Vintage signé Nuance – Kontich

Vintage: Signé Nuance

Chef: Jakob Everaert            Inspired by: Thierry Theys

Direct Online Reserveren

Het is al veel te lang geleden dat we restaurant Nuance in Kontich nog eens bezochten. Maar toen Thierry Theys vorige week het startschot gaf om tussen de koeien te gaan proeven van zijn nieuw bistro-concept, repte wij ons te lande om te genieten bij Bistro Vintage. Benieuwd hoe deze tweesterren chef, waar finesse altijd op het menu staat, zal omgaan met het serveren van meer klassieke, eenvoudige en pure gerechten.Vintage signé Nuance - Thierry Theys

In een uiterst groen en landelijk gedeelte van Kontich aan de Rijkerooistraat werd een verkommerde boerderij van een vriend des huizes volledig gerestaureerd. Niet met simpele meubels of tweedehandsmaterialen maar met uiterst kwalitatieve elementen en stijlvolle meubels. Het restaurant dat plaats biedt aan 52 couverts heeft centraal een mooie witte bar die contrast geeft met de houten steunpalen van de schuur. De ruwe epoxi vloer werd opgewaardeerd met bruine design stoelen en prachtige witte tafels op zwart frame. Er mag dan wel een bistro touch zijn door geen nappen te gebruiken maar de hoogwaardige kwaliteit van deze inrichting is er één waar vele restaurateurs jaloers op zullen zijn. Het is vandaag slecht weer maar we merken dat het terras ook al af is en een schitterend zicht geeft over de Kontichse velden.Vintage signé Nuance - Thierry Theys

De leiding in de keuken liet Theys over aan de jonge talentvolle chef Jakob Everaert. Omdat niet iedereen ellelange menu’s wil, kozen ze om de essentie van het product voor zich te laten spreken in relatief eenvoudige gerechten. Een 2-gangen lunch komt bij Vintage op 29€ en met het 3-gangen menu aan 35€ geven ze een stevige knipoog richting Bib Gourmand. Het à la carte verhaal is echter van een ander prijsniveau. Bij de voorgerechten is er een Gazpacho met Zuiderse aromaten, rijpe aardbei, lardo del Po en pistache (18€) of dun gesneden gerijpt rund met parmezaan, pijnboompitten, artisjok, vintage balsamico en rucola (22€). Ook bij de hoofgerechten vinden we topproducten aan restaurant prijzen met een kwarteltje dat in klei gegaard werd met zomertruffel, gehakt en erwten à la Française (28€) of de gelakte ham van speenvarken met pickles maison en een smeuïge puree (28€).Vintage signé Nuance - Thierry Theys

De blikvanger is uiteraard de kaart met een uitgebreide selectie runderrassen. De locatie tussen de weides vol koeien gaf duidelijk de inspiratie om de betere entrecôtes zorgvuldig op houtskool te roosteren. Vandaag is er de keuze uit Wit-Blauw (34€), Holstein (34€), Rubia Gallega (34€), Saler (45€), Normandie (45€), Piëmontese (50€)en Chianina (55€).

In de zaal staat er een jong en enthousiast team met Bart Kuypers als maître. Bart werkte nog bij Kasteel Withof in de glorietijd, Sel Gris te Knokke en was nadien 5 jaar lang de vertrouweling van Jurgen Lijcops in The Glorious. Mijn verzoek voor een non-alcoholische cocktail doorstaat hij alvast en ik krijg een geslaagde combinatie van vlierbloesem, limonade en lavendel premium schweppes.Vintage signé Nuance - Thierry Theys

Bij het opnemen van de aperitief bestelling werd ons niet gevraagd naar de Apero teasers maar deze leuke extra gerechten vallen meteen op bij het inkijken van de kaart. Sharing is caring en we bestellen dan ook een mooi plankje Culatello charcuterie (16€). Dit 24 maanden gerijpt rundsvlees van de noot van de achterham uit Italie heeft gerijpt in kelders met Parmezaanse kaas. De zeer zachte subtiele smaak toont meteen dat Bistro Vintage garant wil staan voor topproducten.Vintage signé Nuance - Thierry Theys

Nadien volgen ook nog twee amuses. Eerst komt een sablé van Oostenrijkse kaas met wortel.Vintage signé Nuance - Thierry Theys

Met een perfect op smaak gebracht kommetje citruscrème, gemarineerde venkel, jus van groene kruiden en olie van peterselie toont Everaert duidelijk dat er meer dan een alledaags bistro gebeuren volgt.Vintage signé Nuance - Thierry Theys

De wijnkaart werd uiteraard samengesteld door Steven Willaert, sommelier van restaurant Nuance en heeft een mooi aanbod uit alle werelddelen. De beschrijving bij de wijnen per glas is vrij summier en niet altijd even duidelijk. De kwaliteit van de witte Quinta da Sapeira 2011 van Encostas D’Aire (5€) is dat echter wel. Deze Portugese wijn uit de regio Lisboa typeert door zijn evenwichtige aroma’s van citrus en florale toetsen. Een zeer mooie prijs/kwaliteit.

Omdat de omgeving mij inspireert tot een vleesrijk hoofdgerecht kies ik als starter voor een iets lichter gerecht. Noordzeekrab komt met een dikke brioche, crème van avocado, verse avocado, granité van granny smith en een pittige mayo met sesam (21€). Verse boter komt op tafel maar het brood wordt eventjes vergeten, opstart stress noemen we dat. Het gerecht op zich is niet alleen mooi gepresenteerd maar de smaken zitten ook goed.Vintage signé Nuance - Thierry Theys

Mijn keuze bij het hoofdgerecht gaat naar het Saler rund met verse fijne frietjes, sla en pepersaus (45€). Dit Frans rund uit de Auvergne heeft een typische diepe smaak vermits de runderen grazen op de uitgestrekte grasvelden. De prijs is hier aan de hoge kant en mijn saignant vraag wordt vrij nipt geserveerd. De salade is kraakvers maar hier had ik voor dit niveau iets meer creativiteit verwacht. Qua smaak in het rundsvlees proef je uiteraard de keuze voor kwaliteitsvolle producten. In het glas komt een zeer correcte Ch. Valcombe uit de Ventoux regio van de Rhône.Vintage signé Nuance - Thierry Theys

Aan de overkant komt een smaakvolle bouillabaisse met rouget barbet, schelpjes, croutons en rouille (28€).Vintage signé Nuance - Thierry Theys

Terwijl mijn tafelgenoot als dessert kiest voor een creatie rond caramel met geroosterde biscuit, melkconfituur en yoghurt (10€) wil ik wel eens zien hoe Theys en Everaert de klassieke Dame Blanche op tafel toveren (12€). Het vanille ijs is gemaakt met Tahiti vanille en de vermelde ‘eigen chocolade’ blijkt een samenstelling te zijn die Theys creëerde. De zachte en vol smakende bolletjes ijs worden geserveerd op een bedje van chocolade crumble.Vintage signé Nuance - Thierry Theys Vintage signé Nuance - Thierry Theys

Afsluiten doen we met koffie, koekjes en een mini Boule de Berlin.Vintage signé Nuance - Thierry Theys

Met de geboorte van Vintage signé Nuance laat Theys zien dat hij mee kan spelen op alle fronten en niet afkeurend is om meer eenvoudig getinte gerechten te serveren. De lunch, de huiswijnen en het 3-gangen menu zijn uiterst aantrekkelijk geprijsd. Bij de à la carte kan je jezelf wel eens verslikken in de prijs als er niet goed opgelet wordt en dan begeven we ons op een restaurant niveau en is de bistrosfeer veraf. De geslaagde inrichting, warme sfeer, en kwaliteitsvolle ingrediënten zijn dan weer van het kaliber om meer dan een alledaagse bistro te rechtvaardigen. We zijn benieuwd welk vervolg Vintage aan zijn landelijk verhaal zal geven!

Be-Gusto

Vintage
Online Reserveren
Rijkerooistraat 14, 2550 Kontich
Tel.: +32 3 337 09 43
www.bistrovintage.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 14/20
Comments
13 Responses to “Vintage signé Nuance – Kontich”
  1. MyriamC says:

    Dit is verre van een bistro, aan de prijzen te zien. Beetje misleidend naar de klant toe als je ‘t mij vraagt. Ik begrijp dat ze alle mogelijke stuiptrekkingen doen om ‘in beeld’ te blijven, maar met deze prijssetting zal het moeilijk zijn om een bistro clienteel aan te trekken. Ik ga er mij in ieder geval niet aan wagen. Heb één keer bij Nunce gegeten en dat was een tamelijk teleurstellende ervaring. Geen twee keer!

  2. Carla says:

    Oké, dank. Ga je nog iets schrijven over Table d’Amis in Kortrijk denk je?

  3. begusto says:

    Dag Carla, uiteraard! een beetje vertraging maar twee bezoeken op korte tijd verdienen een leuk artikel:)

  4. Jürgen Maene says:

    Mag ik je er op wijzen dat ik steeds met véél genoegen uw artikels lees, telkens is dit leuk, zonder af te breken, juiste kritiek, géén gemaakte foto’s, maar on the field genomen. Doe zo verder, ik geniet van je schrijfstijl, vineuze groeten

  5. jacques slap says:

    gisteren by U komen eten het was goed behalve dat het wouw gevoel er niet is moeilyke wynkaart met geen uitleg geen boter of olyfolie aan tafel en een halve gesmolte dame blanche gekregen .we zullen zeggen dat het startes probleemtjes zyn.

  6. Eter says:

    Vandaag gaan eten bij vintage, en moet toch toegeven dat het prijs kwaliteit niet in orde is. Als voorgerecht hadden we de wilde zalm, deze was niet wild, maar goede kwaliteit kweekzalm. Als hoofdgerecht bouillabaisse en op de kaart stond vermeld met rouget barbet… deze had spijtig genoeg (zonder te vermelden) een transformatie gedaan naar rode poon (wat veel goedkoper is…). Er mag een bepaalde nonchalance zijn, maar het moet nog wel steeds professioneel blijven vind ik zelf…. spijtig. Zoals hierboven ook vermeld, zeker en vast geen bistro prijzen

  7. Ludo Saenen says:

    Gisteren gaan dineren in Vintage.
    1 maal en nooit meer!
    Onthaal matig, sommelier onzeker, voorgerecht verloren gelegd op de borden, hoofdgerecht (4x vlees) hebben we alle 4 teruggestuurd wegens koud. Mijn bleu-chaud was na het opwaren omgetoverd in een saignant.

    Prijs/kwaliteit is Vintage verre van correct.
    Er zijn in Kontich en omstreken restaurants waar je beter en goedkoper terecht kan.

    Gemiste kans.

  8. ingrid says:

    Het eten was echt wel goed. De ontvangst was vrij amateuristisch, we moesten vragen of ze onze jassen weg gingen hangen? De bediening was jong wat geen probleem is, wel vriendelijk, maar zeer on-professioneel. Er wordt ook niet gevraagd of we mss graag van rode naar witte wijn overschakelen gedurende de menu. De gerechten volgen mekaar in een sneltempo op. om 20.20hr hadden we alles al doorlopen ? Dus niet avondvullend. Bij het kaasdessert bordje worden de kazen ook niet voorgesteld. Er is geen leiding bij het bedienend personeel. Bij het doorgaan moeten we ook zelf onze jassen zoeken ? En er wordt zelfs geen goede-avond gewenst. De kok doet het prima, maar te duur voor heel het kader dat vrij amateuristisch aanvoelt. Spijtig.

  9. ve says:

    Eten was lekker en verzorgd.
    Wat mij stoort is dat ze onmiddellijk naar je toekomen en vragen welk apertitief je wenst….Ik kijk graag wel effe de kaart in om te zien wat het aanbod aan gin is en wat aanbod alcohol vrije apero is… Ik zei dan ook dat ik zin had in aperol Spritz… Niet te verkrijgen…. maar hij stelde dan ook geen alternatief voor…. De kaart effe op voorhand brengen is ook geen overbodige luxe vermits ze ook fingerfood aanbieden…. Nog Fingefood bestellen als sommelier al komt vragen welke wijn we willen bij menu dat reeds beslist is, lijkt me qua tijdsindeling niet optimaal….

  10. Aime says:

    Lekkere gerechtjes, maar veel te duur. Hoofdgerecht was niet warm,alles komt zeer snel achter elkaar. We waren om 19u ter plaatse en om 20u45 stonden we in vestiaire te zoeken achter onze jassen. In die tid zit ook nog 20 minuten wachten op de rekening. Voor de koffie hebben we het wijs besluit genomen om deze elders te consumeren. Voor een bedrag van 348€ hadden wij ons een andere avond voorgesteld.

  11. Didier says:

    Gisteren gedineerd in Vintage. We kozen het 4 gangen menu voor slechts 48 €. Naast een perfécte bediening hebben wij top-eten genoten in een méér dan fantastische zaak. Het terras is uitermate gezellig en ook de binneninrichting is prachtig.We dronken een prachtige Gruner Veltliner aan slechts 35 € per fles , perfect op temp. en perfect geschonken .Ik begrijp bovenstaande recencies niet , mensen die niets kennen van lekker eten zouden zich beter onthouden van commentaar. Dit ronduit een top brasserie !

  12. raoul51 says:

    perfecte lunch zonder zware maag in een prachtig kader

  13. Louis Van Damme says:

    Van bistro naar brasserie, als ik dan de prijs bekijk van het flesje wijn heb ik toch mijn bedenking. Zonder vermelding van een Apero is slecht 1 flesje wijn voor 4 pers zeker niet voldoende en ik zou dan toch 2 flessen tellen. Als je dan even de rekening samentelt : 48 x4 = 192€ + 70€ voor de wijn geeft een totaal van : 332€. Niet mis voor een brasserie zou ik zeggen. Als je dan bovendien al de commentaar leest….