Le Zinc – Antwerpen

Le Zinc: “De authenticiteit van Philippe’s Le Petit Zinc is terug”

Chef: Philippe Grootaert

Veel aandacht kreeg ‘Le Zinc’ nog niet sinds de opening in December. Bijna 5 jaar na de sluiting van Le Petit Zinc op de Antwerpse Veemarkt, staat chef Philippe Grootaert weer als vanouds te acteren. Deze keer koos hij voor de Verschansingstraat op het trendy zuid, we zijn benieuwd hoe hip hij zijn Franse productkeuken betoverde.

Restaurant Le Petit Zinc was vroeger toch wel een fenomeen in Antwerpen. Een verblijfplaats van menig ‘Beau Beau d’Anvers’. Het was hier dat ik ooit mijn eerste sterren restaurant bezocht. Wie weet werd ik daar wel gebeten door de culinaire microbe. Het restaurant ligt vlakbij het Museum van Schone kunsten en bij het inlopen van de Verschansingstraat is meteen duidelijk dat kost noch moeite gespaard werd. De gevel imponeert met Franse Grandeur. Van het vorige tapas restaurant ‘Lemedi’ is geen spoor meer. Het interieur is misschien niet bepaald mijn smaak maar de bruin lederen zitbank geeft het nodige comfort. Verder zorgen blauwe tinten voor het contrast met de nieuwe parketvloer. Ook is er een open keuken zoals Grootaert’s het graag heeft en centraal een mooi bar-gedeelte waar hoge stoelen staan om te dineren. Als tafeldecoratie koos men voor de blinkende verse groen appels:)

Le Zinc Antwerpen

Le Zinc Antwerpen

De prijspolitiek is toegankelijker dan 5 jaar geleden en op de à la carte kaart pronkt Grootaert’s ‘Cuisine Traditionelle de qualité’. Zijn signatuur is onder andere te herkennen bij; een bouillon van Ossenstaart met Coquilles (21€), kalfshersenen met knolselder remoulade (19€), Bourguignon d’onglet de Boeuf (19€), Langue de veau sauce madère (18€) en natuurlijk zijn poulet rôti voor twee couverts (52€).

We willen de avond starten met een betere Gin-tonic. Deze trend werd hier helaas nog niet geïntroduceerd en dus enkel Gordon’s gin op de aperitief kaart. Onze kelner komt stuntelig over en bij de vraag wat de huischampagne is, moet hij even een ommetje lopen. We missen al van bij de start duidelijk een mâitre-sommelier. We krijgen ook geen echte verzorgde amuses en het brood met drie tapenades kan ons maar matig bekoren.

Als voorgerecht kies ik de Ganzenlever ‘façon torchon’ met gerookte paling en rode biet (22€). Niet verfijnd en hedendaags gepresenteerd maar wel de productkeuken ‘old skool’ zoals je kon verwachten. Mijn complimenten voor de uitstekend smakende gerookte paling. Aan de overkant komt een slaatje van Sot-l’y-laisse, Naamse petit gris slakken en kruiden (19€).

Ganzenlever & gerookte paling

Ganzenlever & gerookte paling

Sot-l'y Laisse & slakken

Sot-l’y Laisse & petit gris slakken

Lege wijnglazen worden niet tijdig bijgevuld en wanneer de kelner ook nog eens de wijnen van verschillende tafels gaat mixen krijgen we het wel even warm. No worry, onze Bourgogne – Domaine Chanzy Rully l’Hermitage (36€) werd niet vervangen door een Château Petrus…

Ondertussen worden mijn kalfswangetjes geserveerd met een kotelet van zuigkalf en gekonfijte knolselder (23€). De wangetjes zijn lekker zacht en baden in een goed afgesmaakte jus. Deze ingrediënten en smaken iets verfijnder voorgesteld, zouden het gerecht op een hoger niveau hebben kunnen brengen. Mijn tafelgenoot kiest voor de combinatie van Zeebaars met foie gras d’oie en witlof (25€). Ondertussen laat chef Grootaerts zich wel vaak opmerken in de zaal en zorgt hij ook voor enkele zaalversnijdingen.

Kalfswangetjes en kotelet van zuigkalf

Kalfswangetjes en kotelet van zuigkalf

Zeebaars, witlof & foie gras

Zeebaars, witlof & foie gras

Le Zinc Antwerpen

Le Zinc Antwerpen

Benieuwd met welke desserts Grootaert’s ons kan betoveren, kiezen we voor de coulant van chocolade met cuberdon ijs (9€) en het Bourbon vanille ijs (9€). Het chocolade gebakje wordt gebracht ‘comme il faut’ maar het Cuberdon ijs mist een beetje smeuïgheid. Een grote bol vanille ijs komt met een verse mini croissant. Een nooit geziene combinatie maar dat zal aan onze beperkte kennis van de traditionele Franse keuken liggen.

Coulant de chocolat & cuberdon ijs

Coulant de chocolat & cuberdon ijs

Vanille ijs Bourbon

Bourbon Vanille ijs

Restaurant Le Zinc is zeker apart en ik ken weinig Antwerpse spots waar je nog kan nazinderen van de echte traditionele pure Franse keuken. We hopen zeker dat Le Zinc zijn plaats zal krijgen in een verhaal van meer naar de historie roepende trends. Om de Antwerpse ‘Bourgeoisie’ te overtuigen zal de bediening uit een ander vat moeten tappen, maar daar kan snel verandering in gebracht worden natuurlijk. A la prochaine,

Be-Gusto

Le Zinc
Verschansingstraat 5-7, 2000 Antwerpen
TEl: +32 3 237 27 30
www….
Zaterdag middag & zondag gesloten
Be-Gusto score: 12,5/20

 

Le Zinc Antwerpen

Le Zinc Antwerpen

 

Comments
4 Responses to “Le Zinc – Antwerpen”
 1. Leen says:

  We gaan zeer regelmatig eten.. eigenlijk veel te vaak, dit gaat van de betere bistro’s (bistrot du nord, invincible) tot de grote topzaken: karmeliet, noma, in de wulf, …) Deze laatste natuurlijk niet regelmatig. 🙂
  We proberen het ook altijd prijs-kwaliteit te plaatsen.
  Toen we buitenkwamen bij le Zinc kan ik eerlijk zeggen dat we ons beroofd voelden… Het voorgerecht (coquilles €22) was een serieuze tegenvaller, mijn tafelgenoot had vissoep (€17) met saffraanmayonaise die we in de verste verte niet te zien kregen, maar wel genoeg aperitief tomaatjes in de soep, … . Hopende op een beter hoofdgerecht, moet ik zeggen dat na een uur het zout nog altijd in de mond hangt. Hoofdgerecht was gratin van ossenstaart met truffel €26.00/pp. Het is 10 maanden geleden dat we prijs kwaliteit zo slecht hebben gegeten (al maar goed komt dit niet vaak voor). Nee, le zinc, daar gaan we niet meer naartoe…

 2. mark says:

  Le zinc, is gewoon goed
  topgerechten geserveerd door een topkok (weliswaar een chef zonder ster-en showbizzallure)
  zeer aangename sfeer en wat mij betreft een zeer correcte prijs
  we kennen Philippe al uit zijn tijd van de Particulare , daar heeft hij ons steeds kunnen bekoren met zijn gerechten en nu doet hij dat weer
  we hopen dat er niet te snel STERREN aan te pas gaan komen en dat we geen maanden op voorhand moeten reserveren
  doe zo verder Philippe

 3. Tom says:

  “Nee, nee, nee…” dat was onze gedachte toen we de zaak verlieten. Afgaand op de commentaren op verschillende sites gingen mijn vrouw en ik naar Le Zinc. We bestelden onze apero maar daar ging het al fout. Ik merkte op dat de ober het laatste bodempje van een fles champagne uitgoot in het glas van mijn vrouw, aangevuld met nog een restje van een andere fles. Toen mijn vrouw van haar glas dronk, bleef de ober op afstand kijken en vroeg hij of het ok was. Maar dat was het niet… Hij liet ons weten dat hij had gezien dat er wat weinig bubbels inzaten toen hij naar onze tafel stapte. Wat dus een leugen was. Wij kozen voor het menu van €64 pp.Net na onze bestelling kwam de ober terug en wist ons te zeggen dat er geen tong filet was maar dat dit ging vervangen worden door St. -Jacobsvruchten. Hoe kan je nu op een zaterdagavond een menu aanbieden en na de bestelling komen zeggen dat er geen tong filet meer is? Ken uw keuken en pas uw kaart dan aan hé… Het voorgerecht was niets speciaals… Ganzenlever met een heel amateuristisch geschilde vijg. De consommé was smaakloos en het hoofdgerecht, hazenpeper en croute, is bijna integraal opnieuw naar de keuken gegaan. De croute was verre van vers, eerder diepvries. Tijdens het eten merkte ik op dat de ober de desserts maakt in de open keuken. ik kon duidelijk zien hoe hij een pak diepvries wafels uithaalde, die in 2 sneed en ze opwarmde in de oven. Is dit het niveau waarover de positieve commentaren spreken?? Nee sorry, niet voor mij! De bediening was ondermaats. Na geen enkel gerecht werd er gevraagd of het lekker was, zelfs niet na het vragen van de rekening.
  Ik heb zeker begrip voor de mensen die hier wel heel goed hebben gegeten en dit hebben laten weten via andere sites, maar dit was niet het geval bij ons.

 4. Patrick says:

  Wij zijn net terug van Le Zinc.
  We hadden een voucher van Groupon en kregen als voorgerecht de keuze tussen een zalm gerecht en een consommé van paddenstoelen. We kozen voor de consommé. Deze consommé smaakte flets en had paddenstoelen in overvloed. Niet echt lekker. Daarna kozen we voor de kabeljauw. Er werd ons door de dame die opdiende niet gezegd wat er naast de kabeljauw nog bij geserveerd werd. Het hoofdgerecht werd gebracht, de kabeljauw was lauw en bij mijn partner gedeeltelijk koud. Er was puree op basis van waterkers bij geserveerd. Bovenop de puree lag een heel veld waterkers. Daarnaast nog 2 stukjes bloemkool. Gewoon slecht. Het dessert bestond uit twee bolletjes ijs met een halve diepvries wafel in 4 gesneden er bovenop. Niet lekker.
  Ik heb de indruk dat het de chef aan verfijning en beroepseer begint te ontbreken. Ik kreeg de rekening van de dranken. Wanneer ik alles optelde: het bedrag betaalt aan Groupon en het bedrag betaalt aan drank kom ik aan een bedrag dat je in een beter sterrenrestaurant betaalt! Ik denk dat de chef vergeten is dat hij geen ster meer heeft. Ik raad dit restaurant ten stelligste af.