Cuchara – Lommel

Lees ook onze recensie van het vernieuwde Cuchara!

Restaurant Cuchara: Amuses op sterrenniveau!

 Online Reserveren
Lepelstraat 3, 3920 Lommel
0032 11 75 74 35
 www.cuchara.be

Zondag & Maandag gesloten

Chef: Jan Tournier

Restaurant Cuchara van Jan Tournier is één van die ‘culinary potentials’ die te weinig aandacht krijgt als je het ons vraagt. Een bezoek aan het Lommelse Cuchara stond al enkele jaren op de to do lijst. Een korte kennismaking tijdens Limburg Proeft gaf resoluut die extra stimulans. Jan imponeerde tijdens dit festival namelijk met zijn versie van ‘La Vie en Vert’. Verder werd Cuchara ook nog eens uitvoerig bejubeld door enkele tipgevers en kenners voor zijn uitgebreide en verfijnde amuse opvoering en hoort Jan ook bij de selectie chefs van ‘Jong Keukengeweld‘.

La Vie en Vert - Jan Tournier - Cuchara

La Vie en Vert – Jan Tournier – Cuchara

Chef Jan Tournier leerde de essentie van de klassieke Franse keuken bij Gert Jan Raven in het Antwerpse Hilton hotel. Nadien was Jan drie jaar lang de sous chef van Roger Van Damme bij restaurant Het Gebaar, om zo mee te evolueren naar een meer moderne keuken. Gedreven door zijn Lommelse heimat opende hij in 2009 restaurant Cuchara in de Lepelstraat, vlakbij het centrum van Lommel City. Het pand dat nog door zijn grootouders gebouwd werd, biedt plaats voor een 30 tal couverts en kreeg een stijlvolle moderne invulling. Het interieur wisselt de authentieke tegeltjesvloer af met een contemporary look. De rode zetelbank en zwart lederen tafelbedekking geven het geheel een meer luxueuze invulling.

Cuchara Lommel

Cuchara Lommel

Jan Tournier werkt graag met kraakverse topproducten die hij op een verrassende manier kan brengen. Zijn keuken evolueerde duidelijk naar een verfijnde en inventieve invulling zonder de herkomst en pure smaak van het product te verloochenen. Tijdens de week kan je kiezen tussen de à la carte of het degustatiemenu. Op Vrijdag en Zaterdag wordt enkel het menu geserveerd en neemt Jan je mee doorheen zijn culinaire tocht voor 4-gangen (58€), 5-gangen (68€) of 6-gangen (77€). Voor het samenstellen van de wijnkaart en de wine-pairing werd er beroep gedaan op Kris Lismont, beste sommelier 2013 en uitbater van het wijnrestaurant Mondevino in Borgloon.

Jan Tournier

Jan Tournier

We nemen plaats aan een grote ronde tafel vanwaar we nog een glimp van de keuken kunnen opvangen. Starten doen we met een kruidige Gin Tonic Monkey 47-Fentimans. Het is chef Jan zelf die aan tafel het startshot komt geven van het uitgebreide ‘mise en bouche’ verhaal, een festijn van 11 hoogtepunten dat blijkt achteraf.

Ijsblokje van munt, limoen & citroenkruidRestaurant Cuchara Lommel

BroodpoffertjesRestaurant Cuchara Lommel

Gebakken brood in hooi, crème van oude kaas uit Veurne & poeder van champignons1Restaurant Cuchara Lommel

Krokantje van rode bes met biet & yoghurtRestaurant Cuchara Lommel

Toast met een crème van bloedworst en foreleitjesRestaurant Cuchara Lommel

Huisgedroogd rundsvlees met een crème van Achelse blauweRestaurant Cuchara Lommel

Ijspoeder van foie gras & vinaigrette van granny smith & peterselieRestaurant Cuchara Lommel

In hooi gebrande lente-ui & dipsausje van paprikaRestaurant Cuchara Lommel

Stoofpotje van ossenstaart, pompoen en licht gebrande uiRestaurant Cuchara Lommel

Gegrilde uitjes, aardappel, waterkers en sojaRestaurant Cuchara Lommel

Aardappel gevuld met aioliRestaurant Cuchara Lommel

De start van restaurant Cuchara is er één van sterrenniveau. Niet alleen in aantal amuses maar zeker ook door de creativiteit en verfijnde diepe smaken. Het ijspoeder van foie gras zat vol intensiteit en werd perfect aangevuld met de scherpe vinaigrette van granny smith. Ook het verfrissende ijsblokje om te starten met munt en citroenkruid zat vol pure diepgang. In combinatie met zijn verfijnde amuses typeert Jan ook hier weer met verbluffende presentaties op tafel. Een veelbelovend begin, daar is iedereen het over eens.

We starten de 5-gangen degustatie met als eerste voorgerecht de Zeeuwse mosselen, een gebrande eidooier die in hooi gerookt werd, een crème van Moerduiveltje kaas en dille. Als witte wijn wordt er gekozen voor de Pinot Gris Dambach, La Ville 2011 uit de Elzas (35€). Bij deze koude compilatie missen we een beetje samenhang en pit.Restaurant Cuchara Lommel

Jan gaat verder met het serveren van zachte gegaarde Noorse Zalm (41°C) met foreleitjes, inktvisinkt en dille olie. Zelf ben ik geen grote fan van zalm maar met dit gerecht weet Jan mij te overtuigen. In combinatie met de inktvisjus en dille olie komt de zalm mooi tot zijn recht.Restaurant Cuchara Lommel

Als tussengerecht krijgen we een vegetarisch seizoensbord met Bospaddenstoelen. Hierbij komt een  krachtige bouillon van eekhoorntjesbrood en zachte crème van aardappel. De aanzet is goed maar ik blijf een beetje op mijn honger zitten met deze bouillon.Restaurant Cuchara Lommel

De tijd van het jaar laat het toe om Ree te serveren. Vandaag wordt de Reerug gebracht met rode biet, rode ui en een crème van zwarte pens. Eenvoud siert dit gerecht, de ree heeft een perfecte cuisson en de crème van zwarte pens geeft een mooie samenhang door zijn diepe smaak.Restaurant Cuchara Lommel Restaurant Cuchara Lommel

We verwachten ons aan een grotesk dessertbord à la ‘Van Damme’ maar Jan vaart tegenwoordig duidelijk een andere koers. Zijn ‘Lommels zand’ wordt echter alom geprezen en scoort ook aan onze tafel. Het is een combinatie van verschillende bereidingen van chocolade, poeder van yoghurt en gevriesdroogde korrels van rode biet en munt. Verbluffend in smaakcohesie en imponerend qua creativiteit.Restaurant Cuchara Lommel

Ons geslaagd bezoek aan restaurant Cuchara was de verre verplaatsing meer dan waard. Chef Jan Tournier bevestigt hiermee duidelijk wat we al degusteerden tijdens ons bezoek aan Limburg Proeft. Met zijn innovatieve benadering tovert hij met veel souplesse een brok aan creativiteit op het bord. Met het serveren van zijn amuse-verhaal acteert Jan op sterrenniveau tegen een schitterende prijs/kwaliteit verhouding. Deze chef is nog lang niet uitverteld…een adres in Noord-Limburg om te onthouden!

Be-Gusto

Cuchara
DIRECT ONLINE RESERVEREN
Lepelstraat 3, 3920 Lommel
TEl: +32 11 75 74 35
www.cuchara.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 16,5/20
Comments
One Response to “Cuchara – Lommel”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] een eerste artikel op Be-Gusto stond Cuchara op onze to-do lijst. Enkele maanden geleden konden we al een eerste keer kennismaken […]