AUB-SVP Brussel
AUB-SVP: “Concept-lunchen in Brussel met ene Gruute Merci!”
Chef: Mathias Dircx Inspired by: Kenny Bernaerts
Tijdens een werkbezoek aan de Brusselse B-Apart Hotels en de zoektocht naar een kleine lunch in de straat werd onze aandacht gevestigd op een piepklein ontbijt en lunch restaurant. Het restaurant ‘AUB-SVP’ in de Schildknaapstraat bleek pas geopend te zijn en conceptueel beloofd dit verhaal te verrassen. Voor de uitwerking van concept AUB-SVP werd men bijgestaan door niemand minder dan Kenny Bernaerts, creative chef van Yves Mattagne, sous-chef van het prestigieuze Seagrill en in Vlaanderen ook nog bekend van Master Chef.
Architect en eigenaar, Bart Lens, gaf terug leven aan dit karaktervolle pand vol van historie. Het gevelopschrift ‘Monnaie’ refereert nog aan de tijd dat het gebouw dienst deed als tweede entree van ‘Cinéma de la Monnaie’. Nadien kreeg het de functie als tickethal van de bioscoop ‘Studio Etoile’, onder meer bekend van ‘Het Ballet van de XXste eeuw’. Lens redde dit verkommerde patrimonium en bracht een conceptuele herbestemming. Op de stenen balie staan brocante ‘garçons’ in het gelid om het gebouw en de plek nieuw leven te geven.
AUB-SVP staat voor een vriendelijk en eerlijk ontbijt of lunch. Het resultaat kwam tot stand door het samenbundelen van meerdere krachten. ‘Kenny Bernaerts’ voor de creatieve food invulling. De artisanale bakker ‘Yves Guns’ voor de brood varianten en Willy Grieten van Gip-food voor de artisanale en natuurlijke toetsen. Op het bord komt een ‘pain-ture’ van gerechten, kleine gerechten met originele en ondersteunende broodcombinaties. Elk bord op de beperkte kaart heeft een eigen verhaal bij AUB-SVP.
Voor de lunch serveert men onder andere Boulette met 3 manieren van ui, emulsie van kriekenbier, crème van pastinaak en zuurdesembrood (12€). Verder nog de Rundskraai met een jus van carbonade, jonge worteltjes en een broodje van trapistenbier (14€) of Bospaddestoelen met peterselie, zure room en een brioche brood van Parmesaanse kaas (13€).
Twee dagen na mijn bezoek aan de lancering van het ‘NorthSeaChef‘ charter laat ik mij natuurlijk verleiden tot de ‘Kleine Pieterman’. De pieterman filets worden geserveerd met een jus van bruin brood, crunch van hazelnoot, crème van pompoen en een broodje van inktvis en sesam (16€). Ben ik blij dat ik mij vandaag niet liet ompraten tot de toeristische brol in de Rue des Bouchers en dat chef Mathias Dircx het ‘Astamblieft’ goed begrepen heeft! Een gerecht niet alleen vol aroma, smaak en mooie texturen, maar ook finesse. En die Pieterman wist mij ook te bekoren. Het glaasje rode wijn serveren in een modern waterglas is echter voor mij ‘not done’ en hopelijk veranderen ze dat vlug, ook al is er een beetje plaatsgebrek, just be creative!
Na dit creatief keukengeweld en een aangewakkerde nieuwsgierigheid kan ik een dessert niet weigeren. Ook hier staat brood innovativiteit centraal met onder andere een Weense bol gevuld met framboos (3,5€), Mango met appelsiendressing & een gekarameliseerd deegkoekje (8€), kazen & wijnbrood (8€) of Broodpudding van durumtarwe zuurdesembrood (6€). Mijn oog valt op een dessert club sandwich ‘Tiramisu stijl’ (8€). Super qua smaken en zeer lekker, misschien iets teveel speculoos brood voor een lunch dessert maar absolute ‘Pain-art’!
Het is duidelijk dat AUB-SVP nog ontdekt moet worden in onze hoofdstad want het is er zeer rustig vandaag, misschien een paar social media acties lanceren. Met zo een ‘pain-ture’ aan creatievelingen ben ik alvast overtuigd van meerdere re-visits astamblieft!
Be-Gusto
AUB-SVP Schildknaapsstraat 36,1000 Brussel TEl: +32 473 90 24 91 www.aub-svp.be Zondag & Maandag gesloten DI/WO 7u30 – 15u DO 7u30 – 21u VR 7u30 – 20u ZA 11u – 17u Be-Gusto score: 13,5/20
Mooi voor als we weer in Brussel zijn!
eentje voor op het lijstje met andere woorden…
Straks in de buurt. Ik ga eens een tafeltje voor één doen denk ik!
Na een concertini in de Munt op vrijdagmiddag heb ik genoten in de AUB – SVP , ik denk dat dit een van mijn vaste stekjes zal worden in Brussel.