Fong Mei – Antwerpen

Fong Mei: ‘Chinese chaos overheerst de verse dim sums’

Chef: Pui Kwok & Kwai Lam Leung

Restaurant Fong Mei in het Antwerpse ‘Chinatown’ werd het laatste jaar meermaals geprezen voor zijn verse authentieke Kantonese keuken. Van een stijgende GM quotering van 14/20 via een Michelin Bib Gourmand naar de titel als Beste Chinees restaurant van België voor Gault Millau. Dit was dan ook de uitgelezen plek voor een diner met een zakenrelatie die regelmatig het Londense Chinatown afschuimt. De avond liep helaas uit op een ongelofelijke sisser waar we zelfs vroegtijdig, voor het hoofdgerecht, de zaak verlieten. Onvriendelijkheid en een wachttijd van meer dan een uur tussen voor en hoofdgerecht als hoofdreden.

Instinctief besloot ik toen geen blog-artikel te schrijven want overal kan je één off-day hebben en Fong Mei werd op de lijst van ‘spots to revisit’ geplaatst. Iedereen heeft recht op herkansing en het is niet mijn bedoeling om met kruit te schieten na misschien wel een uitzonderlijke éénmalige ervaring.

Fong Mei

Fong Mei

Vol verwachting en met een ‘make it right’ spirit zakten we gisteren weer af naar het Antwerpse  Chinatown. Ik weet wel dat het een klassieke Chinees is met vooral op het bord een scorend Kantonees vermogen maar we verwachten toch een paar elementaire zekerheden. Het restaurant zit voor de helft gevuld en de totale chaos groeit elke seconde. Een welkom ontbreekt, jassen worden niet aangenomen en er heerst een op en top China-stress. Dit heeft natuurlijk ook wel een beetje zijn charme net zoals het op en top kitsch interieur. De waaier met van harte gefeliciteerd in alle kleurtjes en de mega foto van Hong Kong zorgen voor het sfeerbeeld. Mooie Chinese kommetjes en papieren nappen maken de tafel. Dit is China en cool, daarbij hebben we dan ook geen problemen mee zolang de rest ons maar omverblaast.

Fong Mei

Fong Mei-Hartelijk gefeliciteerd

De wijnkaart heeft geen nummertjes en dat maakt het voor de onervaren bediening natuurlijk moeilijker. We bestellen een Gruner Veltliner uit 2011, Austrian Pepper. Deze wordt vrijwel direct geserveerd en perfect op temperatuur. De glazen ontbreken echter en na 10 minuten beslist mijn tafelgenoot dan maar zelf naar de bar te gaan om de glazen te halen. Schol!

We zijn gekomen voor de Dim Sum en na het doorworstelen van de kaart met meer dan 100 referenties bestellen we een selectie voorgerechtjes met onder andere: gebakken tofuvellen met vlees en oestersaus, Ha Kau met garnalen en koriander. Net zoals de Dim Sum van vorige keer, gestoomde garnalen balletjes met krab en vegetarische tofuvellen, zit de smaak hier wel goed. Lekker verse gerechtjes aan een uitstekende prijs/kwaliteit. Bij de tofuvelletjes met vlees en oester saus wel een vergissing en worden deze met garnalen gebracht.

Tofu vellen met garnalen

Gebakken tofu vellen met garnalen

Ha Kau

Ha Kau met garnalen & koriander

Garnalen

Gestoomde garnaal balletjes met krab

Het restaurant is ondertussen volledig gevuld en de chaos en wanorde begint te pieken. Gasten met reservatie blijken geen plaats te vinden en lopen zelf met het reservatieboek in de hand door de zaal verontrust te zoeken. Fong Mei is natuurlijk geen klein restaurant en onderbemanning lijkt de sleutel van het rommelig gebeuren, verder staan de onervaren kelners vaker achter de bar dan in het restaurant en mist men op deze vrijdagavond duidelijk leiding.

Deze keer worden de hoofdgerechten in een correct tempo gebracht. We lieten ons verleiden door de Peking Duck met pannenkoekjes, Kippenstukjes met 5 kruiden, rijst en Pak Choi. De kip is heerlijk gekruid al moet ik bekennen dat er door deze diepe smaken niet veel van de kip overblijft. De gelakte eend is lekker krokant maar het vlees zeer droog en al vrij koud. De rijst zagen we helaas nooit de revue passeren. Ik ben geen ervaren kenner van de Chinese keuken maar dit is toch weer een gemiste kans.

Peking Duck

Peking Duck

Kip met 5 kruiden

Kip met 5 kruiden

We proberen nog een extra variatie op de eend te bestellen maar deze is helaas uitverkocht. Verdere alternatieven en upselling ontbreekt. Toen we 45 minuten na het eindigen met onze hoofdgerechten nog altijd aan een vuile tafel zaten zijn we dan maar ontgoocheld vertrokken.

45' view

45′ view

Fong Mei is kennelijk niet aan mij besteedt. Bij bepaalde gerechten herken ik inderdaad een stukje lofzang maar het rommelig, incorrect en chaotisch optreden is beneden alle peil. Een Antwerpse blondine op leeftijd probeerde in de zaal een taverne-flair aan het Kantonees optreden te geven en de kelners wisten vaak niet welk gerecht ze nu eigenlijk brachten. Zet hier 2 rangleiders met een duidelijke visie en we staan al een grote stap dichter bij waardig culli-chinees genieten. Toch blijf ik benieuwd en wil ik zeker de kreeft nog eens gaan proberen!

Be-Gusto

Fong Mei
Van Arteveldestraat 65-67, 2060 Antwerpen
TEl: +32 3 225 06 54
http://fong-mei.weebly.com
Alle dagen open
Be-Gusto score: 12,5/20
Comments
3 Responses to “Fong Mei – Antwerpen”
 1. Magali says:

  Had ik Uw commentaar eerder gelezen dan was mij een onaangenaam restaurant bezoek aan Fong Mei bespaard.
  Op mijn aanraden zijn we met vrienden er onlangs gaan eten en hebben een gelijkaardige bediening gekregen.
  Het eten is goed, maar de bediening is geen cent waard. Maar zoals de kelner zelf opmerkte, voor de bediening gaat ge niet naar de Chinees.

 2. Anne-Marie Maes says:

  Volledig eens met deze commentaar!
  Ook wij wilden gisteravond proeven van ‘authentiek’ Chinees eten,
  en vinden dat u nog vriendelijk blijft in uw blog.
  Nog nooit hebben we zo slecht gegeten: de ‘drie soorten vlees’ waren gewoonweg koud,
  het varkensvlees bestond uit drie dikke klompen netjes recht gesneden vet,
  de eend was bloederig rauw tegen het gebeente, niks krokkant of knapperig!
  De kip met gember was goed warm, daar is ook alles mee gezegd wegens verder smaakloos,
  de plakken gember waren tot zeven cm lang en het enige dat een overdaad smaak afgaf.
  Een uur hebben we gewacht op onze hoofdschotel,
  tussen lawaaierige gasten die geen seconde nalieten om ons mee te laten genieten van hun conversatie.
  Waar het etablissement geen schuld aan treft natuurlijk, het werd er enkel niet aangenamer op.
  Ik heb gegeten met mijn jas aan wegens gewoonweg koud.
  Ik ken de niet normen niet om vermeld te worden in de Gault Millau, maar dit is werkelijk een schande!
  Van bij het binnenkomen tot het buitengaan is dit één langerekte ergernis, nooit zijn wij zo gedegouteerd geweest!
  Zonet was ik aan het zoeken om ‘Fong Mei’ te briefen, en kwam ik uw blog tegen.
  Ik kon het niet laten mijn, ons groot ongenoegen te uiten over de belevenissen aldaar.

 3. Charlotte says:

  Wij zijn zelfs niet tot in het restaurant geraakt… We hebben afgehaakt door hun extreme onvriendelijkheid aan de telefoon toen we wilden reserveren :-/