Ossip – Berchem / Antwerpen

Ossip: “A natural food restaurant by Antwerp newest Lady chef

Chef: Magalie Verbaet

De nieuwe hotspot in Berchem met lady chef Magalie Verbaet is misschien nog niet alom gekend maar daar mag dringend verandering in komen. Het nieuwe paradijs voor foodies heet restaurant Ossip en is gelegen in een volkse wijk in Berchem. Het hoekpand in de Schomstraat leent zich perfect voor dit ongedwongen concept dat sinds eind juni geopend werd. Ossip is de tweede naam van Magalie en tevens refereert dit naar Ossip Zadkine, de Frans-Russische kunstenaar. Kunst op het bord?

Lady chef en eigenaar is Magalie Verbaet, deze jonge dame had het lef om volledig haar ding te doen en bistronomisch te gaan scoren op een zeer natuurlijke manier. In dit feelgood restaurant staan de natuurwijnen dan ook op een hoog schavot vermits de chef hier passioneel mee bezig is. Gezien haar culinaire levensweg ligt deze passie voor de hand want Magalie werd danig geïnspireerd door passages bij Bar(t)a vin, tante Yvonne, Dôme sur Mer en restaurant Dôme. Liefhebbers van natuurwijnen zullen zich hier zeker thuisvoelen!

Het interieur is conceptueel perfect, minimalistisch met een snuifje vintage en vooral geschikt voor gezellig ongedwongen te relaxen. De authentieke stenen vloer, houten tafels met een kleeftablet en de schoolstoeltjes laten je zo wegdromen naar nostalgische tijden. Een art deco gevoel dat inderdaad weinig comfort biedt maar zijn pluimen verdient bij het no-nonsense verhaal. Het porselein werd danig aangepast richting grootmoeders tijd en ook de vintage verlichting doet zijn ding. Ossip Berchem Antwerpen

In dit funky restaurant kan je komen genieten van een lunch aan 29€ (3 gangen) of van het diner menu carte blanche aan 50€ (5 gangen). Een à la carte is er sinds kort ook voor de avonden maar geloof me, leg uw lot in Ossip’s handen en zij doen de rest. Mijn eyecatcher van de avond is de wijnkaart met een sublieme verzameling wijnen van kleine natuurwijn-telers.

Terwijl we genieten van een glaasje bubbels uit de Costières-de-Nîmes, La Perle Noire, lopen enkele buren nieuwsgierig binnen en ze kunnen dit nieuwe buurtverhaal duidelijk appreciëren. Als mise-en-bouche krijgen we uitstekend smakende Corsicaanse varkensham.Ossip Berchem Antwerpen

Het duurt niet lang of Magalie heeft mij volledig in haar greep. Met een simpel bordje huisgemaakte gnocchi met geitenkaas en een zalig boter-dragon sausje gooit ze meteen alle registers open. Drie tot vier ingrediënten maximum en scoren in pure eenvoud, this is kitchen art!Ossip Berchem Antwerpen

Ik had toch graag een dagmenu op een krijtbord of papiertje gezien, al was het maar om het notuleren te vergemakkelijken en al weg te dromen bij wat nog komen moet. Het eerste gerecht voor vanavond zijn de escargots met cresson, croutons, schuim van melkroom & look en een sausje op basis van cresson. Zowel qua smaak, aroma en structuur perfect in evenwicht. Ons bestek houden we trouwens bij gedurende gans de avond maar daar maalt niemand om want de prestatie van de chef gaat voor op die van de afwas in deze bistronomische gedachte.Ossip Berchem Antwerpen

Ondertussen schenken we ook lustig bij van onze witte Ardéchois. De Lard des Choix 2011 van het Domaine des Champs Libres (33€) is gevinifieerd van de grenache blanc druif en heeft een zeer rijk mondgevoel met veel aroma’s van gerijpt fruit.Ossip Berchem Antwerpen

Ook bij Ossip zijn het de chef en sous-chef die regelmatig zelf passioneel de gerechten komen brengen en bespreken. Op het tweede bord komt een bedje van rabarber met een crème van bloemkool, rauwe bloemkool en wulken. De combinatie bloemkool-wulken was zeker ok, de rabarber vond ik minder meerwaarde brengen in dit geheel.Ossip Berchem Antwerpen

Bij het derde gerecht geeft de chef duidelijk haar signatuur want de sardientjes die met tabouleh en pistachenootjes geserveerd worden horen bij de lekkerste sardientjes ooit gegeten. Puur gebracht zonder al te veel blabla en perfect gegaard, enig van smaak en nog lekker sappig.Ossip Berchem Antwerpen

Als hoofdgerecht krijgen we een stukje gegrild Simmental rund, een sausje van paprika en pijnboompitten, ajuin, venkel en mosterdblad. Een gerecht waar het product centraal staat en waarbij de combinatie en cohesie van het geheel goed zit.Ossip Berchem Antwerpen

Simplicity scoort want ook met het dessert kan de chef ons weer enorm bekoren. Gestoofde Krieken worden geserveerd met een sorbet van melk & rozemarijn, jus van kriekenbier en onderaan een crème van pompelmoes.Ossip Berchem Antwerpen

Bij de koffie wordt de nostalgische ‘feelgood’ sfeer nog extra geaccentueerd wanneer we een bordje met poffertjes en besjes krijgen.Ossip Berchem Antwerpen

In eerste aanzet komt de chef misschien wat ingetogen over maar gaandeweg ontpopt ze zich met een charmante frivole lach en een passioneel verhaal dat op het bord explodeert. Indien je op zoek bent naar een strikskes-bediening, maatpakken, assemblages van espuma’s & crèmes en de Bordeaux cru classé wijnen dan kan je best Ossip aan de overkant laten liggen. Voor liefhebbers van natuurwijnen is Ossip fully approved. In Parijs heeft bijna elke volkse buurt zo een ongedwongen restaurant concept, laten we hopen dat ook in Antwerpen deze trend zich verderzet. Wij zijn alvast verheugd en overtuigd door de komst van Ossip en deze nieuwe ‘natural’ Lady Chef! CY Soon,

Be-Gusto

Ossip
Schomstraat 49, 2600 Berchem/Antwerpen
TEl: +32 3 344 36 26
www.ossip-berchem.be
www.bistronomie.be/nl/bistro-9/ossip
Zondag & maandag gesloten, Zaterdagmiddag en dinsdag avond gesloten
Be-Gusto score: 14,5/20

 

 

 

Comments
9 Responses to “Ossip – Berchem / Antwerpen”
 1. aleen al voor de sardientjes, je hebt ons overtuigd! onze volgende resto uitstap zal Ossip zijn

 2. PJG says:

  Tja, recensies toch altijd op de juiste manier interpreteren. Ik zie een gans andere recensie van dit restaurant op Yelp staan.

 3. begusto says:

  Het maken van een weloverwogen restaurant keuze is inderdaad zeer belangrijk. Als je graag een afgeborstelde service hebt dan strookt dit niet met een bistronomie gedachte. Het hergebruiken van bestek, houten tafels en stoelen en de losse ongedwongen sfeer ligt misschien niet iedereen maar voor velen is dit wel de gedachtengang bij een volks buurtrestaurant zoals Ossip. Mvg Be-Gusto

 4. cd_BE says:

  Wat mij stoort aan dit concept is dat ze de buurt niet op de hoogte hebben gebracht.
  Het nieuwe paradijs voor foodies, als je je eigen buren niet op de hoogte brengt dan mag het nog zo goed zijn als het kan zijn. Maar voor mij ben je dan afgedaan.

  Om nog maar te zwijgen over de rust van deze volkse wijk in Berchem die verloren gaat.

  Het bewijs dat er aan de buren niet gedacht wordt…
  Wel jammer dat ze hun website net zo verwaarlozen als hun buren.

 5. Sil says:

  Zou het toch kunnen dat bij sommigen de zuurtegraad bangelijke proporties aanneemt, volgens het principe “not in mine backyard”;
  En dat er nog meer regels en verboden moeten komen ?
  Misschien overwegen om alle winkel- en horeca activiteiten in een ghetto te plaatsen, langs een boulevard, ver van woonbuurten, waar je de lieve burgers niet kunt storen. Burgers die dan liever wegkwijnen, en waar desolatie dan de norm wordt.
  Ik stop hier mijn betoog, maar het lezen van sommige chagrijnige commentaren, doet mijn maag omkeren. En dat zal niet gebeuren bij het eten van Ossip….

 6. Koen en Annick says:

  Aanbevelenswaard met randbemerkingen: simpele, lekkere keuken en vlotte bediening!! 2 zaken die beter kunnen/moeten: na 3 uur zijn de basic-stoeltjes iets te basic voor het zitvlak (basic-kussentjes kunnen dit makkelijk oplossen) en het hoofdgerecht (weinig afsmakende spiering) was ruim voldoende maar deed afbreuk aan de uitstekende andere gerechten. We komen zeker nog eens terug maar denken dat het nog een ietsje beter kan voor de toch niet zo zachte prijzen!

 7. Stijn says:

  Sorry maar dit is een waanzinnige commentaar. Ossip is een kleinschalig restaurant wat op geen enkele manier de rust op Pulhof negatief beinvloedt. Overigens acht ik geen enkele buurtgenoot in staat tot dergelijke zure oprispingen.
  Alle lof aan het team van Ossip om een restaurant te starten op Pulhof.

 8. L & M says:

  Prijs/kwaliteit zeker niet de gemiddelde score ! 5-gangen menu met aangepaste wijnen rond de 100 euro per persoon mag maar dan verwacht ik veel meer ! Chef kok gebruikt leuke ingrediënten, goede alternatieven maar doet er zo weinig mee jammer trouwens, dit soort producten verdienen pure smaak en kwam ik zelden tegen… Weinig smaakbommen, geen toetsen (oa frisheid combineren met de rest, opvallend weinig kruiding), (ik heb het niet over peper en zout maar over verse kruiden …). Op elke gang hadden we zoiets van …doe er iets mee, ofwel flauw en dus weinig subtiel, lauw ipv warm (koude borden enz …), goede inspiraties maar komt niet tot zijn recht, geen details en dat maakt nu net het verschil. Aangepaste wijnen waren onder middelmaat, je verwacht toch een uitschieter …niets dus !! Goede poging, goede instellingen, vooral goede bediening …maar dat extra voor die prijs was er niet. Geen koekje bij de koffie, geen simpel amuse bij de aperitief, kortom dat beetje extra ???

 9. Jeroen van impe says:

  Wat een heerlijk rustige en fantastisch lekkere avond!
  Voor mij mijn absoluut beste restaurant-totaalervaring van 2015!
  Bouchotmosseltjes met pastis en rozemarijn: waaaaw! Smooth, rond, never experienced before!!
  Entrecote om vingers bij af te likken, waanzinnige aardappeltjes, perfect gefrituurde sla met zoutkristallekes – overheerlijk – sausje met peterselie en lekkere paddestoelen
  Alles met aangepaste Belgische bieren, een tripelke van de coninck en eentje uit brussel
  Super super super
  Dankjewel voor de fijne bediening en de smaakbommen op het bord en in het glas
  Tot binnenkort 🙂