Gigi Il Bullo – Antwerpen

Lees zeker ook ons meest recente artikel van het nieuwe restaurant GIST!


 

 

Gist voorheen Gigi Il Bullo: “Much more than an Italian resto!”

Chef: Dario Puglia

Dario Puglia (#Gigi) krijgt vaak de stempel als culinair creatief zot! Hij durft te experimenteren en vooral te verrassen. Onterecht krijgt hij het label ‘Italiaans restaurant’ opgespeld, zelf zou ik meer spreken van ‘uitdagende Italiaanse Bistronomie’. Met zijn natural wine concept en gedurfde gerechten zit hij in de beweging van no-nonsense Bistronomie met een hoog nomisch gehalte. Hier zie je nog borden met slechts drie ingrediënten maar waar de producten van bij de basis volledig huisbereid worden. Ganse stukken vlees en vis worden hier verwerkt in zijn gerechten.

Zijn culinair walhalla vind je op het Antwerpse Zuid, slechts een boogscheut verwijderd van het Museum van Schone kunsten. Het is vaak ook kunst dat ‘Gigi den deugniet’ ons serveert, enkele dagen geleden wist hij nog te choqueren met een zacht gegaarde konijnenkop. Dat zijn excentrieke keuken meer en meer in de smaak valt kan je duidelijk merken aan de chef-lists van menige festivals. Bij zowel ‘Culinaria’ als het ‘Flemish Food Fest’ kan je deze vrijgevochten chef dit jaar ontmoeten.

Die avond maakt Gigi het ons (en hopelijk ook zichzelf!) gemakkelijk met zijn blanco ‘white paper menu’. Volg simpelweg zijn chef’s inspiration voor 4-gangen (44€) of 6-gangen (66€). Al blijkt Gigi wel flexibel met wijzigingen om te gaan. Speciale vleesbereidingen kunnen ook op voorhand à la carte besteld worden. Dat Gigi een patent heeft op vers en gevarieerd brood konden we al vaak op zijn ‘Facebook’ pagina volgen. Vandaag serveert hij focaccia met bonenkruid. Als amuse wordt een hapjesbord met zwarte woud ham, konijnpaté, olijven en een kirr shot ingezet. Inderdaad zijn dat niet de beroemde restanten konijn van enkele dagen geleden. Mijn vrouw laat deze zeer kwalitatieve paté dan ook gedecideerd staan maar ik kan nog nagenieten van het prutswerk van enkele dagen ervoor.

Zwarte woud ham & konijnpaté

Zwarte woud ham & konijnpaté

We starten weer met de reeds gelauwerde Bagna Cauda. Uitmuntend in eenvoud, subliem in smaak: een kommetje met krokante groenten wordt geserveerd met de bagna cauda of warme dipsaus van olijfolie, ansjovis en look. Lekker en ongegeneerd met de handen te eten.

Bagna Cauda

Bagna Cauda

Gigi volgt met Asperges uit Nederlands Limburg die op kolen gegaard werden, uiteengevallen ei & peterselie. De dooier werd in een zout-suiker mengeling gepekeld, de asperges zijn perfect qua smaak en garing.

Asperges

Asperge & Gigi’s egg

Ook huisgemaakte terrines zijn een specialiteit van Gigi. Vandaag serveert hij een terrine van paling met witte wijn, mosterd, prei en daslook. Een serieuze portie dat voor mij iets verfijnder had gemogen.

Terrine

Terrine van paling

Met een goed bereidde risotto zit je bij mij altijd goed! Ditmaal scoort Gigi met een variant waar de Carnaroli bereid werd met brandnetels en oude parmezaan. Niet alleen de perfecte beet maar ook een sublieme smaakcombinatie.

Risitto met brandnetel

Risotto met brandnetel

We volgen de inspiratie van de dag met een stukje gegrilde zwaardvis à la plancha, sjalot, artisjok, zilveruitjes, crème van artisjok en veldsla.

Zwaardvis à la plancha

Zwaardvis à la plancha

Gigi werkt graag met de kwaliteitsproducten van de Deense Knuthenlund Organic farm. Deze visie past perfect bij zijn natuurwijnen en het vlees typeert met zuivere en diepe smaken. Vandaag zet hij een huisbereide worst op het menu. Oersimpel gebracht met een crème van ui met karnemelk, radicchio uit de oven en rauwe radicchio stukjes. Radicchio in zijn geheel is niet echt mijn ding door zijn forse bitterheid maar zo’n geitenworstje mogen ze mij dagelijks voorschotelen. Het rokerige karakter door de garing in de green egg komt hier perfect tot zijn recht, de crème van ajuin mocht iets meer pit hebben.

Homemade sausage & radicchio

Homemade sausage & radicchio

Alvorens zoet te eindigen serveert de chef nog een kaasplankje met onder andere een schapenkaas uit Luik en een Naamse blauwe.

Kaasplankje

Kaasplankje

Na de Baba die ik drie dagen geleden mocht proeven heeft Gigi vandaag gezorgd voor een zalige variant. De verse baba werd opgelegd in Poire Williams en komt met stukjes peer en een crumble van kaneel.

Baba & peer

Baba & peer

Dat er bij Gigi Il Bullo leuke wijnen op de kaart staan is een evidentie. Vandaag kozen we voor een Natuurlijke zekerheid met de schitterende SP68 -2011- van Arriana Occhipinti. Deze Siciliaanse schoonheid is een assemblage van de Nero d’Avola & Frappato druiven en geeft aroma’s van rood fruit, besjes en lichte pepertoetsen. Een topper die ons ook al bij restaurant Veranda wist te bekoren.

Een keuken die regelmatig bekrachtigd wordt met een excentrieke tornado creëert natuurlijk vaak ophef. Mijn smaakpapillen werden alvast overtuigd door Gigi’s explosieve gerechten en ‘natural wine pairing’. De ontzettend vriendelijke bediening van zijn vrouw krijg je er gratis bij. Zin in avontuur en culinaire Fun, volg dan zeker zijn FB pagina!

Gigi Il Bullo

Gigi Il Bullo

Be-Gusto,

Gigi Il Bullo
Leopold De Waelstraat 9 , 2000 Antwerpen
TEl: +32 3 295 66 27
Facebook ‘Gigi Il  Bullo’
Dinsdag & Woensdag gesloten
Be-Gusto Score: 14/20
 
Dinner 27/07/2013
 
Gigi Il Bullo
 
Gigi Il BulloGigi Il BulloGigi Il BulloGigi Il BulloGigi Il BulloGigi Il BulloGigi Il Bullo
Comments
One Response to “Gigi Il Bullo – Antwerpen”
  1. Carla says:

    Mooi zeg, ik krijg er vreselijk trek van! Dank voor de tip!