Sans Cravate – Brugge

 Langestraat 159, 8000 Brugge
 0032 50 67 83 10
 www.sanscravate.be

Zaterdagmiddag, Zondag & Maandag gesloten

Chef: Henk Van Oudenhove

De naam Sans Cravate spreekt boekdelen, een ongedwongen kader met een losse maar toch chique sfeer. Véronique Bogaert en Henk Van Oudenhove bouwden stelselmatig aan een mooi culinair verhaal. Door de jaren heen werd het kleine kookatelier, na een uitbreiding met het aanpalend pand, een aantrekkelijk restaurant met topgastronomie. Nadien werd aan de overzijde met B&B La Suite een stijlvol geheel gecreëerd.

Het restaurant ligt in een authentiek rijhuis in de Brugse Langestraat. Het interieur werd modern vernieuwd met enkele sfeervolle toetsen zoals het haardvuur en een oud houten slagersblok dat dienst doet als brood service tafel. Het interieur oogt heel fris en qua tafelschikking wordt de hedendaagse trend gevolgd. Kwalitatieve houten tafels en geen linnen maar design onderleggers. Hun motto luidt: ‘een zaal met een ziel, dat is wat wij betrachten in ons restaurant’. De Sans Cravate spirit belichamen ze zelf, van het verbouwen van het pand tot het kiezen van de lekkerste producten. Alles wordt met passie en precisie uitgevoerd.Sans Cravate - Brugge

Sans Cravate opende vorig jaar ook drie nieuwe gastenkamers in een stijlvol pand aan de overzijde. Het resultaat is dat gasten van het restaurant vanaf nu de kans krijgen om hun bezoek met een overnachting te verlengen bij B&B La Suite. Zowel Henk als Veronique zijn artistiek aangelegd en beiden creëerden er ruime karaktervolle suites die ze zelf vorm gaven. Het historisch kader bleef behouden en in combinatie met verschillende moderne objecten en muurschilderingen zorgt dat voor een stijlvol, decoratief en verrassend decor. Ook Kunst kreeg zijn plaats in dit nieuwe creatieve project. Blikvanger is zondermeer de potloodtekening op doek geprint van Bruggeling Pol De Vos. Ook doorheen het huis staan of hangen persoonlijke werken in klei uit eigen hand van Veronique. Een combinatie met een gastronomisch diner is natuurlijk de juiste keuze om het verblijf extra kleur te geven.Sans Cravate - Brugge Sans Cravate - Brugge

Restaurant Sans Cravate steeg stap voor stap naar een 16/20 bij Gault&Millau en werd bekroond met een Michelin ster. Chef Henk Van Oudenhove combineert op vlotte wijze de klassieke Franse keuken met diverse hedendaagse invloeden. Het hoofdproduct plaatst hij steevast centraal en op de à la carte kaart zien we een aanbod van mooie topingrediënten zoals eendenlever, zeebaars, tarbot, fazant, hazenrug en ree.

Leuk is het aanbod van de voorgerechten op de kaart, je kiest twee gerechten uit de lijst die dan in twee gangen geserveerd worden (55€). Naast het lunch menu (38€) is er ’s avonds ook een 3-gangen (58€), 5-gangen (78€) of 6-gangen (89€) waarbij de chef het beste wat het seizoen te bieden heeft voorschotelt. Op zaterdag geven ze het beste van zichzelf met één vast menu voor het ganse restaurant in 6-gangen (89€). In de open keuken staat de rotisserie waarmee de chef dagelijks enkele suggesties maakt.Sans Cravate - Brugge

Er wordt een aperitiefkaart op tafel gezet met ruime keuze: van huischampagne tot de cuvées van Jacques Selosse, schuimwijn, gins en twee alcoholvrije mocktails. Ik kies met de Crèmant de Jura van Tissot (13€) voor een oude bekende.

We selecteren enkele gerechten uit de à la carte en de amuses komen aan een vlot tempo en hebben een mooie presentatie. Bij de mosseltjes en de flan van bloemkool met kaas en handgepelde garnalen proeven we al de kunst om rijke intense smaken toch verfijnd te serveren. De blini viel wat uit de toon.

Krokant van butternutpompoen met ricottaSans Cravate - Brugge

Blini

Mosseltjes met jus van tofu, komkommer & selderSans Cravate - Brugge

flan van bloemkool en kaas met grijze garnalen

Tartaar van zeebaars met zuring ijsSans Cravate - Brugge

De jonge sommelier Pieter Lemmens toont ook zijn potentieel en assisteert ons vandaag met mooie keuzes per glas. De wijnkaart is zeer uitgebreid en komt in een soort van waaier. Te vergelijken met een waaier met schilders kleuren. Creatief maar vrij onhandig om door te bladeren en overzicht te behouden. De inhoud imponeert dan wel met een goede mix doorheen Frankrijk en de rest van Europa. Ook België wordt vertegenwoordigd en er is voldoende keuze in alle prijsklassen.Sans Cravate - Brugge

Ik start met gemarineerde makreel op een crème van aardpeer met verse peer, sake toetsen en vanille. Zowel presentatie en smaak zijn van hoog niveau en de combinatie tussen de aardpeer en de peer is subliem. De gerechten worden trouwens door het keukenpersoneel zelf aan tafel geserveerd met de nodige professionele en technische uitleg.Sans Cravate - Brugge

Kalfstartaar werd licht gerookt en komt met gepekelde groentjes, huisgefermenteerde aardpeer, oxalis en een jus van appel. De handgesneden verse tartaar is perfect gekruid en de jus van appel heeft een subtiel zuurtje en geeft een mooie meerwaarde.Sans Cravate - Brugge

Dan is het tijd voor de hoogmis want de chef presenteert zijn versie van Hazenrug Royale. Deze komt met rode kool, een bolletje met het vlees van de bout, knolselder die in zoutkorst gegaard werd en cassis. Dit is een hemelse versie van deze wildklassieker. Niet alleen technisch perfect maar ook mooi gepresenteerd en vooral boordevol smaakintensiteit. Jammer dat het bord niet warm genoeg was waardoor ik nog meer in euforie zou uitbarsten. Pieter schenkt ons hierbij de Bolgheri Rosso 2010 van Michele Satta. Deze robijnrode wijn is zacht en heeft toch een mooie onderliggende structuur, net genoeg body. Zeer goed bij de hazenrug met cassis en de kruidige jus.Sans Cravate - Brugge

Het is de pastry chef, Quinten Monteyne, zelf die aan tafel de dessert-kaart komt brengen. De desserts zijn vooral klassiek: dame blanche, café glacé, soufflé en ananas met rum & caramel maar we zien ook één uitspatting. Chocolade ganache met blauwgeaderde kaas. Blauwe Shropshire kaas met chocolade in ganache, dadels en appels. Deze creatieve en geslaagde combinatie van de blauw geaderde kaas met de chocolade bevalt ons uitermate. De kaas smaakt in eerste aanzet zeer subtiel door, dan komt de chocolade en op het einde heb je weer de pittigheid van de kaas. Knap en zeer interessant alleen is de structuur van de ganache een beetje te hard en licht korrelig. Iets meer smeuïgheid en we zetten dit gerecht in de rij van dessert van het jaar. Een Patissier die presenteert, de bestelling opneemt en zelf zijn gerecht trots serveert, great idea!Sans Cravate - Brugge

Koffie en mignardises in Quintens Cookie Box.Sans Cravate - Brugge Sans Cravate - Brugge Sans Cravate - Brugge

Restaurant Sans Cravate weet ons te overtuigen met een complexloos verhaal bruisend van topgastronomie. Een klassieke basis brengt intense smaken en krijgt verfijning door presentatie en subtiele toetsen. We rijden na deze geslaagde avond goedgehumeurd terug en hopen stilletjes dat we de volgende keer van een vervolg in de sfeervolle gastenkamers van B&B La Suite kunnen genieten.

Be-Gusto

Be-Gusto score:                            16/20
Be-Gusto prijs kwaliteit score: 16/20
 
Sans Cravate
Langestraat 159, 8000 Brugge
Tel: +32 50 67 83 10
www.sanscravate.be
Zaterdagmiddag, Zondag & maandag gesloten

Comments are closed.