The Native Cooking Award 2016

Native Cooking Awards 2016: Zweden wint & Belgen worden 2e en winnen de pers-prijs!

Gisteren werd in Denemarken de vierde editie van de Native Cooking Awards georganiseerd. Ons Belgisch team maakte serieus indruk met een uitstekend gebalanceerd menu. De speciale ‘press award’ werd dan ook overtuigend door ons land gewonnen.

The Native Cooking Award is een internationale competitie voor landenteams. Dit jaarlijks evenement in het Knuthenlund Estate op het eiland Lolland-Falster, Denemarken inspireert vele topchefs omdat het de nadruk legt op de essentie van koken. Productkennis, creativiteit, duurzaamheid en ambacht staan centraal.

©Kris Vlegels

©Kris Vlegels

Elk deelnemend land werd vertegenwoordigd door een team van vier chef-koks. De teams kregen 4 uur om een ​​drie-gangen menu te bereiden. Wat maakt deze wedstrijd zo speciaal? De koks worden in de wilde natuur losgelaten met een fiets en een mand om te plukken en te koken met wat hun pad kruist. Geen fornuis, geen hoogstaande technieken en toestellen, noch elektriciteit, alleen maar een grill en vuur in de open lucht.

©Kris Vlegels

©Kris Vlegels

©Kris Vlegels

©Kris Vlegels

Lam en zuivelproducten van schaap zijn de hoofdproducten die de deelnemers kregen om naast hun eigen oogst in de velden te gebruiken. Elk team kreeg het voorste van een lam samen met de lever, niertjes en het hart. De teams mochten ook een aantal producten van het eiland Lolland-Falster gebruiken zoals appel cider, cider azijn, granen, aardappelen en honing uit de bossen van Knuthenlund. Tijdens de sprokkeltocht kunnen ze daslook, strand uien, wilde pastinaak, wilde bessen, champignons of kruiden ontdekken. Bij de wildpluk werd er ook zevenblad, oxalys, fluitenkruid en vlierbloesem gevonden.

©Kris Vlegels

©Kris Vlegels

Alle chefs concurreren op gelijke voorwaarden. Er is geen enkele informatie over de grondstoffen die bekend is tot de avond voorafgaand aan de wedstrijd. De Native Cooking Award vindt plaats in de open lucht, en het publiek kreeg de unieke gelegenheid om het werk van de chef-koks ‘op zeer korte afstand te volgen.Native Cooking Awards 2016

©Kris Vlegels

©Kris Vlegels

Voor de wedstrijd van 2016 brachten de organisatoren vijf landen (Frankrijk-België-Denemarken-Noorwegen-Zweden) samen met elk een team van 4 topchefs. Voor België werden Nick Bril (The Jane), Michaël Vrijmoed (Vrijmoed), Tim Boury (Boury) en Marcelo ballard (Oak) geselecteerd. Michaël hanteerde het vuur, Tim startte de vlees-versnijdingen en Nick & Marcelo gingen als twee gepassioneerde natuur freaks op jacht naar organische producten. De geoliede machine deed het uitstekend en zo blonken ze uit met drie knappe en smaakvolle gerechten. Een tweede plaats overall en de persprijs zijn dan ook meer dan verdiend.Native Cooking Awards 2016

De competitie focust op een doorgedreven interactie met de natuur en dat kon je proeven in al hun gerechten. Als voorgerecht combineerden de een tartaar van lamshart met gebraiseerde lamstong, yoghurt met verschillende wilde kruiden, munt en een krokant van lamstong.Native Cooking Awards 2016

Als hoofdgerecht werd de lamsfilet geserveerd met een heerlijke confit van lam die in daslook bladeren gewikkeld werd. Als side dish bracht men nog karnemelkstampers met algen en de lever in een dennenappel.Native Cooking Awards 2016

In het dessert blonken de Belgen resoluut uit door kropsla met een verrukkelijke crème van oxalys te combineren en af te werken met een reductie van sherrywijn, compote van rabarber en een crumble met granen.Native Cooking Awards 2016

Zweden kwam met een jong team maar imponeerde met een samenhangend menu, stijlvolle dressage en finesse. Ze gingen ons land nipt vooraf en Noorwegen werd derde. De prijs van de proevende pers ging naar ons land.

©Kris Vlegels

©Kris Vlegels

©Kris Vlegels

©Kris Vlegels

©Kris Vlegels

©Kris Vlegels

©Kris Vlegels

©Kris Vlegels

Knuthenlund is de grootste organic farm van Denemarken en werd al in 1729 opgericht. Ze staan bekend voor hun duurzame productie van melkproducten en het kweken van enkele speciale rassen. Zo zijn er kuddes melkschapen, enkele originele rode Deense koeien en de Deense ‘black spotted’ varkens. Het gebied van maar liefst 900ha is zeer vruchtbaar met een rijke bovengrond. In België worden de Knuthenlund producten door Carnivale verdeeld.

We kijken al uit naar de nieuwe Native Cooking Awards van volgend jaar!

©Kris Vlegels

©Kris Vlegels

Comments are closed.