Humphrey – Brussel
Humphrey: Restaurant & much more!
![]() |
ONLINE RESERVEREN |
![]() |
Sint-Laurentstraat 36-38, Brussel |
![]() |
|
![]() |
www.humphreyrestaurant.com |
Chef: Yannick Van Aeken
In het Brussels PIAS gebouw openden Yannick Van Aeken en Glen Ramaekers eind februari restaurant Humphrey. Twee weken na de opening gingen we met veel goesting aanschuiven bij hun Sharing concept. ‘Humphrey restaurant & much’ more heeft zijn naam te danken aan de bekende acteur Humphrey Bogart en de quote ‘Play It Again Sam’ in de film Casablanca. De link met het Brusselse Pias gebouw en het belang van muziek in het concept wordt zo gelegd.
Yannick Van Aeken werkte 6 jaar bij Noma en was er bijna 4 jaar lang de sous chef van Redzepi. Tijdens ons bezoek aan Noma gaf hij ons de uitgebreide rondleiding. Voorheen werkte hij ook nog bij het Spaanse grill restaurant van wereldklasse ‘Etxebarri’. Na enkele tijdelijke projecten opteert de dertig jarige chef afkomstig uit Booischot nu voor een nieuwe uitdaging waar hij volledig zijn eigen ding kan doen. Verwacht hier geen Noma toestanden of Brusselse mieren want de chef gaat voor een Internationale keuken met invloeden uit alle contreien. Uiteraard legt hij de nadruk op duurzame en ecologisch verantwoorde producten.
Zakenpartner en gastheer Glen Ramaekers kent ondertussen ook zijn weg in ons horecalandschap. Als oud student van Koksijde baatte hij ’t Archief in Hombeek uit en nadien was hij actief als vertegenwoordiger bij Swaffou en Claessens. Zijn kennis van top producten zal bij Humphrey’s zeker van pas komen. Sous-chef Koen Vandenbulck, Julie De Block en maître Vincent Sibourg, 19 jaar Seagrill, zullen mee voor de nodige schwung zorgen.
Het restaurant heeft een 35 tal zitplaatsen als je de krukken aan de keukentoog meetelt. Vooraan is er een aperitief lounge. Het karaktervolle interieur is rough en niet af en net dat maakt het pand zo aantrekkelijk. De donkere kleuren van de vloer en het plafond worden een beetje getemperd door grof hout. Achteraan en aan de zijkant zorgt een grote glaspartij voor de verbondenheid met de rest van het complex. Er komt ook nog een binnentuin en Humphrey heeft maar liefst 4 ha grond in het Mechelse om zelf voor kruiden, groenten en fruit te zorgen. Hier speelt Julie De block de hoofdrol en men zal samenwerken met de kruidenkwekerij Sanguisorba van Bart Belmans uit Kontich.
Op de kaart staan zestien ‘sharing plates’. Uiteraard met extra aandacht voor groenten en fruit en gerechten uit een Internationale context. Het menu werd geïnspireerd door de ervaringen die chef Yannick beleefde tijdens zijn reizen over heel de wereld. Enkele streekgerechten krijgen een hedendaagse versie en de herkomst van Glen, zijnde de Filipijnen, zal regelmatig aan bod komen in de smaakvolle en creatieve gerechten. Verwacht hier geen Nordic cuisine of Noma toestanden want dat is niet de keuken die gebracht wordt. De deelgerechten zijn steevast borden met power en pittige kantjes waar één product centraal staat. Deze verbeterde versie van wat we comfort-food noemen verrast regelmatig en heeft veel Aziatische invloeden.
Op de wijnkaart staan originele wijnen en ook artisanale bieren op tap in samenwerking met microbrouwer De Triest en het Brussels bier project. De wijnkaart is beperkt maar per glas worden toch een 12tal wijnen geschonken die variëren in prijsklasse. Humphrey is geopend voor ontbijt, lunch en diner.
We worden vriendelijk onthaald en starten de Humphrey Experience met de natuurlijke bubbels van Birichino, gemaakt van de malvasia druif in de US (9€). Amuses zijn er niet in dit concept maar de eerste sharing dishes komen vlot. De mango is mooi rijp en werd verwerkt in een salsa salade met crispy skin (8,5€).
Dan volgen de Humphrey wings, kippenvleugeltjes en boutjes die intens gekruid werden en dan krokant afgebakken. mooi is de combinatie met de rauwe selder stengels en dip van blauwe kaas. Een geslaagd contrast (9€). In het glas komt een assemblage van clairette en marsanne van het huis Landra uit de Ventoux. Voldoende exotische aroma’s geven tegengewicht aan de spicy gerechten.
Een signatuur van de chef is blijkbaar de gegrilde avocado. De avocado is zacht met toch voldoende structuur en werd smaakvol afgewerkt met chili en pijpajuin (8,5€).
Krab kreeg een combinatie met zachte crème van Charlotte aardappel, schuim en saus van bisque (14€).
Koolbladeren komen op Aziatische wijze met een gepocheerd ei en bouillon van dashi (8,5€).
De catch of the day, Victoriabaars?, laten we aan ons voorbij gaan en we richten ons op enkele vleesgerechten. Het tempo is goed strak en de chef volgt met zijn Beef Rib. Lekker gelakt, met pinda en sesam afgewerkt en het vlees schuift vlot van het been. Hierbij wordt rijst in banaanblad geserveerd (12€). Perfect te spoelen met de Vida Mezcal.
De ‘Porc Head Kawali’ trok onze aandacht en zou ik liever de Crispy pork belly zien. De zeer krokante varkenskop zorgt voor de fatty bom maar plezierde minder. Hierbij als garnituur chili pepers, rijst in banaanblad en koriander (15€). Hierbij bestellen we de ‘seriously cool’ cinsault wijn van Waterkloof uit Stellenbosch Zuid-Afrika.
Helaas was het ‘Bull Balls & Brains’ gerecht, indeed stierenkloten, niet meer voorradig wegens het grote lunch succes in Brussel maar dit wordt vervangen door biefstuk op Filipijnse wijze. Jammer dat de garnituren identiek aan de vorige main courses waren maar de cuisson is top.
Op de dessert kaart enkele creatieve combinaties zoals rode biet & tijm of kokos & kalamansi. We laten ons echter verleiden door de Humphrey Special – La Truffe (10€). Dit is een grote bal van uitstekende chocolade gemaakt door chocolatier Patrick Aubrion. Binnenin zitten chocolade truffels met verschillende truffels die de chocolatier en chef samen ontwikkelde. In de toekomst zullen hier varianten op gemaakt worden met kruiden uit de Humphrey tuin. Een echte chocolade bom voor de liefhebbers van excellente kwaliteit.
Play It Again guys! CY soon,
Be-Gusto
Be-Gusto experience: 14/20
Be-Gusto value for money: 14/20
Humphrey
Sint-Laurentstraat 36-38, Brussel