De Kromme Watergang – Hoofdplaat

De Kromme Watergang: “Zilte Terroir Art”

Chef: Edwin Vinke

Misschien zegt de gemeente Slijkplaat u niet veel, maar restaurant De Kromme Watergang zou toch een serieuze bel moeten doen rinkelen. We hadden reeds eerder het geluk om de keuken van Edwin & Blanche Vinke te ontdekken, maar deze re-visit imponeerde werkelijk op alle fronten. Niet voor niets dat de tafelgenoten van WBP hen in de World’s top 60 plaatsen.

Edwin & Blanche Vinke met team

Edwin & Blanche Vinke met team

Bij aankomst in het idyllische Slijkplaat, een deelgemeente van Breskens, wordt je ondergedompeld in een soort van natuurlijke rust. Edwin en Blanche maken het verhaal van dit pittoreske dorp helemaal af met een prachtig gastronomisch restaurant. Reeds 20 jaar staan zij aan het roer en door de jaren heen kwamen er ook drie prachtige gastensuites bij. Het restaurant zelf is gevestigd in een voormalig schoolgebouw. Het interieur wordt gedomineerd door zwart, wit en bruin met comfortabele zeteltjes. Verder is er een moderne keuken achter een immense glaspartij om zo het contact met de gasten te behouden. Dat Edwin en zijn team passioneel breien aan een totaalbeleving werd al snel duidelijk met een bezoek aan de “Zilte Hof” aan de overkant van de straat. Een schitterende aangelegde groenten en kruidentuin met meer dan 200 variëteiten. Het merendeel van de ingrediënten van het restaurant komen al van eigen oogst. Verder wordt er geëxperimenteerd om zilte toetsen in de eigen kweek te brengen.De Kromme Watergang - Hoofdplaat De Kromme Watergang - Hoofdplaat De Kromme Watergang - Hoofdplaat

De zee en haar producten zijn zeer belangrijk voor De Kromme Watergang : mooie vis en schaaldieren worden gepresenteerd in hun zuiverste vorm. Het zeewater krijgt een centrale rol, zo wordt er een spray aangeboden aan tafel om zout te vervangen op het brood. Verder gebruikt men vers zeewater om de ingrediënten te koken en om de planten in de Zilte Hof water te geven.De Kromme Watergang - Hoofdplaat De Kromme Watergang - Hoofdplaat

We worden vriendelijk ontvangen door maître Mike en hebben geluk met het weer. Een prachtige setting rond de visvijver wordt het toneel voor deze inspirerende beleving. Edwin en Blanche worden bijgestaan door een ervaren en gedreven team. Maître-sommelier Mike Dooms, is al jaren één van steunpilaren van restaurant De Kromme Watergang. Sous-chef Hendrik Buysse, voorheen Oud Sluis,  zorgt met zijn keukenteam voor culinair plezier. Mike start met het serveren van een uitstekende Champagne Trouillard Brut Elexium, een sprankelijk begin dat de trend zet voor een unieke gastronomische wandeling.

Mike Dooms & Hendrik Buysse

Mike Dooms & Hendrik Buysse

Op de kaart staan een 10-tal à la carte gerechten en enkele desserts. De nadruk ligt natuurlijk op de creatieve menu’s met een 3-gangen lunchmenu (52€), een 5-gangen dagmenu (95€) en het 7-gangen menu ‘De Kromme Watergang’ (125€). Met zijn 10-gangen menu ‘Zilte Klei’ (160€) geven Edwin & Co werkelijk het beste van zichzelf en van de ‘Zilte Hof’.De Kromme Watergang - Hoofdplaat

Special thanks to ‘Shoot That Food’ en ‘The Belgian Taste Buds’ voor de prachtige foto’s.

Amuse: Gillardeau Oesters uit Bretagne met kokos en kiwiDe Kromme Watergang - Hoofdplaat

Amuse: Limoentje met smoothy van appel-mojitoDe Kromme Watergang - Hoofdplaat

Amuse: Krokante koekjes van schapenkaas met een dipsausje van geitenkaasDe Kromme Watergang - Hoofdplaat De Kromme Watergang - Hoofdplaat

 

 

 

 

 

 

Amuse: Gepelde wijting met rettich, tomatillo en shiso met ijs van saké en algen, jus van dashi. Stijlvol geserveerd op een 18e eeuwse plaveisteenDe Kromme Watergang - Hoofdplaat

Amuse: Geroosterde jonge venkel met granny smith appel en Chinese kruidenDe Kromme Watergang - Hoofdplaat

Amuse: Tartaar van langoustines met bergamotbloemen, bloedsinaasappelolie en butternutDe Kromme Watergang - Hoofdplaat

Als eerste gerecht serveert de chef alvast duidelijk zijn signatuur. Kraakverse groenten uit de zilte hof met handgepelde garnalen. In het glas komt de Spaanse Bianca 2011, een Verdejo wijn uit Rueda.De Kromme Watergang - Hoofdplaat

De Kromme Watergang - HoofdplaatEr wordt ook extra aandacht aan de presentatie gegeven. Zo imponeert Edwin met een kleurrijke compositie van Harder, mosseltjes, tartaar van Zeeuws scheermesjes met lenteui en zeewater, zuring, wasabi, rettich, komkommerkruid, crème van groene curry, beenmerg en een vinaigrette van selder. Een bord vol ontdekkingen met een uitmuntende cohesie! Mike serveert hier een Zwitserse witte wijn bij: Les Chanoines Grands Dignitaires Fendant du Valais 2012 van de Chasselas druif uit Valais.De Kromme Watergang - Hoofdplaat

De moderne keuken wordt stijlvol afgewisseld met de authenticiteit van vroeger. Voor de volgende vegetarische creatie gebruikt Edwin een Delfst blauw bord uit de 18e Eeuw. Zilte Aardappel wordt geserveerd met zeegroenten, bieslook & citroen, mousselinesaus, gel van zeewater en een schuim van zwarte peper. Mooie afwisselende structuren geven de zilte smaken de juiste dimensie, een duidelijk bewijs dat een topgerecht ook zonder vlees of vis kan. Ook in het glas komt een absolute topper en perfecte pairing met de Roero Arneis 2010 van Bruno Giacosa.De Kromme Watergang - Hoofdplaat

We zetten het menu ‘Zilte Klei’ verder met een visgerecht dat zijn inspiratie kreeg in de gastro-pub “The Sportsman”. De zeetong werd in algenboter gebakken en wordt met prei en een jus met kamille gebracht. Niet mijn favoriet van de avond maar de jus alleen al is overheerlijk en geeft dit gerecht een duidelijke meerwaarde. Hierbij wordt de Bourgogne Aligoté Coche-Dury geschonken.De Kromme Watergang - Hoofdplaat

We gaan verder met rode Mul die gepekeld werd in zeewater met pepers en nadien zacht gebrand, courgette, courgettebloem. Apart komt spiering met een crème van ansjovis en een glaasje gazpacho met olijfolie. De rosé Domaine de Pontfract 2012 weet mij minder te bekoren dan dit schitterende gerecht met een perfecte techniekbeheersing.De Kromme Watergang - Hoofdplaat De Kromme Watergang - HoofdplaatDe Kromme Watergang - Hoofdplaat

Dat Paling en Varken een match zijn wordt duidelijk met het volgende gerecht waar de met miso & soja gelakte paling geserveerd wordt met een triologie van varken. Varkenswang, snuit, en staart met koolrabi en koolbladeren. Op een pig-bordje komt nog de varkenshuid met savora mosterd. Ook de wijn-pairing klopt met een frisse Montlouis sur Loire, le rocher des violettes 2011van Xavier Weisskopf. Een chenin blanc vinificatie met aangename zuren en lichte aardse toetsen.De Kromme Watergang - Hoofdplaat De Kromme Watergang - Hoofdplaat

Bij aankomst hadden we de Oklahoma al zien knipogen. Vandaag worden hier duifjes in gerookt. Het sausje van specerijen en karkas van de duif is verbluffend. Dit is veruit het beste gerecht van duif dat ik al mocht ervaren. De jus heeft een zeer diepe geconcentreerde smaak en het vlees is nog mooi zacht. In het glas komt een rode pinot noir uit Duitsland, de Spätburgunder van Meyer-Näkel 2011.De Kromme Watergang - Hoofdplaat De Kromme Watergang - Hoofdplaat

Al eerste dessert of beter als kaasgerecht tovert Edwin met een super combinatie van chocolade structuren met een blauwgeaderde kaas. Ook hier weet Mike een schitterend passende wijn aan toe te voegen met de Rivesaltes hors d’age 1978 van Bacchantes wijnimport.De Kromme Watergang - Hoofdplaat

We gaan verder met een exotische creatie van wortel & abrikoos, amandel, sorbet van wortel en exotisch fruit, citrusafrikaantjes en goudsbloemen. Daarbij komt een licht zoete Petit Manseng wijn, de Cabidos, 2010 uit Comté-Tolosan.De Kromme Watergang - Hoofdplaat De Kromme Watergang - Hoofdplaat De Kromme Watergang - Hoofdplaat

Als afsluiter serveert Edwin een degustatie met Framboos, Pistache, witte chocolade, roomijs van dropplant, chiboust van blauwe bes en een mousseline van limoen. Een verbluffend einde doet alvast meerdere sterren fonkelen! De passende Col Rosè vino spumante rosato van Spagnol zet dit gegeven extra kracht bij.De Kromme Watergang - Hoofdplaat

Verder verdient het project Talent4Gastronomy ook de nodige aandacht. Edwin is één van de steunende chefs van dit prachtige initiatief waar jongere talenten een soort van master-keuken opleiding kunnen volgen van 2 keer 9 maanden. Het is een combinatie van een doorgedreven stage bij gastronomische toppers met extra masterclasses door professionals. Meer Info.

Chef de Cuisine Edwin Vinke staat samen met zijn team voor passie, gedrevenheid naar perfectie, creativiteit en veel culinair plezier. Dit voel je vanaf het eerste moment en proef je duidelijk in de gastronomische gerechten. Edwin streeft ernaar om frisse, gezonde (zonder snelle suikers) en licht verteerbare gerechten te creëren met een duidelijke inspiratie doorheen het prachtige Zeeuwse landschap. Deze wandeling doorheen zijn ‘Zilte Hof’ is dan ook onbetwist één van de grootste culinaire ervaringen van het jaar. Een hedendaagse benadering van top-gastronomie die smaakt en zeker in de toekomst nog zal smaken!

Be-Gusto

De Kromme Watergang 
Slijkplaat 6, 4513 KK Hoofdplaat
TEl: +31 11.734.86.96
www.krommewatergang.nl
Maandag & Dinsdag gesloten
Be-Gusto Score 18,5/20
 

 

De Kromme Watergang - Hoofdplaat

 

Comments are closed.