Limburg Proeft

Limburg Proeft: een eerste editie die kan tellen!

Food is hot en Food festivals are cool! Het is tegenwoordig de perfecte periode voor food-events en na Antwerpen Proeft en Culinaria Brussel was het gisteren de beurt aan ‘Limburg Proeft’.

Gisteren ging het outdoorfestival Limburg Proeft alvast van start onder een stralende zon en werd Hasselt voor het eerst helemaal de Hoofdstad van de Smaak. Nog tot en met zondag is het Kolonel Dusartplein de locatie van Limburg Proeft en bieden twintig gastronomische restaurants, sterrenchefs, tv-koks en jonge bistro’s uit heel Limburg gerechten in degustatievorm aan.

Limburg Proeft-ambassadeur en Njam!-chef Peppe Giacomazza sprak over een droomstart. Niet alleen de zon maar ook de verfijnde proevertjes en de leuke sfeer, zorgen voor complimenten van Limburg’s allooi. We bezoeken Limburg Proeft samen met foodblogger ‘Le Gourmand Belge‘, we zijn het beiden eens: een puike organisatie en unieke sfeer!

Onze ‘Limburg Proeft’ wandeling!

Château Castigno:

We starten deze keer niet met food want na het succes op Antwerpen Proeft, wordt Château Castigno onze uitvalsbasis voor een gezellige avond. Belgische wijnbouwers die biologische en verfijnde Languedoc wijnen maken, daar staat Ch. Castigno voor. De etikettering kreeg een vrouwelijke touch en de wijnen gaan van licht tot full body wijnen. We starten met een mousserende rosé volgens de methode traditionnelle van grenache gris en Cinsault. Uitstekend bij dit weer. Het terras van Château Castigno werd niet alleen stijlvol en gezellig ingericht maar de voor mij niet gekende wijnen konden zeer aangenaam verrassen. De charmante bediening serveert men er gratis bij.Limburg Proeft

Innesto – Koen Verjans:

Babykreeft, witte asperges, eierdooier, frisse zomerse kruiden en citroenverbena. Een elegant gerecht met een perfecte balans. Zeker een aanrader en een start waarbij de lat direct zeer hoog gelegd werd.Limburg Proeft

Magis & Bistro Bis – Dimitry Lysens:

Tonijn, dashi, radijs en borage. De tartaar van tonijn met borage heeft een mooie pittigheid, de radijs varianten zijn nog lekker krokant en het geheel bekoort met een goede smaakcohesie.Limburg Proeft

Slagmolen – Bert Meewis:

Salade van kreeft met Jazz appels. De kreeft was van uitstekende kwaliteit en de combinatie met de appel is perfect. Al mist het geheel een beetje pit en samenhang.Limburg Proeft

Cuchara– Jan Tournier:

La Vie En Vert: Noordzeekrab, peterselie, spinazie, vinaigrette van mierikswortel & dille, bevroren wei en een bronzen venkel takje. Cuchara prijkt al 2 jaar op mijn ‘wish list’ maar helaas ben ik nog niet tot in Lommel geraakt om zijn verhaal te kunnen beleven. Na vandaag zal daar ongetwijfeld verandering in komen want Jan inspireert met een schitterend geheel. De combinatie is verbluffend, de krab die extra pit kreeg door raapzaadolie werd mooi bijgestaan door een met stikstof gecreëerde bevroren wei. Subliem in finesse met een uitstekend smaakpalet. Een ritje naar Lommel, wat houdt ons eigenlijk tegen?Limburg Proeft

Taratata – Christoph Smets:

Zalmblokjes met Chinees vijfkruidenpoeder en opgelegde groentenstaafjes met sojavinaigrette of Duroc-haasje met chocoladeglazuur en salade van sinaas, radijs en komkommer. Christoph zorgt voor de bistronomie verpozing op dit festival. In zijn ongedwongen verhaal scoort hij vooral met een in de roner traag gegaard stukje Duroc varken dat nadien licht dichtgeschroeid werd en gelakt met chocoladeglazuur. Een verrassende combinatie met sinaas, radijs en komkommer die ons volledig kon bekoren. De zalm is van uitstekende kwaliteit maar heeft net iets teveel kruiding voor mij.Limburg Proeft

Limburg ProeftTussendoor houden we nog even halte bij de wine-truck van Ch. Castigno voor een frisse verpozing.Limburg Proeft

La Botte – Peppe & Amici:

Huisgemaakte ravioli al plin, gevuld met brasato rundsragout en overgoten met boter, salie en verse truffel. Een bezoek aan dit festival zonder halte te houden bij ambassadeur Peppe zou ik niet gedurfd hebben. Gaandeweg smaakte dit gerecht beter en beter wat mij doet besluiten dat dit gerecht misschien wel creativiteit en verfijndheid mist maar nooit ging vervelen. De truffelsmaak werd zeer subtiel gebracht. Zeker een bezoek waard om een rijker gerecht te degusteren.Limburg Proeft

Il Fiore – Dino Bagnato:

Orecchiette huisgemaakt met saus van tomaat, wilde steelraap en pittige ricotta kaas. Vele insiders tippen Il Fiore als de beste Italiaan van Limburg, ik wil het best geloven maar vandaag kon dit vegetarisch gerecht mij nog niet bekoren. Uit de grote pot werd een pasta gerecht geserveerd dat zeer vlak van smaak was, het pittige ricotta deel was hier ver te zoeken en de groene stelen waren plat gekookt. 6 bonnen, Food for thought!Limburg Proeft

De Weijers Hoven – Xavier Conings:

Gekookte en gedroogde ham van Limburgs kloostervarken, spitskool, graanmosterd en confituur van ui met blanke rozijnen. Het was in een vorig leven dat Limburgs varken onder mijn naam stond.  Dit gerecht met het Limburgs kloostervarken van een Hoeselt’s restaurant trok dan ook direct mijn aandacht. Xavier brengt het varken in een mousse en werkt af met de gedroogde ham. In combinatie met de spitskool, mosterd en confituur vormt dit een mooi geheel, al had hij er wel nog iets meer pit en textuur mogen insteken. Limburg Proeft

Smaaksalon – Giovanni Oosters:

Landschap van Belgisch witblauw met salade van spinazie, asperge, fetakaas en een notenvinaigrette. Een groenten en kruiden landschap zoals we dat van Giovanni kunnen verwachten.Limburg Proeft

Food Emotions –Mark Bonneu:

Ceviche van zeebaars, m’hamsa-couscous en gepekelde groentjes en Limburgse hangop. Op een te klein bord serveert deze chef van de culinaire belevingsboetiek in Hamont-Achel een lekkere zeebaars ceviche, couscous is echter niet volledig mijn ding. Limburg Proeft

Innesto – Koen Verjans:

Dessertpalet met makaron, framboos, cuberdon en yoghurt. Een degustatie met een serieuze knipoog naar het dessert dat we vorige maand bij Innesto zelf geserveerd kregen. Toegegeven toen was het al top en ook vandaag in streetfood versie scoort Innesto opnieuw. Het verslag van dat super diner moet trouwens nog – hopelijk volgende week – online komen.Limburg Proeft

Chocoladehuis Boon:

Boon zorgt nu al een paar jaar voor de Chocolate Experience in Limburg en vandaag laten we dat Boon Bordje dan ook niet zomaar passeren. Op het degustatiebord krijgen we een krokante citroen marshmallow met muntblaadje, een cupje van donkere chocolade gevuld met cacaokaviaar, een praline van witte chocolade met ganache van kers en vanille, een praline van melkchocolade met duindoorn en brandnetel, een cupje van chocolade met huisgemaakte chocolade advocaat en een witte chocolade stick met koffiecrunch. Ook bij dit warme weer een perfecte zoete afsluiter.Limburg Proeft

Na een succesvol intermezzo op groot scherm van onze Duivels en in het bijzonder Kevin De Bruyne is het tijd om intellectueel deze avond af te sluiten.

Professor Grunschnabel:

Met zijn concept ‘Natural vegetal ice’ wist deze Noorderbuur professor al veel awards binnen te slepen. We degusteren een aantal van zijn creatievelingen! De Brasil Basil Lime wordt mijn eerste bol nu we dichtbij een Braziliaans Duivels genot staan! Dit is een combinatie van lime juice met basilicum, lekker fris! We eindigen met de Fresos del Habanero, aardbei met chilipeper.Limburg Proeft

Alweer een perfecte Food Festival avond!

Mis de eerste editie van ‘Limburg Proeft’ zeker niet, nog tot en met zondag 9 Juni kan je gaan genieten en jouw persoonlijke culinaire wandeling bij dit outdoorfestival samenstellen! Betalen doe je met proef-bonnetjes & the sky is the limit! Enjoy!

Be-Gusto

Limburg Proeft: 7-8-9 Juni: www.limburgproeft.beLogo LP 2013 (PNG DIRECT)-1

Onze Limburg Proeft re-visit wandeling van Zondag:

Creatief Culinair Atelier–Mario Holtzem:

Sint-Jakobsvrucht met couscous, gelakt buikspek, oesterkroepoek, asperge, crème van sjalot.Limburg Proeft

Cuchara– Jan Tournier:

La Vie En Vert: Noordzeekrab, peterselie, spinazie, vinaigrette van mierikswortel & dille, bevroren wei en een bronzen venkel takje.Limburg Proeft

Magis & Bistro Bis – Dimitry Lysens:

Gerookte Holsteiner lende, mierikswortel en knolselder.Limburg Proeft

Lucie & Jimmy – Lucie Roy:

Gepaneerde forelstukjes in kruidige panko, salade van waterkers, roomijs van mosterd, asperges en gazpacho van waterkers.Limburg Proeft

Undici – Daniël & Rinaldo:

Fijngesneden entrecote met buikspek, rucola en Parmezaanse kaas. (Uitverkocht & volgens insiders zeer lekker!)

Le 54 – Alain Motten:

Ravioli van hoevekip, witte asperge, boter, salie en Parmezaanse kaas.Limburg Proeft

Domus Casei Maître Affineur:

Kaasbordje met Le Malmedy, Zwitserse Jersey Blue, Zwitserse Toggenburger, Italiaanse Robiola.Limburg Proeft

De Weijers Hoven – Xavier Conings:

Moscovite van koffie, framboos en witte chocoladeLimburg Proeft

 

Lijst deelnemende restaurants:

 • Slagmolen (Bert Meewis, Opglabbeek) – **
 • Restaurant Magis | Bistro Bis (Dimitry Lysens, Tongeren) – *
 • Innesto (Koen Verjans, Houthalen-Helchteren) – *
 • Vous Lé Vous | Smaaksalon (Giovani Oosters, Hasselt) – 1 koksmuts (Gault&Millau)
 • Il Fiore (Dino Electric Boogie Bagnato, Maasmechelen) – 1 koksmuts (Gault&Millau)
 • La Botte | Peppe & Amici (Peppe Giacomazza, Genk) 
 • Cuchara (Jan Tournier, Lommel) – Gault&Millau
 • Taratata (Christoph Smets, Hasselt) – Gault&Millau
 • Boon (Patrick Mertens, Hasselt) – De Beste 25 Chocolatiers van België (Gault&Millau)
 • Lucie & Jimmy (Lucie Ory, Tongeren)
 • Herestraat 2 (Lars Vandenreijt, Sint-Truiden)
 • Le 54 (Ilse Motten, Tongeren)
 • Creatief Culinair Atelier / Mario Holtzem (Genk)
 • De Weijers Hoven (Xavier Conings, Hoeselt)
 • Food Emotions / Koeckhofs (Mark Bonneu, Hamont-Achel)
 • ‘t Kaasplankske (Peter Verbruggen, Beringen)
 • Lucy Chang (Hasselt)
 • O Geros (Mariane Tzamouranis, Genk)
 • Pattos (Billy Afacan, Hasselt)
 • Undici / Daniël & Rinaldo (Rinaldo Musa, Tongeren)
Comments
2 Responses to “Limburg Proeft”
 1. vallina says:

  Jammer dat je niet tot bij ons bent geweest!
  O Geros.
  We hadden je zeker ook kunnen bekoren.
  Je had ons gevonden langs Peppe & Amici.
  Misschien een bezoekje in ons restaurant!

 2. begusto says:

  Beste Vallina,
  Graag hadden we alle restaurants bezocht tijdens dit mooie festival, helaas was dat net teveel:).
  We zullen volgende keer zeker een keer langskomen!
  Succes en tot binnenkort!
  Be-Gusto