Zappaz vs EssenCiel: Culinaire battle Leuven

Zappaz vs EssenCiel: Culinaire battle

De battle Zappaz versus Essenciel is een initiatief van twee jonge koks uit Leuven die bruisen van talent. Seppe Dezeure van restaurant Zappaz en Niels Brants van restaurant Essenciel achtten de tijd rijp om een heus 4-hands diner te organiseren waar ze het beste van zichzelf gaven.Zappaz vs EssenCiel

Restaurant Zappaz van chef Seppe Dezeure ligt aan de rand van de stad in de buurt van het treinstation van Leuven. Het restaurant is modern, met een grote bar in het midden en biedt plaats voor ongeveer 40 couverts. Seppe deed ervaring op bij Luzine als sous-chef, The Jane in Antwerpen en Apicius in Valencia. Seppe gebruikt graag ingredienten uit heel de wereld en geeft zo extra pit aan zijn gerechten. Hij omschrijft zijn keuken als ‘gastronomische rock & roll tapas’.Zappaz vs EssenCiel Zappaz vs EssenCiel

Restaurant EssenCiel ligt in de Leuvense Muntstraat in het kleine pand waar vroeger de bekende Oesterbar gevestigd was. Chef Niels Brants en vriendin Romina Charels zorgen er voor een hoogwaardige gastronomische invulling. Niels was twee jaar lang de sous-chef van Thierry Theys bij het tweesterren restaurant Nuance in Duffel. Ook Romina werkte bij Nuance alvorens ze besloten om op jonge leeftijd een eigen restaurant te starten. We bezochten EssenCiel al meerdere malen en je kan onze laatste review hier lezen waar we verrast werden door de mooie culinaire evolutie. De kookstijl van Niels onderscheidt zich door moderne en frisse gerechten met veel diepgang op tafel te brengen. De chef gebruikt veel verschillende structuren en zorgt voor intense smaakexplosies. De presentatie is belangrijk en bloemen, verse kruiden en texturen in diverse kleuren worden gebruikt om de gerechten te verfraaien.Zappaz vs EssenCiel

Tijdens deze culinaire battle kregen we maar liefst 10 gerechten.Een indrukwekkend menu en een uitstekende gelegenheid om een goed beeld van de keuken van beide chefs te krijgen. Beide chefs bleken een complementaire stijl te hebben en er werden evenwichtige en hoogstaande gerechten op tafel gebracht. Twee chefs met veel potentieel die duidelijk aan elkaar gewaagd waren. De sommeliers Bram Moens van EssenCiel en Floris Vanhoof van Zappaz zorgden voor een zeer interessante wine pairing.Zappaz vs EssenCiel

Zappaz: Cocktail met langoustine, citrus, tabouleh en Oosterse kruiden.

EssenCiel: Gerookte zalm met een crème van mimolette kaas.Zappaz vs EssenCiel

EssenCiel: gerookte paling met curry, aardappel en een frisse groene jus.

Wine: Fritz Haag, Riesling, Moezel.Zappaz vs EssenCiel Zappaz vs EssenCiel

Sepia met een crème van tofu en een bouillon van sepia.

Zappaz : Vitello tonato; focacia met tonijn; krabsticks; krokant met krab; soepje van krab en avocado.Zappaz vs EssenCiel Zappaz vs EssenCiel Zappaz vs EssenCiel Zappaz vs EssenCiel Zappaz vs EssenCiel

EssenCiel: Smiley van foie gras ganache, gebakken foie, bosbes en brioche.

Wine: Paul Achs, Chardonnay, Burgenland.Zappaz vs EssenCiel

EssenCiel: langoustine, bulgur, geconfijte prei, paksoi en za’atar kruiden.

Wine: La Bascule Catalan Eagle, viognier & garnacha, Catalonië.Zappaz vs EssenCiel

Zappaz: risotto negro, mossel, lamsoor, jus van vadouvan.

Schelp met een chiboust van mossel en avocado.

Wine: Chateau Beaufort, chardonnay, Jura.Zappaz vs EssenCiel Zappaz vs EssenCiel

Zappaz: Irish dry aged beef, paksoi, aubergine, curry, mais. Apart een stokje met mais en kokos.

Wine: Brouilly Vieilles Vignes, gamay, Beaujolais.Zappaz vs EssenCiel Zappaz vs EssenCiel

EssenCiel: duif – filet & bout, hazelnoot, rode biet en girollen.

Wine: Rhebokskloof, pinotage & syrah, Paarl Zuid Africa.Zappaz vs EssenCiel

EssenCiel: jasmijnrijst, basilicum & gojibes.Zappaz vs EssenCiel

Zappaz: chocolade, karamel & duindoornbes.

Wine: Geil, Scheurebe Auslese, Rheinhessen.Zappaz vs EssenCiel

 

Reserveren niet bij één…maar bij beiden zou ik zeggen!

Be-Gusto

 

Zappaz

Online Reserveren

Balk van Beel

Schipvaartstraat 22, 3000 Leuven

Telefoon: +32 471 96 41 92

www.zappaz.be

 

Essenciel

Online Reserveren

Muntstraat 23, 3000 Leuven

Telefoon: +32 16 29 06 00

www.essenciel.be

Comments
One Response to “Zappaz vs EssenCiel: Culinaire battle Leuven”
  1. Herlinde says:

    Leuven wordt steeds meer de place to be voor culinair genot. Bovendien ook een aangename stad om in rond te kuieren…