Cuines 33 – Knokke

Cuines 33: “Gastronomische Tapas”
Chef: Edwin Menue & Frederik Boussy

ONLINE RESERVEREN

UPDATE: ‘Lees ook onze meest recente ervaring

Restaurant “Cuines,33” met zijn fine dining tapas is nog maar enkele maanden open en toch al één van de meest besproken restaurants in Knokke en omstreken. Terecht want wanneer jonge enthousiaste horeca freaks een schitterend nieuw concept op de markt zetten, verdienen ze alle aandacht in foodie-world.

Cuines,33 Interieur

Cuines,33 betekent “keuken” in het Catalaans en de 33 staat niet alleen voor het huisnummer maar ook voor het 3-tal dat dit restaurant al van bij het begin op een hoog niveau lanceerde.

Het jonge gedreven team werd geschoold in topzaken. Chef Edwin Menue, die pas op zijn 19e met koken begon, werd geschoold bij topzaken in de regio zoals; Escabèche, Oosthoek en Oud Sluis. Chef Frederik Boussy ging eerst de mediterrane tour op met ervaring bij onder andere Comerc,24 in Barcelona van Abellan, een leerling van El Bulli. Nadien volgde nog vele Belgische topzaken zoals Jardin Tropical en De Jonkman. Het vrouwelijk tegengewicht en de finesse in de zaal worden verzorgd door gastvrouw Fleur Boussy, zus van Frederik en partner van Edwin. Ook bij Fleur ervaring ten over bij onder andere Esmeralda en Sel Gris in Knokke.

Voor het concept heeft men bij Cuines,33 terecht geprobeerd om anders te zijn dan de klassieke topzaken die Knokke rijk is. Hier vinden we “gastronomische tapas” met hoog technisch niveau en moleculaire toetsen. Voor de inrichting koos men voor één van België meest bejubelde interieurarchitecten, Lieven Musschoot. Lieven onder andere in de streek bekend door talrijke projecten zoals Oud Sluis, Pure C, Tête Pressée en Escabèche. Dit keer koos Musschoot voor een tijdloos interieur met Zuiderse tinten. We herkennen Marokkaanse franjes terwijl de azuurblauwe kleuren en bladgouden armaturen een warm en sfeervol gevoel creëren. Het kosmopolitisch interieur wordt bijgestaan door een riante toog in zwart-goud, absoluut een schitterend meesterwerk. Het leuke aan Cuines,33 zijn de verschillende sferen van restaurant, bar, salon en hoge tafels. De mooie toog nodigt dan ook uit om te blijven plakken.

Cuines,33 Bar

Cuines,33 of  “Kwinez treinta-y-tres”, serveert een kleine kaart met voor en hoofdgerechten maar de signature keuze is het tapas menu. Je kan kiezen tussen Sabor met 6 tapas of Gran Sabor met 8 tapas. Als je hier klassieke zuiderse tapas verwacht dan ben je op het verkeerde adres, hier geen calamares & patatas bravas! Niet alleen de mooie open keuken achter een grote stijlvolle glaspartij zorgt voor interactie met de chefs maar ook de bediening van sommige tapas door de chefs zelf in hun charmant dialect creëert net dat tikkeltje extra dat mij alvast sfeervol prikkelt.

We starten met een Cava brut nature Marrugat Gran Reserva en er wordt een cakeje met Marokaanse kruiden en passievruchten geserveerd. Voor het menu kiezen we het Gran Sabor menu om de volledige keukenmars te kunnen bewandelen. Het valt ons onmiddellijk op dat de sfeer hier perfect is, overal gezellig lachende groepjes, geen stijf gedoe en vooral ambiance mediterrané. Alvorens het tapas menu te starten krijgen we nog een amuse van kokkels met quinoa, een crème van wortel en een jus van zoutzure ceviche. De fijne zuren prikkelen de appetijt.

Kokkels-quinoa-ceviche jus

CÒctel del Nord: handgepelde garnalen-tomaat-basilicum. Een smeuïge combinatie afgewerkt met een tomatenmayonaise en gouden broodcrunch. Mooie pure smaken en rijkelijk zacht.

Garnalen-tomaat-basilicum

Kalfsvlees: witte asperges-parmezaan-macedamianoot. De koude witte asperges zijn nog licht krokant en het zachte kalfsvlees is absoluut top.

Kalfsvlees-asperges

Gamba: zure room-komkommer-citrus-brioche. De rauwe gamba op een brioche broodje is een smaakverrassing, het begeleidende kommetje met structuren van komkommer kan mij net iets minder bekoren door een vrij fletse jus van komkommer.

Gamba-brioche-komkommer

Oosterschelde paling ‘unadon’: gerookt en gelakt-rammenas-wasabi-dashi-sancho peper. Paling is normaliter niet mijn ding maar deze kleine smaakbom van gerookte en gelakte paling is absoluut een schot in de roos. De mooie kruiding geeft intensiteit in het bord en de dashi geeft die extra umami smaak wat zorgt voor een extra toets aan het geheel.

Paling-dashi

Zeebaars: pijlinktvis-aioli-arroz safraan. Lekker verse vis, alweer een smakelijk bordje. De jonge vlotte bediening in combinatie met de chefs die vaak mee aan tafel komen valt ons op. Hier wordt er vlot gemanoeuvreerd door de bediening waar ze toch een 60tal couverts doen in vele gangen met 3 personen inclusief de gastvrouw. Compliments!

Lamszadel: handgerolde couscous-aubergine-garam masala-paprika. Ook hier weer die wereldse invloeden die net die andere dimensie aan het gerecht geven.

Lamszadel-couscous-aubergine

Xocolata Blanc: cardamon-jasmijnbloem-amandel biscuit-lychee. De gebruikte jasmijnbloem bij de witte chocolade brengt absoluut bordplezier, zalig smeltend in de mond.

Witte chocolade-jasmijnbloem-cardamon

Oriental: pandan-kaffir-kokos-matcha thee. Een mooie combinatie van een Pandan cakeje met het frisse van de kaffir citrus en de bittere Japanse matcha thee.

Pandan cake-kaffir-matcha thee-kokos

De keuken van Cuines,33 pleziert op diverse vlakken en de sfeer aldaar is absoluut top. De kleine gevraagde aanpassingen werden perfect opgevolgd. Het menu Gran Sabor (=smaak) is terecht zijn naam waardig want de gastronomische tapas zitten vol ‘smaak’, verfijning en evenwicht. Goede culinaire belevingen hebben natuurlijk zijn prijs maar je eet hier dan ook richting sterrenniveau, één ding is zeker over “Cuines,33” zal nog veel gesproken worden. Cuines,33 is een must go voor elke culinaire levensgenieter.

Fleur, Edwin en Frederik, thanks for the great evening!

Cuines,33
ONLINE RESERVEREN
Smedenstraat 33, 8300 Knokke-Heist
TEl: +32 50.60.60.69
www.cuines33.be
Woensdag & Donderdag gesloten
Be-Gusto score: 16.5/20
 
 

Cuines,33 wijnkelder

 
 
 
Comments
6 Responses to “Cuines 33 – Knokke”
 1. Maite F says:

  It seems to be great ! I will go !

  Maïté,
  http://viensonbouge.wordpress.com

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] onder andere in de streek bekend door talrijke projecten zoals Oud Sluis, Pure C, Tête Pressée en Cuines 33. Dit keer koos hij voor frissere moderne tinten gecombineerd met bruin leder meubilair. Via een […]

 2. […] year experience in Paris with “Agapé Substance”. Also in Belgium today the newly opened Cuines,33 has these looks! I really love these creative tapas […]

 3. […] interieur van de hand van Lieven Musschootis strak modern met veel zwarte en witte tinten en een stijlvol glasraam naar de keuken. […]

 4. […] en dat geldt zeker voor het jonge trio van Cuines 33. Een passage in het voorjaar, zie artikel ‘Cuines33’, deed mij alvast hunkeren naar meer en er is geen betere locatie om een dag aan zee weg van de […]