Oud Sluis*** – Sluis
Oud Sluis***: “Een absolute totaal-beleving”
Chef: Sergio Herman
Dat restaurant Oud Sluis op de “wish list” van een gepassioneerde restaurantbezoeker stond, zal geen verrassing zijn. Reserveren bleek zoals verwacht geen evidentie te zijn en zo werd het vieren van een verjaardag gewijzigd naar 4 maanden later met als excuus de “wedding anniversary”. Alleszins een nog betere reden om het gastronomisch paleis “Oud Sluis” op te zoeken.
Chef Sergio Herman moeten we in dit artikel alvast niet meer inleiden. Deze chef die in de culinaire wereld een nieuwe wind liet blazen is alom bekend en ondertussen een ware inspiratie voor chefs. Sinds de derde ster in 2005 ging Sergio altijd een stap verder en ondertussen staat hij reeds enkele jaren in de ‘World’s 50 best Restaurants’. Sergio serveert meer dan een culinaire perfectie en streeft naar een totale beleving. Zo is er ook extra aandacht voor kunst, borden, bestek, foto’s, muziek, cultuur en vooral de implementatie van gerechten met een verhaal en regionale accenten.
Het interieur van de hand van Lieven Musschootis strak modern met veel zwarte en witte tinten en een stijlvol glasraam naar de keuken. De loungy relax muziek verraste aangenaam net zoals de lossere bediening, zeker niet te kil of saai. Toch wel een opluchting om bij binnenkomst daadwerkelijk Chef Sergio in te keuken te zien dirigeren.
Voor de Zondagse lunch konden we kiezen tussen het menu ‘père et fils (195€)’ of het menu ‘feeling & taste (135€)’. De menu’s werden netjes voorgesteld en wijzigingen kunnen probleemloos aangepast worden, we maken dan ook een selectie door de twee menu’s om zo onze lievelingssmaken te combineren. Op tafel kwam ook een klein menuboekje met enkele blanco pagina’s voor notities, leuk idée want ik heb altijd mijn ‘carnet de table’ bij maar ook wel handig zo een speciale attentie, hier komt men voor herinneringen dat mag duidelijk zijn.
Amuse: Gekoelde ijspastille van mierikswortel, hamachi en mizuna
Amuse: Kokkels, yuzu, curry, rode quinoa, witte radijs en sesamcreme
Amuse: Gillardeau oester, cous cous, specerijen en sorrento citroen
Amuse: Indonesisch spek, seroendeng, kaffirlime en emping; krokant Arabisch brood, makreel, roos, yoghurt en harissa
Amuse: Escabeche van Noordzee krab, grijze garnalen, rode paprika en bergamot; chorizo cake
Amuse: Bonito shiso, rammenas, spitskool en dashi
Zeeuwse kreeft, ceviche, selectie van jonge voorjaarsgroenten, scheuten, bloemen, kruiden en duindoornbes
—-
Langoustine, asperges van boer Dikker, aardappel, crispy eidooier, tuinbonen en ziltige plantjes & kruiden
—-
Zeebaars, gepocheerde oester, gegrilde asperges, artisjok en een jus van witbier en limoen
—-
Parels van 7 kruiden & smaken; tomaat, salie, verveine, basilicum, limoen, chocolade
—-
Citrus lego; van Gin & Tonic via tofu naar Chibouste cumbava (limoen)
Nadien werden we bij de koffie nog verlekkerd met het ‘doodskopke’ van Dominique Persoone. Een heerlijke praline van ‘The Chocolat line’ met kersenlikeur en koffie. Na nog enkele mignardises sluiten we af met de final touch by Sergio. De keuken van Sergio combineert vele pure smaken met een excellente verfijndheid, de fijne zuren brengen frisheid en het geheel met vaak minder gekende ingrediënten verrast telkens weer. De gerechten plezierden tot de allerlaatste beet.
Na deze perfecte namiddag in het Zeeland van Sergio besluiten we dan ook maar voor het aandenken ‘Sergiology’ te gaan. Dit gastronomische kunstobjectboek leert ons waar Sergio deels zijn inspiratie haalde, en dat was zeker niet uit andere kookboeken. Wij kijken alvast met kerkelijke kriebels uit naar het volgende project, La Chapelle. Van mij mag hij vlug samen met Nick Bril zijn culinair kapelgezang starten in Antwerpen.
Kortweg ‘Oud Sluis’ de ideale spot voor een lunch met de vrouw van je leven, Happy anniversary!
Oud Sluis Beestenmarkt 2, 4524 EA Sluis-NL TEl: +31 117 46 12 69 www.sergioherman.com Maandag, Dinsdag & zaterdag (lunch) gesloten Be-Gusto score: 19/20
Zo zot! Wij aten in september vorig jaar hetzelfde menu met de kinderen erbij. Een fantastische ervaring. Ja die gaan dan ook liever eten dan naar Disneyland 😉