Couvert Couvert – Heverlee/Leuven

Couvert Couvert: “Van Patissier via Top-chef naar Natural wine lovers!”

Chef: Laurent & Vincent Folmer

ONLINE RESERVEREN

Op een vrije vrijdagmiddag was restaurant Couvert Couvert het toneel voor een langverwachte kennismaking met de broers ‘Folmer’. We hadden Laurent Folmer reeds enkele malen gespot in de ‘Antwerp Natural foodie’ scène en wisten dat zijn passie voor natuurlijke wijnen in combinatie met een hoogstaande keuken, tegenwoordig hoge toppen scheert. Ook tafelgenoot, Mr Gourmand Belge himself, was lovend enthousiast en zet Couvert Couvert steevast bovenaan in zijn culinaire hitlijst!

Deze twee Franse Patissiers van opleiding zijn afkomstig uit Nancy en bekleden al jaren de culinaire top rond het Leuvense. Vorig jaar bekroonde Gault Millau de Folmer’s met een extra punt tot 17 om zo ’s lands top 20 binnen te komen. Ook internationaal krijgen ze meer belangstelling en volgende week zullen ze mee de show stelen bij het ‘Omnivore festival’ in Parijs. A shame we have to miss it!

Terug naar Heverlee waar de gevel niet laat vermoeden dat hier een culinaire Champions League gespeeld wordt. Blijkbaar was er hier vroeger een groenten hangaar. Het interieur werd onlangs grondig verfijnd door designers Marcella Schiepers en Jo Broeckx. Bij binnenkomst wacht je in de hall niet alleen zicht op de open keuken maar ook een inkijk naar de schitterende wijnkelder. Wow hier wil ik wel enkele uren doorbrengen. In het restaurant werd voor het interieur gewerkt met licht hout, witte muren en een sfeervolle verlichting in de nissen. Een stijlvol design met invloeden uit Scandinavië en Japan, een plaats waar ieder zich thuis moet voelen zonder een extreem chique onbehagen.

Architecten Broeckx-Schiepers

Architecten Broeckx-Schiepers

Couvert Couvert serveert een beperkte kaart en de menu’s ‘Het Seizoen’ staan centraal, 5-gangen (75€), 6-gangen (95€) of een 7-gangen culinaire wandeling voor 115€. Onze timing beperkt zich helaas tot de 3 gangen lunch ‘couvert couvert’(41€) met telkens keuze uit twee gerechten, Laurent kennende ben ik benieuwd naar de wine-pairing (18€).

We starten met een glaasje Fleur d’Aligoté van Céline & Laurent Tripoz. Deze biodynamische mousserende wijn wordt voor 100% gemaakt van de vaak ondergewaardeerde Aligoté druif en is fruitig met een sublieme frisse afdronk. Mijn amuse-topper bleek uiteindelijk het eerste hapje te zijn. Een zeer fijn broodstokje werd afgewerkt met karwijzaad.

Brood & karwijzaad

Brood & karwijzaad

Amuse: Gemarineerde zalm met radijs, avocado en koriander

Zalm & radijs

Zalm & radijs

Amuse: Kaashapje met in Hopus bier gewassen kaas

Kaas - Hopus

Kaas – Hopus

Amuse: Bottarga, pistache, citroen en een mousseline van aardappel

Bottarga & mousseline

Bottarga & mousseline

Ook bij de lunch krijgen we hier een uitgebreide selectie van voor-proevertjes. Misschien nog geen overweldigende start maar duidelijk een stijl die verfijndheid en smaaksymbiose centraal zet.

Als voorgerecht kies ik voor het gelakt spek ‘Duke of Berkshire’ vergezeld van spitskool, wortel & de homemade BBQ saus. Als partner kreeg dit geheel een schitterende Grüner Veltliner uit Wachau, Nikolaihof.

Duke of Berkshire

Duke of Berkshire

Voor het hoofdgerecht kies ik de ‘vis volgens marktaanbod’. Vandaag is dit een mooi stukje wijting met prei en een sausje van boter, hazelnoot en gekonfijte citroen. Dit sausje haalt een ongenaakbaar niveau, subliem in zijn finesse, geniaal in zijn frisheid en smaakcohesie. Aan de overkant werd er voor hoevekip gekozen maar bij het proeven van dit sausje zie ik ook daar een big smile.

Wijting & hazelnootboter

Wijting & hazelnootboter

In de verte had ik de fles reeds herkend, zachtjes dromend zat ik spontaan te hopen dat mijn gerecht mocht winnen en het natuurwonder van Etienne Thibaud als begeleiding mocht krijgen. De witte uit de Jura op basis van de savagnin druif is steevast één van mijn favorieten bij een goed stukje vis. Ook reeds bij Relae Kopenhagen gedronken. Met zijn aroma’s van onder meer appel en noten & een licht oxidatief karakter geeft hij mij ook vandaag een ‘dikke yes!’. De wine-pairing, chapeau!

Savagnin Pressé

Savagnin Pressé

Dat ik van desserts en zoetigheden geniet is allang geen geheim meer. Niet voor niets dat mij homepage foto een hommage aan de patissiers toont. Mijn sparringpartner kiest voor de eigentijdse Folmer Dame Blanche terwijl ik mij laat verleiden door de warme brioche met appel & roomijs van bier uit Beersel. Gezien de achtergrond van onze brothers Folmer verwacht ik mij aan een culinaire hoogmis. Hier had echter meer ingezeten, gelukkig kunnen de zoete hapjes bij de koffie mijn ontgoocheling verzoeten.

Brioche & appel

Brioche & appel

Sweet delight

Sweet delight

We zien een chef graag aan tafel komen dat is ondertussen al geweten. Laurent Folmer is degene die deskundig de kazen van de chariot vol passie serveert. Toch even spijt dat ook wij niet voor de kaas-show kozen en Chef Folmer voorbij zagen gaan. Als hoogtepunt van deze lunch zindert, zelfs vandaag nog, dat uitstekend botersausje na. Het plaatje klopt van interieur, presentatie en smaakbeleving. Hier kookt men in de tijdsgeest, pure en herkenbare smaken zonder overtollige tierlantijntjes. Voor een verrassende maar vaak geniale wine-pairing ben je hier duidelijk aan het goede adres.

CY Soon for Dinner!

Be-Gusto

Couvert Couvert
ONLINE RESERVEREN
Sint-Jansbergsesteenweg 171, 3001 Heverlee
TEl: +32 16 29 69 79
www.couvertcouvert.be
Zondag, Maandag gesloten
Be-Gusto score: 16/20
Comments
One Response to “Couvert Couvert – Heverlee/Leuven”
Trackbacks
Check out what others are saying...