DGU – Gent

DGU! by Davy Devlieghere en Gilles Bogaert

Nog nooit van DGU gehoord? Dedju toch, volg zeker hun Facebook pagina. Vorig jaar gaven Davy Devlieghere en Gilles Bogaert de aftrap voor een reeks ‘DGU’ events. De twee jonge koks zijn beide souschef in toprestaurants en hebben reeds twee keer de show gestolen met een opmerkelijke food battle. Davy is de ‘second’ bij Horseele in de Ghelamco arena en Gilles bij restaurant J.E.F te Gent.

Met hun flitsend ‘battle’ concept nemen ze het even over van de chefs. Het eerste event bij JEF was blijkbaar een groot succes en voor de tweede editie, dat georganiseerd werd in restaurant Horseele, twijfelden we dan ook geen seconde.

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

Hun concept is alvast uniek. Op voorhand laten ze de gasten stemmen uit 2 combinaties of producten bij zowel voor-, hoofd- en nagerecht. De combinatie met de meeste voorkeurstemmen wordt klaargemaakt. Zowel Davy als Gilles verwerken deze ingrediënten op hun manier en je kan ze dan apart proeven. Dit geeft vaak leuke contrasten, anders en toch met dezelfde ingrediënten. Verder wordt er ook aan grote tafels gegeten om een extra sociale beleving te creëren. We nemen dan ook plaats naast de charmante Elise ‘elidesc’.

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

Voor de perfecte start zorgt alvast Jurgen Nobels, bartender van het jaar in ons land en snelste bartender ter wereld! Hij serveert een cocktail op basis van Rye whisky, aquavit, een dille infusie, pompelmoes, limoen, kardemom en topped met IPA bier. ‘Delicious’

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

Als amuse komt een dip van specerijen met poeder van mosterd en gefrituurde varkenshuid.

Daarnaast gefrituurd visvel met een crème van dille en gepekelde sjalot.

Lekker krokant zuurdesem brood krijgt bijval door boter met venkel olie en gepofte boekweit en een crème van pas de rouge met tuinkers.

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

ROUND 1: Hoeve-ei & Champignon

Davy: Dooier gemarineerd in citrus met miso, opgelegde dooierzwam, gelakte paling, waterkers en linzen. Apart komt nog een gepocheerd ei, een duxelle van porto bello champignon, botersausje, peterselie en toast.

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

Gilles: Gebrande dooier met in zoutkorst gegaarde knolselder, een crunch van cepes en een intense escabeche van Parijse champignons met een mooi zuurtje.

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

ROUND 2: Kip & Schorseneer

Davy: Traag gegaarde kipfilet die nog mooi sappig is, schuimende jus van kip, schorseneer, een wei sausje en een kroket van polenta en karnemelk. On the side komt nog de sot l’y laisse in Tom ka kai stijl met een krokantje van krab.

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

Gilles: Gelakte kippenbil met perfect beetgare schorseneren, mosterd en gerookte zilverui. Hierbij komt ook krokante kippenhuid met mierikswortel.

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

ROUND 3: Pastinaak & Melkchocolade

Gilles: Mousse van melkchocolade, schilfers van pinda en chocolade, ijs van pastinaak, poeder van pastinaak en croutons van brioche brood gekarameliseerd in honing. Wow!

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

Davy: Gepofte pastinaak, chips en poeder van pastinaak, ganache van melkchocolade met Griekse yoghurt, sorbet van karnemelk en ijspoeder van melkchocolade. Top!

© Michiel Devijver

© Michiel Devijver

In het glas kwam trouwens bij het dessert een melk punch met bourbon, grappa, ananas, kaneel en absint. Knap werk van Nobels!

Punten moeten we niet geven want deze ‘battle’ heeft overduidelijk twee winnaars. De naam sous-chefs is hier dan ook niet op zijn plaats. Dit zijn twee jonge topchefs met veel potentieel. Nog een beetje sleutelen aan de timing en DGU is meer dan top!

De volgende editie zal doorgaan in restaurant Publiek, mis DGU dus zeker niet. Hou best de Facebook pagina in het oog of stuur een mailtje naar [email protected].

Be-Gusto

Comments are closed.