Hof Van Cleve – Kruishoutem

Hof Van Cleve: verfijnde ambacht en traditie

 Online Reserveren
Riemegemstraat 1, Kruishoutem
0032 9 383 58 48
www.hofvancleve.com

Zondag, Maandag en dinsdagmiddag gesloten

Chef: Peter Goossens

Het Hof Van Cleve is een tophuis van vertrouwen. Dit is gastronomische ambacht waar ons land fier op mag zijn. De laatste maanden vergeleken we zelf enkele driesterren zaken in verschillende Europese steden en dan zie je Peter Goossens toch weer bevestigen. De ene lijst prijst onze culinaire trots de hoogte in en de andere vergeet (per ongeluk) de vermelding. Onze analyse luidt overtuigend: dit is de crème de la crème, geen twijfel.

Het Oost-Vlaamse Kruishoutem is al sinds 1987 het toneel voor magische gastronomie. Hof Van Cleve is gevestigd in een boerderij met een architectuur die typerend is voor de regio. Een stijlvol en warm interieur waar je je snel gaat thuis voelen. Ook de ontvangst van gastvrouw Lieve Goossens en een ervaren team brengt een professionele schwung in dit karaktervolle pand.

Zijn keuken heeft als rode draad ‘balans’ & ‘product’. Een mooi evenwicht tussen klassiek en modern wordt hedendaags gebracht met creativiteit en behulp van geavanceerde technieken. Respect voor het product is altijd aanwezig. Alleen de beste producten van topkwaliteit worden gebruikt en hij puurt zijn bereidingen uit tot de essentie.

De wijnkaart heeft meer dan 1300 referenties en sommelier Mathieu Vanneste imponeert gedurende de hele maaltijd. Hij durft buiten het klassieke kader denken en brengt zijn kennis op een gemoedelijke manier over. Mathieu is niet aan zijn proefstuk toe want wist voorheen al de gerechten van Alain Ducasse van een passende wijn te voorzien. Sea Grill en Château du Mylord staan ook op zijn resumé.

De kaart bij Hof Van Cleve biedt verschillende opties. Er is een à la carte mogelijkheid met schitterende topproducten. Ook zijn er de evergreens, de klassiekers door de jaren heen met onder andere tarbot, langoustine Guilvinec, Anjou duif en Wagyu rund. ’s Middags is er de marktwandeling (135€) en het vegetarisch menu ‘Veld, tuin & bos’ in 7 gangen zit vol van explosiviteit (215€). Het degustatie menu ‘Frisheid van de natuur’ kan in 5 gangen (205€) of 7 gangen (255€) gekozen worden.

We starten onze ‘Frisheid van de natuur’ met een aperitief op basis van Mandarine Napoléon, vlierbloesem & Champagne. Dan volgt een eerste verfrissing door een shot van wijnperzik met limoen en verbena te serveren.Hof Van Cleve

Krokantje van kerrie met haddock, krokant van garnaal met verse grijze garnalen, krokant van tandoeri met ingelegde ansjovisHof Van Cleve

Hollandse maatjes, kropsla, vitello tonnato en ‘ratte’ aardappel

Huisgerookte zalm met algen, aubergine, burrata en een bouillon van misoHof Van Cleve

Kippenlever, zoet zure rode biet, krokante tarwe & hazelnootHof Van Cleve

Ossenstaart, kwartelei, snijboontjes, sjalot en jus van erwtjesHof Van Cleve

Enkel het krokant bij de kippenlever van tarwe en hazelnoot is te groot en vrij hard. Verder een straffe start met finesse, evenwicht en veel diepgang. Tot in de puntjes verzorgd is ook het brood dat rijkelijk geserveerd wordt. Brood op steen gebakken met zuurdesem in verschillende soorten. Speltbrood, een variant met trappist van Westmalle, hoeveboter van boer Haerinck, gezouten Bordier boter en een olijfolie van eigen selectie.

Als eerste voorgerecht komt de Guilvinec langoustine in twee bereidingen. Eerst een tartaar met ijs van ponzu en koriander, avocado, een coulis van appel en komkommer, mosterdzaad en radijs. Een kwaliteitsvol product tot in de perfectie gebracht. Mathieu imponeert dan weer met een schitterende Sloveense beauty, de 2012 sauvignon blanc, Colles van weingut Gross.Hof Van Cleve

Ook de tweede bereiding is geniaal. De gebakken langoustine komt met prei, cevenne ui, chorizo en een delicieuse jus van langoustine. Out of the box even genieten van een prachtige match met de fino sherry van het domein Gutiérrez Colosía, 100% Palomino druif.Hof Van Cleve

Oosterschelde kreeft is het volgende ingrediënt waar twee bereidingen van op tafel komen. Eerst wordt de perfect gegaarde kreeft gecombineerd met gegrilde asperge, lamsoor, dubbel gedopte erwtjes en cepes. De afwerking met een bisque saus brengt een wervelende intensiteit. In het glas komt de Lyséas 2013, een Saint-Joseph van Yves Cuilleron.Hof Van Cleve

Ook de volgende bereiding is geniaal. Oosterschelde kreeft met rauw gemarineerde duinasperges, een bouillon van kreeft, erwtjes en een rijke flan van kreeft. Hierbij hoort een Gruner Veltliner, Loisium 2012 van Steininger uit Langenlois – Kamptal.Hof Van Cleve

Met de lijn gevangen zeebaars komt met broccoli, champignons en dashi. Hierbij bevestigt Mathieu met een uitstekende Saint-Aubin 1er cru, de ‘En Remilly 2010’ van JC Bachelet. Een top bourgogne die mooi in evenwicht is met minerale en citrus toetsen.Hof Van Cleve

De hoevekip ‘coq des prés’ wordt geserveerd met het stukje sot-l’y-laisse en het boutje. Hierbij een combinatie van Limburgse groene asperges met mimolette kaas, aubergine en zwarte olijf, courgette en m’hamsa couscous.Hof Van Cleve

Met de beste duif bereiding ooit krijgt de chef ons even stil. Puur, intens en toch elegant. Jonge Anjou duif werd perfect gegaard en krijgt diepgang met een saus met salie. De bloemkool werd zeer licht gebrand en ligt naast de cannelloni van aardappel die gevuld werd met het vlees van de duivenbout. Daarbij zorgen de krokant met een crème van foie, de gebrande ui, tuinbonen en de couscous van bloemkool voor evenwicht, samenhang en textuur. We drinken hierbij eerst de Cru d’Exception 2009 van Chateau Lagrezette in Cahors van de flying winemaker Michel Rolland. Even later worden we positief verrast met een perfecte match uit België wanneer de sommelier ons de Fruits de Vie Maitreya, een vin de cerise 2012, laat proeven. De 12 maanden eik hebben deze kersenwijn duidelijk goed gedaan.Hof Van Cleve

De kaas-chariot doet niet aan overkill maar brengt een selectie met enkel toppers. We proeven hierbij een savagnin vin jaune 2010 uit de Jura van het Domaine Pignier, Sous Voile gerijpt.Hof Van Cleve

Als eerste dessert volgt een perfecte ‘Aardbei Gariguette’ met een sorbet van citroen, crème van basilicum, yoghurt en witte chocolade. Hierbij de Kracher Auslese 2011 uit Burgenland.Hof Van Cleve Hof Van Cleve

Gelukkig hebben we nog een beetje plaats gehouden want de chocolade taart is hemels. Gemaakt van ‘Madirofolo’ chocolade met vanille, abrikoos, panna cotta en verse amandel. In het glas komt een sherry uit Montilla-Moriles van de Bodegas Toro Albala, een gerijpte shaerry van de Pedro Ximenez druif van 1983. Voldoende aciditeit en schitterende aroma’s van vijgen en pruimen.Hof Van Cleve

Chariot met zoetigheden en oliebollen.Hof Van Cleve

Al jaren acteert het Hof Van Cleve op het hoogste niveau. Met een klassieke basis worden per seizoen hedendaagse creaties uitgewerkt vol variatie en intensiteit. Goossens werkt enkel met de beste producten, die hij respecteert en waar hij een indrukwekkende dosis vakmanschap aan toevoegt. Zijn keuken zit vol passie en heeft met de jaren zijn eigenheid behouden, en zelfs nog aan finesse gewonnen. Een adres om te koesteren en van te dromen voor een volgend bezoek!

Be-Gusto

Be-Gusto score:                      9,7/10

Be-Gusto prijs kwaliteit score: 9,7/10

 

Hof Van Cleve

Online Reserveren

Riemegemstraat 1, Kruishoutem

Tel: ++32 9 383 58 48

www.hofvancleve.com

Zondag, Maandag en dinsdagmiddag gesloten

Comments
5 Responses to “Hof Van Cleve – Kruishoutem”
 1. werner says:

  Mogen wij ook de prijs kennen van deze culinaire wondertjes ?
  Voor de meeste mensen is de prijs toch nog altijd een doorslaggevend argument bij de keuze van een restaurant…

 2. begusto says:

  Dag Werner,

  De prijzen staan in de 5e paragraaf. De 7gangen menu komt dus op 255€.
  “Het degustatie menu ‘Frisheid van de natuur’ kan in 5 gangen (205€) of 7 gangen (255€) gekozen worden.”

  Mvg
  Be-gusto

 3. Niko says:

  Zat het aperitief in de prijs van het menu inbegrepen?

 4. begusto says:

  Dag Niko, prijzen zijn excl aperitieven.
  mvg

 5. Van de Voorde Rudy says:

  Is het mogelijk de menu te nemen met aangepaste wijnen
  en wat is de prijs ervan ?

  Grts

  Rudy