Volta – Gent

Volta: Nieuwe vonken in de keuken

Chef: Davy De Pourcq

DIRECT ONLINE RESERVEREN       

Dat restaurant Volta in Gent afgelopen zomer een nieuwe chef kreeg werd al veelvuldig geschreven. De jonge twintiger Davy De Pourcq is de nieuwe chef die de vonken van het bedrijf op het bord moet overbrengen. Het mag gezegd worden dat de vorige chef, Olly Ceulenaere, het Volta schip niet zomaar achterliet. Zoals een manager het hoort te doen zorgde hij zelf voor de juiste opvolging en maakte in 1,5 jaar tijd van zijn sous-chef Davy een waardig vervanger. Davy De Pourcq mag dan nog jong zijn maar kan toch al teren op een ruime ervaring. Hij werd onder andere gevormd bij het Hof Van Cleve, Oud Sluis en Auberge du Pecheur.

Davy De Pourcq

Davy De Pourcq

Met zijn nieuw team zorgt hij voor de perfecte opvolging in de keuken. De eerlijke en evenwichtige  gerechten zijn gebaseerd op topproducten. Het gebruik van groenten en kruiden zorgt voor de nodige frisse en smaakrijke toetsen. Davy kan dan ook werken met de oogst van de recent aangelegde tuin in Zomergem-Beke. De tuin van Claire Lutin wordt uitsluitend voor Volta gereserveerd en het is de chef zelf die regelmatig zijn bio shopping ter plaatse gaat doen.

©Piet De Kersgieter

©Piet De Kersgieter

Eigenaar Peter Vyncke wist restaurant Volta in een mum van tijd op de Gentse culinaire kaart te zetten. Vorig jaar volgde nog de bekroning door Gault&Millau met een stijging naar 14/20 en award voor Beste Groentenrestaurant van Vlaanderen. Dat Davy deze 14/20 dit jaar netjes kon behouden is een verdiende erkenning voor zijn frisse en inventieve kookstijl. Restaurant Volta ligt in een voormalig elektriciteit-station aan de Nieuwe Wandeling in Gent. Het industriële gebouw barst van karakter en heeft een nok van maar liefst 12 meter hoog. De renovatie gebeurde duidelijk met veel respect voor de historie aan het gebouw.

Picture volta-gent.be

Picture volta-gent.be

Volta is gekend voor een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding, de 2-gangen lunch is er al voor 25€. Met het diner wordt alles meer relax en hipper, je kan dan als uitbreiding op de à la carte kiezen voor een menu dat bol staat van creativiteit. Het 5-gangen menu komt aan 65€ en voor 9€ heb je een extra 6e gerecht. Vandaag op de website zien we dat men voor dezelfde prijs switchte naar 6 en 7 gangen. We starten onze avond op het platform waar een zeer gezellige cocktailbar is. Een bartender met ervaring, dat zie je meteen en ik laat de gin keuze dan ook aan hem over. Vandaag wordt het de ‘ The Duke gin’ met Fever-Tree tonic. De geserveerde chips zijn iets te low profile voor deze hippe bar. Er kunnen wel barsnacks besteld worden met het betere werk.

©Piet De Kersgieter

©Piet De Kersgieter

Volta GentWanneer we aan tafel beneden plaatsnemen volgen de amuses.

Krokantje met ajuin-waterkers-mimolette (mist diepgang en pit)

Consommé van champignonVolta Gent

Met het eerste gerecht brengt Davy mij al onmiddellijk in een positieve voltage. Zijn combinatie van makreel met komkommer, pickles en avocado zit perfect in balans. De lichte vettigheid van de makreel en avocado wordt perfect opgefrist en voorzien van de nodige zuren. In het glas laat ik dit gerecht bijstaan door een voortreffelijke Torricello van 2011 van het grote huis Barone Ricasole uit Toscane. Een Chateau dat een bezoekje waard is trouwens.Volta Gent

De chef volgt met een combinatie van gamba met kropsla en geitenkaas. Apart komt een cake van groene olijf en ansjovis. Het gerecht is ook hier weer mooi in balans, het olijvencakeje is zacht van smaak maar voor mij geen meerwaarde aan het gerecht.Volta Gent

Volta GentPompoen ‘sweet mama’ met Oosterscheldepaling, hazelnoot en bulgur. Bij Volta krijg je een uitgebreide keuze van wijnen per glas. We proberen bij dit gerecht de Maestro DMZ 2012 uit Zuid Afrika. De assemblage van chenin-chardonnay-viognier en rousanne is goed en past alvast beter dan aan de overkant de Californische Chardonnay doet.Volta Gent

Het extra gerecht aan 9€ is vandaag de Sint-Jacobsvrucht met aardpeer, een crème van kastanje en kervelwortel. Door zijn lichte aardse smaken en mooie kruiding een absolute aanrader en de meerprijs meer dan waard.Volta Gent

Het hoofdgerecht voor vandaag is de wilde eend met knolselder, rode biet en een subtiele cacao   toets. Ook hier toont Davy dat hij ondanks zijn jonge leeftijd de gaartijden goed beheerst en smaakcohesie centraal staat. Als chauvinist kies ik de Plan GT 2011 van de Belgische wijnmaker Vermeersch uit de Côtes du Rhône.Volta Gent

Met het pré-dessert mogen we nog even proeven van een nieuwe creatie van de chef. Citroen all the way of kortweg citroen als ijs, granité, zalf en crème. Als geheel iets te eentonig al zitten de individuele smaken goed.Volta Gent

Met het dessert weet Davy dan weer subtiliteit en karakter te creëren in een zeer lekker geheel. Granny Smith appel wordt afgewisseld met gezouten Karamel, een calvados crème en yoghurt.Volta Gent

De nieuwe chef heeft zijn start duidelijk niet gemist en zijn klasse komt zeker bovendrijven. Door het vertrek van Olly Ceulenaere die binnenkort zijn eigen restaurant ‘Publiek’ opent, kreeg Davy De Pourcq de uitgelezen kans om volledig zijn eigenheid te tonen. Een kans die hij verzilverde met een creatieve moderne keuken vol diepgang en volle smaken. Zijn gerechten passen haast perfect bij het interieur en concept.

Be-Gusto 

VOLTA
DIRECT ONLINE RESERVEREN
Nieuwe Wandeling 2b, 9000 Gent
TEl: +32 9 32 40 500
www.volta-gent.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 14,5/20

Comments are closed.