Oud Sluis*** – Sluis

Oud Sluis***: “Een absolute totaal-beleving”

Chef: Sergio Herman            

Dat restaurant Oud Sluis op de “wish list” van een gepassioneerde restaurantbezoeker stond, zal geen verrassing zijn. Reserveren bleek zoals verwacht geen evidentie te zijn en zo werd het vieren van een verjaardag gewijzigd naar 4 maanden later met als excuus de “wedding anniversary”. Alleszins een nog betere reden om het gastronomisch paleis “Oud Sluis” op te zoeken.

Chef Sergio Herman moeten we in dit artikel alvast niet meer inleiden. Deze chef die in de culinaire wereld een nieuwe wind liet blazen is alom bekend en ondertussen een ware inspiratie voor chefs. Sinds de derde ster in 2005 ging Sergio altijd een stap verder en ondertussen staat hij reeds enkele jaren in de ‘World’s 50 best Restaurants’. Sergio serveert meer dan een culinaire perfectie en streeft naar een totale beleving. Zo is er ook extra aandacht voor kunst, borden, bestek, foto’s, muziek, cultuur en vooral de implementatie van gerechten met een verhaal en regionale accenten.

Oud Sluis

Het interieur van de hand van Lieven Musschootis strak modern met veel zwarte en witte tinten en een stijlvol glasraam naar de keuken. De loungy relax muziek verraste aangenaam net zoals de lossere bediening, zeker niet te kil of saai. Toch wel een opluchting om bij binnenkomst daadwerkelijk Chef Sergio in te keuken te zien dirigeren.

Interieur

Voor de Zondagse lunch konden we kiezen tussen het menu ‘père et fils (195€)’ of het menu ‘feeling & taste (135€)’. De menu’s werden netjes voorgesteld en wijzigingen kunnen probleemloos aangepast worden, we maken dan ook een selectie door de twee menu’s om zo onze lievelingssmaken te combineren. Op tafel kwam ook een klein menuboekje met enkele blanco pagina’s voor notities, leuk idée want ik heb altijd mijn ‘carnet de table’ bij maar ook wel handig zo een speciale attentie, hier komt men voor herinneringen dat mag duidelijk zijn.

Amuse: Gekoelde ijspastille van mierikswortel, hamachi en mizuna

Ijspastille van mierikswortel

Amuse: Kokkels, yuzu, curry, rode quinoa, witte radijs en sesamcreme

Kokkels

Amuse: Gillardeau oester, cous cous, specerijen en sorrento citroen

Gillardeau Oester

Amuse: Indonesisch spek, seroendeng, kaffirlime en emping; krokant Arabisch brood, makreel, roos, yoghurt en harissa

Indonesisch spek & makreel

Amuse: Escabeche van Noordzee krab, grijze garnalen, rode paprika en bergamot; chorizo cake

Escabeche van krab en garnaal

Amuse: Bonito shiso, rammenas, spitskool en dashi

sushi & dashi

Zeeuwse kreeft, ceviche, selectie van jonge voorjaarsgroenten, scheuten, bloemen, kruiden en duindoornbes

Kreeft, ceviche, duindoornbes

—-

Langoustine, asperges van boer Dikker, aardappel, crispy eidooier, tuinbonen en ziltige plantjes & kruiden

Langoustine & asperges

—-

Zeebaars, gepocheerde oester, gegrilde asperges, artisjok en een jus van witbier en limoen

Zeebaars & gepocheerde oester

—-

Parels van 7 kruiden & smaken; tomaat, salie, verveine, basilicum, limoen, chocolade

De parels van smaken

—-

Citrus lego; van Gin & Tonic via tofu naar Chibouste cumbava (limoen)

Citrus lego

Legoland

Nadien werden we bij de koffie nog verlekkerd met het ‘doodskopke’ van Dominique Persoone. Een heerlijke praline van ‘The Chocolat line’ met kersenlikeur en koffie. Na nog enkele mignardises sluiten we af met de final touch by Sergio. De keuken van Sergio combineert vele pure smaken met een excellente verfijndheid, de fijne zuren brengen frisheid en het geheel met vaak minder gekende ingrediënten verrast telkens weer. De gerechten plezierden tot de allerlaatste beet.

The Chocolate Line

The final touch by Sergio

Na deze perfecte namiddag in het Zeeland van Sergio besluiten we dan ook maar voor het aandenken ‘Sergiology’ te gaan. Dit gastronomische kunstobjectboek leert ons waar Sergio deels zijn inspiratie haalde, en dat was zeker niet uit andere kookboeken. Wij kijken alvast met kerkelijke kriebels uit naar het volgende project, La Chapelle. Van mij mag hij vlug samen met Nick Bril zijn culinair kapelgezang starten in Antwerpen.

Happy wedding anniversary

Kortweg ‘Oud Sluis’ de ideale spot voor een lunch met de vrouw van je leven, Happy anniversary!

Oud Sluis
Beestenmarkt 2, 4524 EA Sluis-NL
TEl: +31 117 46 12 69
www.sergioherman.com
Maandag, Dinsdag & zaterdag (lunch) gesloten
Be-Gusto score: 19/20
Comments
7 Responses to “Oud Sluis*** – Sluis”
  1. One Life says:

    Zo zot! Wij aten in september vorig jaar hetzelfde menu met de kinderen erbij. Een fantastische ervaring. Ja die gaan dan ook liever eten dan naar Disneyland 😉

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] absolute aanrader is het menu De Tuinkamer waarin Chef Ken Verschueren, de vroegere Sous Chef van Oud Sluis, een waaier van creatieve en verfijnde gerechten serveert. Het 5-gangen menu aan 87€ en het […]

  2. […] 19e met koken begon, werd geschoold bij horeca zaken in de regio zoals; Escabèche, Oosthoek en Oud Sluis. Chef Frederik Boussy ging eerst de mediterrane tour op met ervaring bij onder andere Commerc24 in […]

  3. […] Chef Koen Verjans op onze wish list stond, zal niemand verbazen. Koens palmares spreekt boekdelen: Oud Sluis, De Librije, Clos St. Denis, Oosthoek en ’t Zilte.  Maar vooral door het binnenhalen van een […]

  4. […] Food Viking deed eerst ervaring op bij Oud Sluis en Comerc24 maar zeilt tegenwoordig meer zijn eigen koers met naar onze mening Scandinavische […]

  5. […] oogt spectaculair. Van Le Fox naar De Karmeliet om nadien jarenlang souschef van Sergio bij Oud Sluis te zijn. Sinds 2006 werkt hij aan de ontwikkeling van zijn eigen stijl. Een keuken waar […]

  6. […] De creatieve keuken wordt bemand door Matthias Speybrouck en Niels Desnouck, met ervaring bij Noma, Oud Sluis en natuurlijk In De Wulf heeft Kobe hier alvast voor jonge toppers gezorgd. Zoals we tegenwoordig […]