De Tuinkamer*-Beerzel

De Tuinkamer : “ Gastronomie in de bakkerij”
Chef: Ken Verschueren

ONLINE RESERVEREN

Link naar een recenter artikel van 2014

Wat moet bakker Bert Van Rompay gedacht hebben toen hij boven zijn bakkerij in Beerzel-Putte een degustatiesalon opende. Je zou denken aan patisserie bordjes en ijscoupes, maar deze ondernemende bakker verrast iedereen met zijn evolutie de laatste jaren. Als chef kok haalde hij in 2010 niemand minder dan Ken Verschueren, met ervaring bij Folliez in Mechelen en als sous-chef van Sergio Herman bij Oud Sluis, was dat alvast een schot in de roos. In een mum van tijd zette deze jonge dertiger “De Tuinkamer” op de gastronomische kaart in België.

Restaurant “De Tuinkamer” werd ingericht boven bakkerij “Het Broodhuys”, een nostalgische bakkerij met mooie gewelven en een prachtige Romeinse vloer, een ambachtelijk interieur. Het restaurant bereik je via een aparte ingang links en via een smalle trap. De verbouwing 2 jaar geleden mag er zijn en we vinden ons in een stijlvol interieur met zachte tinten en vooral de heeeerlijke geur van versgebakken brood.

De Tuinkamer

We reserveerden “De Tuinkamer” enkele weken geleden in het kader van de restaurantweek en ons vorige zeer positief bezoek werd bevestigd 2 weken voor datum toen Michelin de Tuinkamer bekroonde met een eerste ster. Voorheen had Gault Millau reeds een stijging ingezet naar 15 punten, voor Be-Gusto mag dit echter drastisch hoger. In tegenstelling tot de vorige keer liep nu ook de bediening volledig volgens de kunst. Niet te stijf maar zeer professioneel. Ook de sommelier met goede vakkennis, oog voor detail en oerdegelijke Vlaamse klantvriendelijkheid , gaf deze keer een duidelijke meerwaarde aan het concept. We degusteren het Diningcity 4-gangen menu, vele deelnemende sterrenzaken durven tijdens de restaurantweek al eens de beleving in te korten, maar De Tuinkamer weet deze marketing tool op en top te benutten. We krijgen schitterende amuses voorgeschoteld en het menu is verder top-gastronomie.

De geserveerde amuses: Tonijn, inktvis & wakame; Softshell krab met avocado; Kippenkrokantje met curry; Zeeuwse kokkels, yochurt en venkel; Gamba & bergamot.

Tonijn, wakame, inktvis © Be-Gusto

Kokkels, yochurt, venkel © Be-Gusto

Dat er zalig smakend brood op tafel komt boven de bakkerij zal niemand verbazen!

Het Broodhuys © Be-Gusto

We starten het menu met een mooie tartaar van rundsvlees, oesters, oestercrunch met stikstof, oesterzalf, algen en capucienknol. Een schitterend kleurenpalet ontluikt bij het verdwijnen van de stikstof. Dit gerecht wordt mooi ondersteund met een Weissburgunder (Pinot Blanc) van het Weingut Laurens. Lekker zilt met mooie mineraliteit.

Oester & tartaar © Be-Gusto

Als tweede gerecht (restaurantweek extra 20€) serveert men een 3-luik van Coquilles met aardpeer en ganzenlever. Drie mooie gerechten perfect ondersteund met een Hongaarse witte wijn, Juhfark-Somlo 2008, hoge maar mooi verweven zuren. De Juhfark druif is een typisch Hongaarse cépage en betekent vertaald, schapenstaart, naar de vorm van de tros.

Coquille © Be-Gusto

Coquille & aardpeer © Be-Gusto

Het hoofdgerecht is een perfect gegaard stukje Hertenkalf met fijn witlof, kervelwortel, walnoot en crosnes. Zalig die crosnes! De rode wijn uit Minervois is een stevige assemblage van Syrah, Grenache en Cinsault.

Hert & crosnes © Be-Gusto

We kozen niet voor de optie kaas ipv dessert wegens een toch wel overdreven meerprijs. Bij het passeren van de schitterende kaastrolley naar onze buren hebben we daar toch wel een beetje spijt van! Als dessert wordt een combinatie van kumquat met kokos en yochurt gebracht. Lekker licht en voor mij een ideaal dessert.

Kumquat & Yochurt

Dat er bij de koffie superverse en klassieke bakkerijproducten als mignardises gebracht worden is misschien een evidentie maar vooral een super afsluiter van een schitterende zondag avond. Hier komen we graag, vaak en zeker terug.

De Tuinkamer

ONLINE RESERVEREN

Hoogstraat 72, 2580 Beerzel – Putte
TEl: +32 15 75.59.90
www.detuinkamer-broodhuys.be
Maandag & Dinsdag gesloten
Be-Gusto score: 17.5/20
Comments
2 Responses to “De Tuinkamer*-Beerzel”
  1. Vincent Lepere says:

    We hadden het genoegen er bij te zijn de avond van deze recensie, en ik kan mij alleen maar aansluiten bij alle superlatieven hierboven gebruikt! superervaring, des te meer daar dit tegen een zeer economische prijs kan worden aangeboden tijdens de restaurantweek.
    ik kijk al uit naar een volgende gelegenheid!

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] één van de vorige bezoeken vorig jaar December schreven we reeds een lovend artikel over ‘De Tuinkamer’ en ook deze keer was weer een voltreffer. De […]