Nuance – Duffel

Restaurant Nuance: Verfijnde SmaakNuances

 Online Reserveren
Kiliaanstraat 6-8, 2570 Duffel
0032 15 63 42 65
 www.resto-nuance.be

Dinsdag & Woensdag gesloten

Chef: Thierry Theys

Het overheerlijk langoustine gerecht dat we vorig jaar proefden tijdens een diner bij Nuance bleef lang nazinderen op onze tong. Toen we hoorden dat Nuance zijn restaurant dit voorjaar volledig verbouwde was een nieuw bezoek dan ook vlug gepland.

Dat Thierry Theys op jonge leeftijd al een gevestigde waarde in ons gastronomische land is, mag wel duidelijk wezen. In 2010 werd hij al door Gault&Millau uitgeroepen tot Jonge Chef van het jaar. Ook Michelin bekroonde deze jonge chef zeer snel en amper één jaar na zijn eerste ster, volgde er al een tweede. Hij en zijn vrouw Sofie Willemarck beheren restaurant Nuance in Duffel op een zeer gepassioneerde manier. De chef heeft ervaring opgedaan in topklasse restaurants zoals Bar & Boeuf in Monaco en bij Alain Ducasse Au Plaza Athénée. Hij werkte ook bij restaurant De Oosthoek in België, en Restaurant Beluga in Nederland. Vandaag kan je hem in Vlaanderen trouwens ook regelmatig bewonderen op Njam!tv.

Vorig jaar opende Nuance een tweede zaak op een paar kilometer afstand te Kontich. Bistro Vintage – signé Nuance is een toegankelijk restaurant met een puurdere bistro keuken en ligt in prachtige gerestaureerde boerderij. Omdat niet iedereen uitgebreide menu’s wil, kozen ze om bij Vintage de essentie van het product voor zich te laten spreken in relatief eenvoudige gerechten. Blikvanger is de entrecote-kaart met een uitgebreide selectie aan runderrassen.

Thierry & Sofie tonen gedrevenheid en ambitie want ook het interieur van restaurant Nuance kreeg recent een volledige facelift. De chef beschrijft de nieuwe look als ‘modern-klassiek’ waarbij ze als doel hadden om de sfeer te creëren van dineren in Parijs maar dan in een moderne versie. Het interieur is luxueus met grijze, bruine, blauwe en gouden kleuren. Er werd gekozen voor een draaibare design stoel van B&B Italia en er werd serieus geïnvesteerd in akoestische verbeteringen. Bijna alle wanden kregen een lambrisering met akoestische panelen.

In het bord blijft de chef voor verfijning kiezen maar we zien ook een evolutie waarbij het hoofdproduct extra aandacht krijgt. Zijn kookstijl garandeert een hoog technisch niveau met cohesierijke combinaties in smaak en textuur. Vanuit een klassieke basis wordt wel vertrokken maar dan volgt een afwerking waarbij elegantie en finesse centraal staan. Sommige culinaire kunstwerken zijn meer ingewikkeld en bevatten veel verschillende ingrediënten en behandelingen. Bij Nuance hebben de gasten de keuze tussen enkele à la carte gerechten en een ‘SmaakNuances’ menu van vijf (100€) of zes gangen (120€). De driegangen lunch wordt in de week aan 55€ geserveerd.

In de zaal zorgt gastvrouw Sofie voor een charmante en professionele bediening. Sommelier Steven Wullaert behoort tot de absolute top en imponeert met veel vakkennis. Naast een mooi aanbod van klassieke wijnen prikkelt hij in zijn wine-pairing regelmatig met interessante en minder bekende cuvées. Naast de gekende wijnhuizen omvat de wijnkaart, vorig jaar nog verkozen tot beste van ons land door Gault&Millau, ook enkele Belgische wijnen en wijnen uit Libanon, Hongarije, Zwitserland, Japan en Chili. Het aanbod aan Californische topwijnen is ook opmerkelijk en uniek. Laat je tijdens het menu zeker begeleiden door Steven qua wijnkeuze want hij selecteert steevast een perfecte match.

Op de kaart met aperitieven kan je zelfs kiezen voor een glas Bollinger Grande Année per glas! Wij starten met een correct glaasje Cuperly Champagne.

De show der amuses is zoals altijd zeer uitgebreid en toont variatie, creativiteit en finesse. Vooral de Zeeuwse kokkels met een escabèche en gerookte avocado zijn topklasse. Bij de foie gras is de toets kokos opmerkelijk en zorgt verrassend voor een geslaagd geheel.

Sablé van sojaboon met tofu en poeder van saké, de Yin Yang bonen dienen als decoratie.

Makreel met gekonfijte abrikoos, een crème van abrikoos, gepekelde abrikoos en een dashi bouillon met rozenwater.

Zeeuwse kokkels met gerookte avocado, mini komkommer, kombu, een escabeche van Chardonnay azijn en paprika.

Cremeux van Foie gras met een crème van ricotta, crumble van kokos en rode biet structuren.

Fougasse brood met rozemarijn en citroen.

Fregola sarda met scheermesjes, chimichurri, chips van look, gekonfijte citroen en in het kommetje een sublieme bisque van krab.

We starten het menu met een Gillardeau oester. Deze werd afgewerkt met Oscietre kaviaar, een crème van kropsla en kropsla. De oester werd geserveerd op een bord met de collectie stenen van de chef van in zijn jeugdjaren. Een mooie combinatie waarbij de oester mooi zijn ziltigheid blijft behouden en het subtiel zuurtje in de vinaigrette en de frisse kropsla zorgen voor evenwicht. In het glas komt de Seve D’Automne 2008 van het domein Cauhapé uit de Jurançon.

Verse Noordzeekrab wordt geserveerd met yuzu, Oost Indische kers, een vinaigrette van Oost Indische kers en pittige jonge groentjes. Apart komt nog een krokant broodje van anijszaad. De krab salade is iets te smeuïg en kan onvoldoende zijn stempel drukken op het gerecht. We drinken hierbij een Belgisch wijntje van het domein Entre-Deux-Monts. Deze cuvée Raphaël van de Chardonnay druif heeft een klein beetje opvoeding op eik gehad voor body te creëren maar bleef fris en fruitig.

Kwalitatieve producten sieren de kaart bij Nuance en ook in het Smaaknuances menu wordt dit gevolgd. Zo komt een overheerlijke langoustine in het bord met een cremeux van framboos, gemarineerde radijs, melkwei met citrus en de bakjus van de langoustine met framboos als saus. Een combinatie met lichte zoete toets maar vooral een hemels samenspel waarbij de langoustine tot in de perfectie gegaard werd. Van het Hongaarse wijnhuis Frédérique drinken we de cuvée Triumviratus 2012, een assemblage van Chardonnay, Sauvignon blanc en Pinot Gris.

In de tuin naast Bistro Vintage werden deze week Morilles gevonden. De chef serveert deze met een saus van foie & morilles, citrus, Griekse bergamot, ganzenlever en gekarameliseerde peren. De toets bergamot zorgt voor frisheid en een mooi zuurtje. In het glas serveert Steven de Ebener black edition 2011, een Pinot Noir uit Niederöstereich.

Alvorens naar het hoofdgerecht te gaan wordt nog Wilde Zeebaars geserveerd met sepia, asperges, geroosterde sesam, een miso mousseline, de vlierbloesem bloem, een sausje van asperge en een crème van inktvis inkt. Bij dit gerecht brengt Steven voor elke gast twee wijnen. Enerzijds is er een witte Nelson Pinot Gris van Tussock wines uit Nieuw-Zeeland en daarnaast staat de Tempranillo Gran Cerdo 2014 van Gonzalo Grijalba uit de Rioja. Onze keuze gaat naar de witte Pinot Gris.

Piemontese rund werd 6 weken gerijpt bij slagerij Theys in Duffel en werd tot in de perfectie gebakken. In het bord wordt dit mooi gepresenteerd met courgette, broccoli, cevenne ui, enoki, een ravioli van ricotta, natuurjus en botersaus. Apart krijgen we nog een tartaar van Piemontese met crunch van ui en om het feest helemaal af te maken komen er churros van soezendeeg. De Kanonkop Pinotage 2009 heeft voldoende power om dit rijke gerecht stevig bij te staan.

Een eerste dessert is het kommetje met een mousse van komkommer, kokos, ijs van citroengras, kiwi, gepofte en gekarameliseerde jasmijnrijst en een lauwe emulsie van witte chocolade.

Afsluiten doen we met Maxime’s strawberry basket. Een grote kom heeft bovenaan een kunstwerk met aardbeien, een jus van granaatappel, merengue en hangop yoghurt op een Bretoense sablé. Onderaan de vrij dikke sablé hebben we nog rabarber en aardbei.

Restaurant Nuance is een absolute aanrader voor culinaire ontdekkingsreizigers en een bezoek meer dan waard. In dit uitstekende restaurant staan precisie, kwaliteit en techniek centraal. De gerechten worden door middel van verschillende behandelingen en smaakcombinaties tot kunstwerken verheven. In de zaal zorgt een professioneel team voor een elegante en attente service. Zet daarbij een sommelier die weet wat te schenken en het succes van deze gastronomische tempel is verklaard. CY soon,

Be-Gusto

Be-Gusto score:                           18/20

Be-Gusto prijs kwaliteit score: 18/20

 

Nuance 

ONLINE RESERVEREN

Kiliaanstraat 6-8, 2570 Duffel

Tel: +32 15 63.42.65

www.resto-nuance.be

Dinsdag & Woensdag gesloten

Original review made for wbpstars.com. Discover the ultimate guide for food lovers, travellers and the restaurant business. Discover many thousands of images and hundreds of films of the most amazing culinary wonders in the world. An exclusive documentation of the very best.

Comments
3 Responses to “Nuance – Duffel”
 1. Waw! Ziet er super lekker uit!

 2. Verschueren Frans says:

  Beste,

  Wij zijn bij u vandaag komen eten en vonden de maaltijd subliem.
  De domper kwam wel toen wij de rekening kregen,54 euro voor 2 rosé champagnes.
  De sommelier had ons gewoon gezegd dat er keuze was tussen gewoon en rosé.
  U zal begrijpen dat wij ons dan ook wat bekocht voelden.
  Zeer spijtig,na zo een prachtige maaltijd!
  Anny en Frans Verschueren.

 3. Petra says:

  Beste familie Verschueren, onze vrienden hadden dit ook voor. Is er geen kaart voor de aperitieven voorzien ? Want dat zijn er nogal wat ! Gewoon open kaart spelen en de klant “blijft” tevreden, ook na het sublieme eten.