Culinaria 2013 presents Pure Street

Culinaria 2013 presents Pure Street @Gigi Il Bullo! 

LEES OOK ONZE LIVE EXPERIENCE OP CULINARIA!

 

We zaten al enkele weken te popelen om de details van Culinaria 2013 voorgeschoteld te krijgen. Vanaf 29 mei zal de site van het goederenstation ‘Tour & Taxis’ vijf dagen lang ‘culinary art’ serveren. Vorig jaar was ik danig onder de indruk van de – into the raw – editie en ook dit jaar weet het food-festival ‘Culinaria’ weer te verrassen met het thema ‘Pure Street’.

Pure Street:

Culinaria Pure Street wordt een gastronomische happening zoals er in België nooit eerder één plaatsvond. Dat Culinaria jaarlijks veel sterren aan de hemel zet wisten we al, maar dit jaar dagen ze de chefs extra uit! Men brengt telkens een grote Belgische chef samen met een street artist en een voedingsproducent die hij zelf mag kiezen. Die aparte creatieve samenwerking moet vuurwerk geven en leidt gegarandeerd tot een geheel eigen interpretatie van het begrip street food.

Gastronomie & Bistronomie:

De lijst van deelnemende chefs is immens, een droom voor elke foodie. Het culinaire trefpunt in onze hoofdstad heeft echter ook veel aandacht voor de nieuwe generatie en Bistronomie trend. Zo zullen de jonge chefs en bistronomie bezielers een reeks verfijnde en innovatieve hapjes bereiden. Op het einde van dit artikel laten we u alvast meegenieten van enkele gerechten en je kan er ook de lijst met deelnemende chefs raadplegen. De juiste planning en wisselende aanwezigheid van de chefs kan je terugvinden op de website van Culinaria 2013.

De Omnivore World Tour & Workshops:

Als eerbetoon aan het Belgische culinaire talent besloot de Omnivore World tour om haar masterclasses dit jaar op Culinaria te organiseren. We mogen voor dit spektakel onder andere Jean-François Piège (Thoumieux-Parijs) en José Ramirez (Chez José-New York) verwachten. En dan zijn er natuurlijk nog de workshops die dagelijks georganiseerd worden. Misschien eens kijken naar de ‘Insekten by Green Kow’, ‘Vlees by Dierendonck’ of ‘Cocktails by Hortense’.

Dario Puglia – Gigi Il Bullo:

Foodbloggend Vlaanderen kreeg niet alleen het volledige programma van Culinaria gepresenteerd maar ook een pittige tasting bij restaurant Gigi Il Bullo. Chef Dario Puglia kan mij altijd wel bekoren met zijn explosieve gerechten en ‘natural wine pairing’. Zijn opdracht vandaag was duidelijk om de foodbloggers een keer deftig te prikkelen met niet alledaagse creaties. Dario – you did it again!

We starten braafjes met een plankje met verse olijven, focaccia, zwarte woud ham en een kirr –shot-gel.

Focaccia & ham

Focaccia & ham

Uitmuntend in eenvoud, subliem in smaak: dat is het motto bij de Bagna Cauda. Een kommetje met krokante groenten wordt geserveerd met de bagna cauda of warme dipsaus van olijfolie, ansjovis en look. Met de handen te eten en om de vingers rijkelijk af te …

Bagna Cauda

Bagna Cauda

Als natuurlijke begeleiding serveert Mieke, Dario’s vrouw, een Sloveense Riesling. De Kmetija Stekar uit 2010 van Janko Stekar komt uit de regio Goriska Brda en geeft een mooie combinatie van zachte zuren en mineraliteit.

Chef Dario is een fervent gebruiker van social media en in de namiddag zagen we reeds een foto van een vers rundshart verschijnen. Normaliter hoop ik bij het woord Coeur de Boeuf op een carpaccio van één van de beste tomaten. De tartaar van Coeur de Boeuf met kappertjes, augurk werd afgewerkt met kriekenbier en ja het gaat hier wel degelijk over malse en sappige stukjes rundshart die subtiel afgesmaakt werden.

Coeur de Boeuf

Coeur de Boeuf

Als volgend gerecht krijgen we de gefrituurde visjes met krokante groenten, violette aardappel en aardpeer, en de spiroline (algen) mayonaise.

Gefrituurde visjes &

Gefrituurde visjes & spiroline

Bij het serveren van de rode wijn, de Anathème – Mont de Marie van Thierry Forestier, hadden we nog niet door dat Mr Gigi zijn publiek op de proef wou stellen. Bij welk gerecht hoort deze wine pairing? Je had de gezichten van foodbloggend Vlaanderen moeten zien bij het serveren van het Spaanse konijn, mezelf incluis. De halve kop van het konijn werd zacht gegaard en geserveerd op een puree van ui en zorgde voor de logische commotie aan tafel. Dit gerecht zal nooit mijn ding worden maar uit respect voor de chef probeer ik alle facetten te ontdekken. Het kleine wangetje, de tong en de hersenen. Food For Thought, maar zet het toch maar niet op de kaart:)

Spaans konijn

Spaans konijn

We volgen met een risotto van Carnaroli rijst met kalfsmerg en oude Parmezaan.

Risotto & kalfsmerg

Risotto & kalfsmerg

Het ontbreekt de chef duidelijk niet aan creativiteit en met zijn eerste dessert weet hij duidelijk te scoren. De gepekelde schapenricotta wordt gebracht met peren, kaneel crumble en grappa. Niet alleen het gerecht is subliem maar ook de mousserende wijn die erbij komt is perfect. De Quarticello Despina is een ongefilterde wijn van Malvasia druiven uit Emilia Romagna Italië met fermentatie op fles. Hiervoor keer ik graag terug!

Schapenricotta

Schapenricotta & peren

Als tweede dessert brengt de chef een variant op de Baba au rhum. Ditmaal een sappig gebakje met muskaatwijn, rabarber, amandelen en crème fraîche.

Mocato Baba

Moscato Baba & rabarber

Bij het nakaarten over de culinaria editie lost Dario Puglia toch al een deel van de amuse die hij zal serveren tijdens het Culinaria event: Geitenworst Knuthenlund in de green egg gegaard.

Dat ik aanwezig zal zijn op Culinaria staat buiten kijf, waarschijnlijk zelfs meerdere dagen want het programma spreekt tot mijn culinaire verbeelding. CY there!

Be-Gusto

CULINARIA 2013: Van 29 Mei tot 2 Juni: www.culinaria2013.com of volg de Facebook pagina

Lijst deelnemende Chefs:

 • Sang Hoon Degeimbre (L’Air du Temps **)
 • Yves Mattagne (Sea Grill **)
 • Julien Burlat (Dôme *)
 • Bart De Pooter (Pastorale **)
 • Dimitri Leysens (Magis *)
 • Laurent & Vincent Folmer (Couvert Couvert *)
 • Viki Geunes (’t Zilte **)
 • Benoit Dewitte (Benoit et Bernard Dewitte *)
 • Giovanni Bruno (Senza Nome *)
 • Pascal Devalkeneer (Le Chalet de la Forêt **)
 • Mario Elias (Le Cor de Chasse *)
 • Arabelle Meirlaen (Li Cwerneu *)
 • Franky Vanderhaeghe (Hostellerie Saint-Nicolas **)
 • Laury Zioui (L’Eveil des Sens *)
 • Kamo Tomoyasu (Kamo *)
 • Axel Colonna (Cent Pourcent *)
 • Pierre Marcolini (Pierre Marcolini)
 • Joost Arijs (Joost Arijs)
 • Marc Ducobu (Ducobu)
 • Jean-Philippe Darcis (Darcis)
 • Davy Schellemans (Veranda)
 • Nicolas Darnauguilhem (Neptune)
 • Dario Puglia (Gigi il bullo)
 • Nicolas Scheidt (La Buvette)
 • Damien en Bénédicte Bouchéry (Bouchery)
 • Benjamin Denis (El Pica Pica)
 • Stefan Jacobs en Romain Mouton (Va Doux Vent *)
 • Broes Tavernier (‘T Vijfde Seizoen)
Culinaria 2013 - Sanghoon Degeimbre

Culinaria 2013 – Sang Hoon Degeimbre

 

Culinaria - Marcolini

Culinaria – Marcolini

Culinaria - Folmer

Culinaria – Folmer broers

Culinaria - Yves Mattagne

Culinaria – Yves Mattagne

Comments are closed.