Bistrot Du Nord – Antwerpen

Bistrot Du Nord: ‘Bourgondisch tafelen’

Chef: Michaël Rewers

In het pand aan de Lange Dijkstraat waar vroeger restaurant De Zeste nog Antwerpse furore maakte, opende onlangs Bistrot Du Nord. De wijk Antwerpen Noord verdiende terug een Bistrot ‘comme il faut’ en met de komst van Bistrot Du Nord kleurt deze volkse buurt terug een beetje culinair. Na Bistrot Miro in Borgerhout zet de trend van authentieke volkse bistrots zich verder in Antwerpen.

Bezielers van dit project zijn Michaël Rewers en Caroline Stasseyns. Michaël was 4 jaar lang sous chef van Johan Seghers in ’t Fornuis en dat hij zijn klassiekers kent staat dan ook buiten kijf. Voorheen was hij ook nog werkzaam in Le Petit Zinc, Sir Anthony Van Dijck en De Veehandel. In restaurant De Veehandel leerde hij Caroline – dochter van – kennen en vandaag zijn zij de tandem achter de gezellige Bistrot Du nord.

Het restaurant werd opgefrist maar de authenticiteit bleef bewaard, de ongedwongen sfeer gegarandeerd. Achteraan is er een grote houten familie tafel voor kleine groepjes waardoor dit huiskamer restaurant een 20 tal couverts kan bedienen. De menukaart legt de nadruk op vleesgerechten en een beetje orgaanvlees. Een vis alternatief is altijd aanwezig. Op de kaart bijvoorbeeld de Terrine van ganzenlever (21€) of een tartare van kalfshersenen (15€). Bij de hoofdgerechten een stoverij van lamstong (22€), kalfslever met ajuin (19€) of de klassieke bavette Piemontese (22€).

We starten met de knabbels; dunne schijfjes chorizo & salami en een Bouilli salade met vers brood.

Als eerste gerecht kies ik voor de varkenstong met zure vinaigrette, parika & salade (15€). Mooi gegaarde varkenstong dat is lang geleden, hier perfect met de nodige zurigheid in balans geserveerd.

Varkenstong

Varkenstong & zure vinaigrette

Vervolgens proeven we van de Carpaccio filet d’Anvers met een mayonnaise van ansjovis (15€). De carpaccio is naar mijn mening iets te dik gesneden, de smaken zitten goed maar hier hadden we meer van verwacht.

Carpaccio filet d'Anvers

Carpaccio filet d’Anvers

Na de Zesrib van Deense melkkoe – 3 weken gerijpt – verse frietjes en salade (28€), mogen we onze lofzang beginnen. Eenvoud siert of zeg maar pleziert! Het vlees van uitstekende kwaliteit komt met een perfecte bakwijze. En dan die frietjes…veruit de beste waarvan ik het afgelopen jaar mocht genieten. Dikke handgesneden goudstaafjes, smeuïg vanbinnen – krokant en mooi goudbruin aan de buitenkant en vol van smaak. Zelfs icoon Roger Souvereyns die iets verder zat,  zag ons genieten en bestelde spontaan na zijn dessert een proevertje Friet!

Zesrib Deens

Zesrib Deense melkkoe

Frietjes Bistrot du Nord

Frietjes Bistrot du Nord

Het klinkt misschien raar maar dit is no nonsense food waarvoor ik zeker terug kom. Met de desserts gaat chef Rewers terug naar grootmoeders tijd, er is keuze uit flan caramel, rijstpap & dame blanche. Niet aan ons besteed want de Deense melkkoe met frietjes zindert nog na.

Bistrot du Nord serveert Bourgondische klassiekers met een verfijnde touch, kwaliteit op het bord zonder teveel franjes. Ook deze keuken verdiend vandaag terecht een plaats in ons culinaire land en Antwerpen Noord mag trots zijn op zijn pure Volkse Bistrot. BistroT met een “T” want wij komen Terug!

Be-Gusto,

Bistrot Du Nord
Lange Dijkstraat 36, 2060 Antwerpen
TEl: +32 3 233 45 49
www.bistrotdunord.be
Zaterdag & Zondag gesloten
Be-Gusto Score: 14/20
Zwarte pens, varkenspoot, linzen & sinaasappel

Zwarte pens, varkenspoot, linzen & sinaasappel

Côte à l'os Aubrac, 6 weken

Côte à l’os Aubrac, 6 weken

Côte à l'os Aubrac, 6 weken

Côte à l’os Aubrac, 6 weken

 
 

Comments are closed.