La Source – Lanaken

La Source – Elegance

 [email protected]
Paalsteenlaan 90, 3620 Lanaken
0032 89 73 97 77
www.restaurantlasource.be

Chef: Ralf Berendsen

Restaurant La Source is het gastronomische restaurant van het domein Hostellerie La Butte aux Bois, in het Limburgse Lanaken. Hostellerie La Butte aux Bois is een prachtig landgoed gelegen in een rustige, bosrijke omgeving. Het luxe Relais & Châteaux hotel is onlangs uitgebreid met een nieuwe moderne vleugel, La Forêt genaamd. Het complex beschikt nu over 59 kamers en suites en een volledig gerenoveerde ultra moderne spa. De gebouwen waar het hotel en het restaurant zich bevinden zijn oorspronkelijk gebouwd voor de ridder Sir Lagasse de Locht en zijn familie. La Butte aux Bois bevindt zich op een uitstekende locatie vlakbij de grens van België, Nederland en Duitsland, en is gemakkelijk bereikbaar.

Veel van de authenticiteit van de manoir bleef behouden en werd aangevuld met moderne, stijlvolle accenten. Bij het binnenrijden van het complex verwelkomt de prachtige tuin je onmiddellijk met een vijver en enkele idyllische plekken. Het restaurant zelf ligt aan de achterkant van het gebouw en biedt een prachtig uitzicht op de verzorgde tuin en het bos. La Source en het hotel behoren tot dezelfde groep als restaurant De Kristalijn van hotel Siemerheide in Genk. Zowel La Source als De Kristalijn worden meer en meer geroemd voor hun culinaire ervaring en ze zijn vaandeldragers voor het Limburgs gastro-toerisme.

Het restaurant is ruim en onderverdeeld in twee delen; beide met een fris design, luxueus en elegant. Witte en grijze kleuren worden gecombineerd met een donkere houten vloer en een modern, minimalistisch design met een link naar de natuur. Het kleine venster aan de keuken brengt de bruisende sfeer naar het restaurant en het groot privé terras met een prachtig uitzicht over de prachtige tuin werd door Gault&Millau nog geprezen als mooiste van het land. De luxueuze sfeer voedt alle zintuigen en laat elke gast optimaal genieten.

Kevin Vondenhoff is verantwoordelijk voor het restaurant en hij en zijn enthousiast team bedienen de gasten stijlvol en op een zeer vriendelijke manier. Sommelier Thijs van Sambeeck is verantwoordelijk voor de wijn ervaring bij La Source. Thijs is gepassioneerd en biedt een zeer interessante wijn pairing, evenals een knappe selectie uit de wijnkelder.

Enkele jaren geleden werd Ralf Berendsen aangesteld als Executive chef van restaurant La Source. Door zijn internationale ervaring bij meerdere gereputeerde huizen zoals Kasteel Wittem, Im Schiffchen-Dusseldorf, Zur Traube-Grevenbroich en Cas Spijkers was Berendsen de ideale man om voor La Source de bron te vormen van de verdere culinaire evolutie. Sous chef Guido Braeken en team zorgen voor de professionele assistentie om de keuken naar een hoger niveau te brengen.

Op de kaart staan enkele verschillende degustatie menu’s; een menu Gourmand ‘Relais & Châteaux’ in 4, 5 of 6 gangen (69€-83€-99€), het menu ‘Signature’ in 4, 5 of 6 gangen (95€-105€-130€) of een 3-gangen lunch menu aan 49€.

Wij starten onze ‘signature’ degustatie met een glas Champagne Lombard en een stoet aan verfijnde en smaakvolle hapjes.

Krokantje paella style met chorizo en pulpo; beignet carbonara met truffel

Shot van mango, pistache olie en komkommerschuim; Churros met Parmezaanse kaas en lomo

Gillardeau oester met ijs van vlierbloesem en structuren van rode biet

Gerookte brioche met paling, aioli en wasabi

Menu Signature:

Licht gegaarde langoustine met een kruiding van tandoori masala, paprika, kokos schuim en een krokant rolletje met krab. Een zeer subtiel gerecht met uitstekende diepgang en smaak evenwicht. In het glas komt een passende riesling Scharzhofberger 2015 van het domein Van Volxem in de Moezel.

Als tweede bereiding van langoustine komt een pracht exemplaar gebakken en gecombineerd met een soepje van langoustine, schuim van kokos en onderaan tartaar van langoustine.

Een stukje tarbot met perfecte cuisson werd bovenaan afgewerkt met een crème van gerookte ganzenlever, miso, postelein en gerookte paling. Hierbij schenkt de sommelier de witte Acustic Celler 2015 die door zijn vol en intens karakter mooi de tarbot met foie kan begeleiden.

Gillardeau oester wordt lauw-warm geserveerd. Onderaan een tartaar van oester, daarop de gillardeau oester lauw warm met tapioca van appel, rettich, vin jaune saus, bieslook en Perzische kaviaar.

Duif uit Anjou met girolles, tuinbonen, artisjok, een bon-bon van de bout en jus.

Foie gras sous vide gegaard en afgebrand, hazelnoot, ijs van ganzenlever en yuzu. Verrassend maar absoluut succesvol is het eigen gebrouwen bier dat men erbij serveert. Het bier la source werd speciaal gebrouwen op smaak om deze pairing aan te gaan. Het is een wit bier met gember en kruiden toetsen.

Stijlvolle kaaschariot

Salade Waldorf in dessert versie. Een knappe variant met veel fraicheur. Dessert met appel, rozijnen, walnoten en ijs en structuren van selder.

Cheese cake ‘New York’ style met verveine, rabarber, framboos, aardbeien, vlierbloesem en basilicum.

Mignardises chariot

La Source is een uitstekend gastronomisch restaurant gelegen in een prachtig complex. De combinatie van topgastronomie met een zeer verzorgde restaurant ervaring maakt van deze parel een absolute must visit!

Be-Gusto

 

Be-Gusto score:                     8,8/10

Be-Gusto value for money: 8,8/10

 

La Source – Hostellerie La Butte Aux Bois

Paalsteenlaan 90, 3620 Lanaken, Belgium

Phone: +32 89 73 97 77

www.restaurantlasource.be

Pictures by Belgian Taste Buds

Comments are closed.