JEF – Gent
J.E.F: “sharing is caring”
Chef: Jason Blackaert
Het is al weer even geleden maar de culinaire voorjaarstour door Gent met enkele boezemvrienden moet nog beschreven worden. Weken heb ik liggen peinzen over hoe ik het best een ode aan de JEF-Friet kan geven zonder afbreuk te doen aan de andere creatieve combinaties en smaak-extases. Diene patat in Gent schiet namelijk nog regelmatig flitsend voorbij. Daar zit de verzadigdheid van de tafelgenoten met als gevolg een driedubbele portie, natuurlijk ook voor iets bij.
Dat we bij J.E.F al mooie culi momenten beleefden kon je ‘hier’ & ‘daar’ al lezen. Het was dan ook weer hunkerend uitkijken naar deze avond bij Flemish Foodie ‘Jason Blanckaert’. Aan de rand van het Gentse Patershol schittert Jason nog altijd met zijn feelgood concept. Jason verdiende als twintiger reeds zijn strepen als Chef van C-Jean en koos 2 jaar geleden dus resoluut en met veel ‘goesting’ voor een meer ongedwongen concept. Een perfecte timing want hij volgde zo de nieuwe trend van no-nonsense food met rock-‘n-roll punch. De bediening in restaurant J.E.F (Jason en Famke) blijft op een spontane manier gedirigeerd door vrouw Famke.

Picture by Piet De Kersgieter
Een lunch bij J.E.F wordt nog altijd aan de kleine prijs van 25€ geserveerd (3-gangen), terwijl het diner, met sharing optie, à la carte gebracht wordt. Als special is er ook nog J.E.F eet laat op vrijdagavond (22.30): een menu vol goestjes aan 20€. De wijnkaart inspireert met overwegend natuurlijke en biologische wijnen. Tegenwoordig kan je ook regelmatig funky ‘instagrams’ volgen van sous chef Gilles.

Picture by Michael Blanckaert
Amuse: Croutons met geitenkaas, rode biet en lavasolie.
Goestje: Wulken met huisgemaakte mayonaise
Goestje: Gerookte makreel met toast
Goestje: Beenham met kruidenkaas
Goestje: Radijzen met platte kaas
Gemarineerde schelvis, postelein & zuring (16€)(picture by Michael Blanckaert)
Asperges, ei & gerookte boter (16€)
Rundsonglet W-VL roodrund, sjalot & rode wijn saus (26€)
Side-goestjes: Mega zalige dikke frieten met picklesmayonaise (7€)
Side-goestjes: Geroosterde lenteui (5€)
Dessert: Wortel, sinaas & witte chocolade (8€)
Jason blijft op zijn elan verdergaan en weet mij iedere keer weer culinair te verrassen. Is het verkeerd om hier een ode aan de dikke friet te brengen? Waarschijnlijk is de benaming ‘friet’ niet volledig juist want deze goudkleurige verschijning geeft pas zijn aangenaam mondgevoel na een hele resem handelingen. Dit is veel meer, een ‘pommes pont neuf’ met een smeuïg karakter, vol van smaak en lekker krokant gebakken. Jason heeft een eigen signatuur ontwikkeld, hij gebruikt een bepaalde finesse die de diepe smaken van de ingrediënten naar boven haalt. Een keuken die nooit verveelt en vol intensiteit zit, zijn personality brengt hij perfect over op het bord. Bij een bepaalde stroming of stijl wil hij liever niet geplaatst worden maar dit is toch wel Bistronomie van het allerhoogste niveau! CY Soon JEF,
Be-Gusto
J.E.F Online Reserveren Lange Steenstraat 10 , 9000 Gent TEl: +32 9.336.80.58 www.j-e-f.be Zondag, maandag en zaterdag lunch gesloten Be-Gusto score: 15.5/20