Ogst – Hasselt

 ONLINE RESERVEREN
 Ridder Portmansstraat 4, 3500 Hasselt
0032 11 41 38 13
www.ogst.be

Zaterdag middag, zondag & maandag gesloten

Chef: Sébastien Wijgaerts

 

De openingsmaanden van restaurant Ogst in Hasselt waren zeer bewogen. Uit alle hoeken kwamen de superlatieven en ook tijdens onze eerste bezoeken waren we meteen overtuigd. Sébastien Wijgaerts en Diederik Herbots vonden snel een passend concept en nestelen zich aan de top van de Bistronomie. Het initiatief van de twee boezemvrienden speelt in op de hedendaagse trends: rustiek en toch verfijnd, lichte gerechten vol van intensiteit.Ogst - Hasselt

Chef Sébastien Wygaerts is de man die 7 jaar lang mee de broers Folmer assisteerde in de sterren zaak Couvert Couvert in Leuven. Ook Kasteel Saint-Paul, Roger Souvereyns en Luc Bellings staan op zijn referentielijst. Met een lichte creatieve keuken waar de essentie van het hoofdproduct primeert legt de chef duidelijk een link met zijn periode bij de broers Folmer van Couvert Couvert. Smaakvol, doordacht en vooral gebalanceerd. De synergie met Diederik Herbots zorgt mee voor het succesverhaal want Diederik is naast een super gastheer ook bezield wijnkenner met een gezonde focus richting natuurwijnen. Jarenlang was hij de sommelier bij Couvert Couvert en hij komt via een tussenstop bij wijnhandel Pasqualinno nu dus terug naar de operationele horeca. De winepairing van Ogst is dan ook een absolute must als begeleiding bij de gerechten, dat konden we al een paar keer proeven.

Ogst zou een dialect verbastering van ‘oogst’ kunnen betekenen waarmee ze het seizoensgebonden karakter en de authenticiteit willen bekrachtigen. Het klinkt in iedere gevoel goed, net zoals de gerechten smaken. Authenticiteit vinden we terug in het karaktervolle pand aan de Hasseltse Ridder Portmansstraat. Beide heren gingen serieus zelf aan het werk en verbouwden de voormalige beauty shop tot een gezellig no-nonsense restaurant. Een stijlvolle lichte parket vloer krijgt contrast met de ruwe stenen muren en zwarte zitbank. De designverlichting zorgt voor een gezellige ingetogen sfeer. Ook de gebeitste houten trap naar boven werd in zijn eenvoud bewaard en mag gezien worden.Ogst - Hasselt

Bij Ogst serveren ze slechts een beperkte à la carte met drie voorgerechten, twee hoofdgerechten en twee desserts. De 3-gangen lunch (35€) wisselt dagelijks en het Ogst menu is uiteraard de aanbeveling met keuze uit 4-gangen (46€) of 5-gangen (58€). De wijnkaart is niet al te uitgebreid maar Diederik brengt een mooie variatie qua regio’s en serveert voornamelijk natuurwijnen. Weliswaar enkel natuurwijnen die stabiliteit tonen.

We starten met een glaasje Champagne Laherte frères extra brut, biodynamisch uit Chavot en enkele smaakvolle amuses.

Krokantje met bonen crèmeOgst - Hasselt

Gemarineerde zalm met zalmeitjes & yoghurtOgst - Hasselt

Gemalen rundsvlees met sesamOgst - Hasselt

Duke of Berkshire ham met schuim van jonge lookOgst - Hasselt

Een eerste gerecht toont eenvoud maar uitstekende smaak en techniekbeheersing. Beetgare witte asperges worden gebracht met Cécina de Buey ossenvlees en een crème van Reypenaer kaas. In het glas komt de Alter Ego gemaakt van de inheemse Aleatico druif, van Andrea Occhipinti uit Lazio.Ogst - Hasselt

Mooi gegaarde kabeljauw wordt afgewerkt met selder, een sausje van mosterd, schijfjes gerookte aardappel en tuinbonen. Hierbij drinken we de Bannwarth Sylvaner uit de Elzas.Ogst - Hasselt

Met een Asian touch komt Bonito in het bord. Deze baarsachtige wordt afgewerkt met verschillende structuren van wortel en Japanse gefermenteerde zwarte look en doorgespoeld met de Arcese blend van Bera Vittorio E Figli uit Piemonte.Ogst - Hasselt

Een salade van groene asperges en handgepelde garnalen krijgt pit door cedraat en kappertjes.Ogst - Hasselt

De chef brengt kalfsvlees met een perfecte cuisson. De erwtjes hebben voldoende beet en worden gecombineerd met daslook, een schaafsel van bloemkool en een saus van gebrande ui. Hierbij drinken we een uitstekende monocépage van de carignan druif. De Carillon uit de Languedoc van het Domaine des Amiel is aromatisch, evenwichtig en heeft een lange afdronk.Ogst - Hasselt

Schistero schapenkaas (brébis) met artisjok en chips van artisjok vergezeld van de Aussitôt Bue 2012, Hubert & Heidi Hausherr uit de Elzas.Ogst - Hasselt

Een klein intermezzo met exotisch fruit, ijs van exotisch fruit & bloedsinaasappel.Ogst - Hasselt

Nadien volgt nog rabarber met een sorbet van geitenmelk, gepofte boekweit en krokant van boekweit.

Als laatste dessert nog een verfrissende comabinatie van amandel, komkommer, munt en appel om volledig af te sluiten met de mignardises.Ogst - Hasselt Ogst - Hasselt

Bij restaurant Ogst kiest men ervoor om een beperkte à la carte aan te bieden en de nadruk te leggen op één menu. Een bewuste keuze die misschien niet iedereen ten volle pleziert maar het garandeert wel versheid, creativiteit en een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Jong en gedreven ontpopt Ogst zich als één van de smaakmakers van de Jenever stad. Met de wijnkennis en professionele meerwaarde die Diederik in de zaal geeft, oogst dit no-nonsense restaurant terecht veel lof. Bij deze schuiven ze gestaag naar de top der Bistronomie favorites. CY soon!

Be-Gusto

Be-Gusto score:                           14,5/20

Be-Gusto prijs kwaliteit score: 15/20

Ogst
Online Reserveren
Ridder Portmansstraat 4, 3500 Hasselt
Tel: +32 11 41 38 13
www.ogst.be
Zaterdag middag, zondag & maandag gesloten

Comments are closed.