NorthSeaChefs

NorthSeaChefs: “Belgische Topchefs pleiten voor duurzaam gebruik van Belgische vis”

Belgische topchefs slaan de handen in elkaar en pleiten voor een duurzaam gebruik van onze Noordzee schatten. Met de hedendaagse aandacht voor lokale en terroir producten kan dit verhaal geen betere timing hebben. Reeds drie jaar werken chefs Filip Claeys (De Jonkman), Rudi Van Beylen (Hof ten Damme) en Danny Huyghebaert (Vlaamse Schelpdier en Vis Coöperatie) echter al aan een vernieuwend project om de vangst van vis te verduurzamen. Hun ‘NorthSeaChefs’ project, onder begeleiding van Eric Storm (Storm Food), geniet de steun van het Europees Visserijfonds, de Vlaamse Gemeenschap en de Provincie West-Vlaanderen. Doel is om ook de minder bekende vissoorten in de keuken te verwerken. De zogezegde “waardeloze” bijvangst kan volgens deze pioniers voor vele culinaire toepassingen gebruikt worden.

NorthSeaChefs

NorthSeaChefs

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) zette deze middag in Brugge zijn handtekening onder het ‘Charter NorthSeaChefs’. Met het charter verbinden keukenchefs zich ertoe om te werken met Belgische zeevis, of de bijvangst van Belgische aanvoer. Peeters ondersteunt het project met 159.000 euro uit het Europees vissersfonds en draagt zo zijn steentje bij aan een weg naar een rendabelere toekomst voor de rederij.

Voor chef en initiatiefnemer ‘Filip Claeys’ is de zee in ieder geval zijn speelgoedwinkel, hij heeft dan ook veel voeling met de visserij. In zijn restaurant De Jonkman werkt hij al 5 jaar enkel met Noordzee vissen en de minder gekende bijvangst. Initiatiefnemer ‘Rudi Van Beylen’ is vooral trots op de Belgische visserij en voor hem mogen de Belgen meer vis-chauvinisme tonen om zo ons aanbod te vergroten. Het is te gek voor woorden dat we nu dagelijks vele tonnen waardevolle gevangen vis niet gebruiken en dat de klant zich bevoorraadt met smaakarme visfilets afkomstig van aquacultuur.

Iedereen kan dus zijn steentje bijdragen en zelf kijken we al uit naar de perfecte creaties rond Steenbolk, Pieterman, Zilversmelt, Pitvis, Zeekat, Hondshaai en Horsmakreel!

De pers en aanwezigen werden alvast aangenaam verrast met enkele verfijnde hapjes vergezeld van, hoe kan het ook anders, een glaasje Bollinger. Wij twijfelen alvast niet aan deze uitstekende combinatie.

Rode Poon, gemarineerde sprot & mayonaise van sprotjes op roggebrood

Rode Poon, gemarineerde sprot & mayonaise van sprotjes op roggebrood

Flan van bijvangst & crème van garnalen

Flan van bijvangst & crème van garnalen

Gemarineerde Horsemakreel

Gemarineerde Horsemakreel

Zeekat met choronsaus

Zeekat met choronsaus

Steenbolk, kapucijnasperge & bloemkool

Steenbolk, kapucijnasperge & bloemkool

Hondshaai, karnemelk-aardappel & uitjes

Hondshaai, karnemelk-aardappel & uitjes

Zeekrabbetjes & een brandade van Noordzeevis

Zeekrabbetjes & een brandade van Noordzeevis: Message in a bottle

Het project kan zeker op veel foodie-steun rekenen en de restaurants die het charter tekenden, steken we graag een hart onder de riem. Verban de ‘Pangasius’ en aarzel dan ook niet om deze NorthSea-vikings te bezoeken!

 • Filip Claeys, De Jonkman (Sint Kruis/Brugge)
 • Rudi Van Beylen (Hof ten Damme, Kallo)
 • Erwin Denys (Rascasse, Kapellen)
 • Kobe Desramaults (In de Wulf, Dranouter)
 • Jason Blanckaert (J.E.F., Gent)
 • Olly Ceulenaere (Volta, Gent)
 • Michael Vrijmoed (Vrijmoed, Gent)
 • Pieter Lonneville (Tête Pressée, Brugge)
 • Matthieu Beudaert (Table d’Amis, Kortrijk)
 • Ilse D’hooge (Libelle)
 • Patrick Spiessens (Belgocatering, Aalst)
 • Robrecht Wissels (Belgocatering, Aalst)
 • Stijn Bauwens (De Kruidenmolen, Klemskerke)
 • San Degeimbre (L’Air du Temps, Liernu)
 • David Martin (La Paix, Brussel)
 • Kenny Bernaerts (Yves Mattagne, Brussel)

Meer info op: www.northseachefs.com

 

Comments
One Response to “NorthSeaChefs”
 1. Thx Frank, uiteraard met Bollinger, maar waarom?

  Bollinger, Le Vin!
  Partner van North Sea Chefs.

  Met dezelfde visie voor duurzaamheid, kwaliteit en een no-nonsense aanpak sprak het voor zich dat Bollinger en North Sea Chefs de handen in elkaar zouden slaan. Bollinger leent zijn naam zelden aan projecten of organisaties. Het is echter de gedrevenheid, de passie en het streven naar iets unieks dat Bollinger algauw over de streep haalde.
  Net zoals North Sea Chefs een vruchtbare samenwerking nastreeft tussen chefs en vissers, werkt Bollinger ook uitsluitend samen met lokale boeren. Enkel de beste druiven worden aangekocht en de boeren worden hiervoor dan ook ruimschoots vergoed, want op kwaliteit staat geen prijs. De druiven zijn weliswaar afkomstig uit meer dan 2/3de eigen wijngaarden. Enkel de eerste persing wordt gebruikt.
  Ook Bollinger houdt duurzaamheid hoog in het vaandel. Tijd, noch middelen worden gespaard om de allerhoogste kwaliteit te verkrijgen. Er is respect voor tradities. Oude eiken Bourgognevaten zorgen voor de grote structuur en het bewaarpotentieel. Reservewijnen rijpen tot 9 jaar in magnumflessen: per druivensoort, per jaargang, per wijngaard.
  Bollinger is slow-food. Bollinger is biodynamisch.
  Bollinger is in de eerste plaats een grote wijn met een lange termijnvisie, net zoals North Sea Chefs een groots project is dat commerciële doelen aan zich voorbij laat gaan en kwaliteit vooropstelt.

  Info: [email protected]

  http://www.bollinger.fr http://www.cinoco.be