Beste smaak en Gezondheid’ award, Vous lé Vous in Vlimmertingen kreeg de award voor ‘hoogste percentage groenten en fruit’ en restaurant Graanmarkt 13 mag pronken als ‘Beste Groenterestaurant van Vlaanderen’. Om dit te vieren besloten de chefs van Lemonnier en Le Coq au Champs om samen een verrassend menu uitsluitend met groenten te serveren tijdens een “quatre mains vertes”. Voor dit inspirerend verhaal ligt Lavaux-Sainte-Anne met het mooie hotel-restaurant Lemonnier plots heel dichtbij!Lemonnier & Le Coq aux Champs

Restaurant Lemonnier maakt niet alleen furore met zijn groene gedachte en integratie van verschillende groenten maar mag zich ook bij de betere restaurants van de Val de Lesse streek rekenen. Met een score van 17/20 Gault&Millau en 1 ster Michelin is het de place to be voor topgastronomie met een interessante prijs/kwaliteit. Het hotel-restaurant is met zijn 9 kamers uitermate geschikt voor gastronomische weekends. In het grote stenen huis zijn de kamers comfortabel ingericht en qua interieur in harmonie met de omliggende natuur en het dorpse karakter van Lemonnier. Bij aankomst zijn we onder de indruk van de wintertuin en het gezellige terras met een kleine waterloop.Lemonnier & Le Coq aux Champs

Lemonnier & Le Coq aux ChampsChefs Eric en zoon Tristan Martin vormen nu de tandem die restaurant Lemonnier op de kaart zet. Met een seizoengebonden invalshoek worden steevast gerechten geserveerd met eerbied voor het product. Streekingrediënten, verse groenten en respect voor de natuur spelen een belangrijke rol bij de creatieve uitwerking van de gerechten. De combinatie van het stijlvolle en comfortabele restaurant met een warme gastvrijheid siert het elegante complex.

Het is vandaag groot feest want ook chef Christophe Pauly van restaurant Le Coq aux Champs mag rekenen op een sublieme reputatie. Zijn restaurant is gevestigd in Soheit-Tinlot nabij Huy in de Condroz streek. Onder het motto ‘eenvoud is de ultieme sofisticatie’ kookt de chef vanuit zijn open keuken. Dit vertaalt zich in mooi uitgepuurde borden waarbij kwaliteitsproducten centraal staan en smaakintensiteit primeert. Ook Christophe mag zich met 17/20 bij Gault&Millau en een ster bij de Waalse topgastronomie rekenen. Culinair Wallonië is tegenwoordig trouwens verenigd onder de koepel “Generation W” en zo worden de rijkdommen en waardes van de Waalse producten en hun creatieve keuken gepromoot.Lemonnier & Le Coq aux Champs

Voor de speciale ‘quatre mains vertes’ staat er dus een samenspel van groeten op het menu met 4 amuses, 3 gerechten van Eric & Tristan en 3 gerechten van Christophe. Deze feesteditie zorgde voor een interessante beleving en zet zeker aan om beide restaurants nogmaals te gaan bezoeken. Bij Lemonnier kan je naast de à la carte trouwens genieten van aantrekkelijk geprijsde gastronomische menu’s. Zo is er het 4-gangen menu ‘harmonie van smaken’ voor 55€ en een 6-gangen degustatie met creatieve composities en topproducten aan 82€.

Met een glaasje bubbels starten we het menu ‘4mains vertes’. Met de hapjes die de chefs serveren laten ze meteen zien dat in het ritme van het seizoen veel smaakvolle groenten verfijnd verwerkt kunnen worden.

Toastje van gnocchi, structuren van biet en kappertjesLemonnier & Le Coq aux Champs

Pompoen met een crème van kastanje, sesam en lavasLemonnier & Le Coq aux Champs

Bonbon van radijs, prei en mierikswortelLemonnier & Le Coq aux Champs

Soepje van coco bonen met een chutney van tomaatLemonnier & Le Coq aux Champs

Christophe serveert ons het eerste voorgerecht door als delicatesse Noiremoutier aardappel in zoutkorst op tafel te zetten. Dit was de link naar zijn gerecht waarbij hij de Noiremoutier aardappel met ajuin, oesterblad, zeekraal en een botersaus brengt (C.P.). In het glas komt een Menetou-Salon 2012 van Pierre Archambault.Lemonnier & Le Coq aux Champs Lemonnier & Le Coq aux Champs

De combinatie van bloemkool in puree & crumble met geplisseerde mini tomaatjes toont dat finesse ook met beperkte ingrediënten gebracht kan worden. (E&T) De Chateau de la Jaubertie 2013 uit de Bergerac zorgt voor de verfrissende noot.Lemonnier & Le Coq aux Champs

Structuren van Crapaudine bieten bieden bij het volgend intermezzo viel diepgang in smaak terwijl de Gergenti 2009 in het glas een aangename blend is van Nero d’ Avola en Sangiovese. (C.P.)Lemonnier & Le Coq aux Champs

Eric & Tristan serveren ons een selectie van gerookte groenten & groenten in een gerookte bouillon (E&T). Hierbij gaan we onverwacht terug naar een witte wijn wanneer de Roero Arneis Paola Sordo van Giovanni Sordo komt.Lemonnier & Le Coq aux Champs Lemonnier & Le Coq aux Champs

Cueillette et ramasse of een selectie van champignons die de chef ‘s ochtends plukte wordt afgewerkt met pasta en een saus van eekhoorntjesbrood. Deze explosie aan smaak is wat mij betreft de topper van de avond en ook de pairing met de Saumur Champigny van Michel Armand uit de Loire scoort. (C.P.)Lemonnier & Le Coq aux Champs

Groenten en fruit samen in een dessert verwerken is zeer hedendaags en vaak uitstekend in synergie. Dat is ook het geval met de brunoise van peer die met venkel, pompelmoes en een sorbet van peer geserveerd wordt. (E&T)Lemonnier & Le Coq aux Champs

IJs van zuring en appel krijgt extra body met de Pinot Gris Réserve 2013 van Hunawihr. (E&T)Lemonnier & Le Coq aux Champs

Bij een koffie bladeren we nog even na in de nieuwe Groene Gids en krijgen we weer extra inspiratie voor toekomstige culinaire uitstapjes. Een gastronomisch weekend bij Lemonnier en Le Coq au Champs hoort daar zeker ook bij!

Be-Gusto

Lemonnier
Rue Baronne Lemonnier 82, 5580 Lavaux-Ste-Anne
Tel: +32 84 38 88 83
www.lemonnier.be
Dinsdag & Woensdag gesloten
 
Le Coq aux Champs
Rue du Montys 71, 4557 Soheit-Tinlot
Tel: +32 85 51 20 14
www.lecoqauxchamps.be
Zondag, maandag en zaterdag middag gesloten

 

 

 

 

Comments
One Response to “Lemonnier – Lavaux-Ste-Anne”
Trackbacks
Check out what others are saying...