Bartholomeus – Knokke Heist

Bartholomeus: Een tartaar van smaakexplosies en twee verdiende sterren!

Chef: Bart Desmidt.

Restaurant Bartholomeus is zo één van die toppers waar we al vaak aanbevelingen voor kregen. Een culinair weekend met twee foodie friends zorgde dan ook voor het langverwachte bezoek. Dat Bartholomeus amper twee weken na ons bezoek zijn tweede Michelin ster kreeg, bevestigde onze culinaire extase. Bij Chef Bart Desmidt mocht ik namelijk genieten van het beste voorgerecht van het jaar… Merci chef!

Team Bartholomeus

Team Bartholomeus

De Zeedijk van Heist was het toneel voor deze sublieme culinaire ervaring in de gastronomisch bezaaide zwinregio. Bart Desmidt – autodidact nota bene – bouwde gestaag aan zijn horeca carrière. Na 20 jaar mag hij zich bij de boegbeelden van ons land noemen. Gault&Millau beloont Bartholomeus niet voor niets met een 18/20 en 12 jaar na de eerste ster volgde dit jaar dus ook de tweede. Het is de combinatie tussen een intense passie en groots teamwerk die de juiste energie geeft. Gastvrouw Sandra Desmidt zorgt samen met sommelier Marino Opsomer voor de stijlvolle en professionele bediening in de zaal terwijl Bart al jaren kan rekenen op de vaardigheden van sous chef Philip Vandamme en assistent Wim Vanroose. Het is de perfecte cadans die ontstaat door deze jarenlange samenwerking, die je ook in het bord proeft.

Bart & Sandra Desmidt

Bart & Sandra Desmidt

Marino Opsomer

Marino Opsomer

Het luxueuze interieur werd verfraaid met talrijke kunstwerken van William Sweetlove, Arne Quinze, Denmark, Bernard Venet en Wolfgang Volz. Een samenwerking met galerij Pieters die zorgt voor schitterende contrasten en beelden. Niet te vergeten is natuurlijk het prachtige uitzicht op het strand en de zee. Het kunstgegeven inspireert chef Bart alvast regelmatig want hij staat bekend voor zijn niet alledaagse dresseertechnieken met humor in een centrale rol. Van Di Rupo’s strikskes tot ballen en fijne zandkastelen, een verhaal is nooit ver weg. Achteraan kan je ook plaatsnemen aan de chef’s table met een 10 tal personen.Bartholomeus Knokke Heist Bartholomeus Knokke Heist

De keuken van Bart Desmidt kan je beschrijven als uiterst verfijnd met veel oog voor detail. De essentie van het ingrediënt is echter nog duidelijk herkenbaar en hij werkt altijd met de beste kwaliteitsproducten. Je kan er naast de à la carte mogelijkheden ook terecht voor een 3-gangen lunch (39€) of het Menu Bartholomeus in 4-gangen(73€) of 5-gangen(83€). Voor de volledige show kies je best het Menu Terre et Mer (135€). Bij elke menu kreeg je steevast een glaasje Champagne Mailly Grand Cru aangeboden.

Foto’s door ‘Shoot That Food

Met het serveren van de amuses houdt Chef Bart het nog sereen. De vier kleine proevertjes worden samen ingezet en imponeren (nog) niet.Bartholomeus Knokke Heist

  • Broodje gevuld met een tapenade van zwarte olijven, crème van harissa & sardientjesBartholomeus Knokke Heist
  • Gerookte paling, compote van tomaten, girollesBartholomeus Knokke Heist
  • Kokkels, pasta bolletjes en peterselieBartholomeus Knokke Heist
  • Vischips, dipsaus van yoghurt, groene piment & korianderBartholomeus Knokke Heist

The Starter of the year. De combinatie van Gillardeau oester met Wagyu beef wordt blijkbaar regelmatig lichtjes aangepast maar is een blijver bij Restaurant Bartholomeus. Wel hij mag er van mij nog heel lang blijven! Een bedje van Gillardeau oester met zeewier, komkommer en soya krijgt poeder van limoen als verfrissing. Bovenaan hebben we de tartaar van Wagyu in een bolletje met een omhulsel van gezuurde karamel. Het is de perfecte balans tussen de kraakverse tartaar met volle smaak, de juiste fraîcheur en de zilte oester die mij hier met een zeebries omverblaast. In het glas weet Marino hierbij een design fles te serveren. Niet alleen aantrekkelijk qua etiket, maar ook een topper die Sauvignon blanc Supernatural 2010 met kroonkurk uit Hawke’s Bay – Nieuw Zeeland.Bartholomeus Knokke Heist Bartholomeus Knokke Heist

De foto spreekt voor zich, ook met het tweede voorgerecht laat Bart zien dat zijn essentie ligt in het brengen van verfijnde combinaties met herkenbare producten. De gemarineerde Coquilles met chili krijgen een  structuur van avocado, citrus en piment als laagje. Bovenaan komt een zacht stukje avocado dat omhuld werd met groene kruiden. Dit gerecht heeft de nodige diepgang en pit door de chili.Bartholomeus Knokke Heist

Aan onze Noordzee daar kan je niet voorbijgaan zonder een gerecht met onze trotse grijze garnalen. De grijze garnalen worden geserveerd met croutons en knolselder. Bovenaan ligt een vel van karnemelk en mierikswortel met dille. De lauw-warme combinatie en presentatie zijn iets minder geslaagd zonder daarbij afbreuk te doen aan de kwaliteit der producten. Marino serveert hierbij een witte Faugères, Les vignes du puits 2011 van het Domaine Jean-Michel Alquier. Deze assemblage van marsanne-rousanne en grenache zorgt voor de juiste pairing.Bartholomeus Knokke Heist

Bart werkt uiteraard enorm graag met producten uit onze Noordzee. Vandaag serveert hij de Noordzeekreeft met zeekraal, groene peper en meloen. Apart in een glaasje komt een stevige bouillon met een dim sum van kreeft. Ook hier laat Bart zien dat ze weten hoe power in een gerecht te steken, de bouillon is lekker gekruid en die dim sum…onoverwinnelijk.Bartholomeus Knokke Heist Bartholomeus Knokke Heist

Zeebaars, pasta met peterselie, prei, een jus met vodka en Belgian Caviar. Een niet alledaagse combinatie die alweer imponeert. Als begeleiding gaat Marino ook wild tekeer door een premium Chopin aardappel wodka te serveren.Bartholomeus Knokke Heist

Als hoofdgerecht wordt een sappig stukje Fazant gecombineerd met schorseneer, truffel en pommes duchesse. Schorseneren met truffel dat scoort altijd en ook in gezelschap met de fazant weer verrukkelijk. In het glas krijgen we de Portugese Casal Figuera 2005. Deze rode stevige van de touriga nacional druif komt uit Lisboa.Bartholomeus Knokke Heist Bartholomeus Knokke Heist

We hadden tijdens een gala al eens kennisgemaakt met het bal-festijn van Bart Desmidt en ook vandaag wordt dit letterlijk in het bord geworpen. Op die manier krijgt het geheel van peer, koffie en zoethout een touch van chocolade, popcorn en een praline met liquide peer. Het bijpassend biertje Noir De Dottignies is ook een mooie ontdekking.Bartholomeus Knokke Heist Bartholomeus Knokke Heist

We sluiten het menu af met een nieuwe signatuur. Het Zandkasteel aan Zee staat op rijstpap met muscovado rietsuiker en een crumble van chocolade. Het zandkasteel werd gemaakt van babelutte en het schelpje van passievrucht. Bartholomeus aan Zee, duidelijk een restaurant met een verhaal en visie.Bartholomeus Knokke Heist

De grote ramen brengen veel licht en zeezicht naar binnen en dat inspireert Bart duidelijk om zijn creatieve keuken van een stevige portie Noordzee te voorzien. Zijn combinatie van oester en wagyu staat getekend op mijn smaakpapillen en is er één om nooit meer te vergeten. Door de jarenlange samenwerking draait Bartholomeus als een geoliede machine en we besluiten dan ook met een stevige positieve noot. Bartholomeus aan zee is het ideale adres voor culinair relaxen in stijl.

Be-Gusto

Bartholomeus
Zeedijk-Heist 267, 8301 Knokke-Heist
TEl: +32 50 51 75 76
www.restaurantbartholomeus.be
Dinsdag, Woensdag en Donderdag gesloten
Be-Gusto score: 18/20
 
Zie ook: WBPSTARS
Bartholomeus Knokke Heist Bartholomeus Knokke Heist Bartholomeus Knokke Heist Bartholomeus Knokke Heist Bartholomeus Knokke Heist Bartholomeus Knokke Heist
Comments
2 Responses to “Bartholomeus – Knokke Heist”
  1. Bart says:

    Ik heb me al altijd afgevraagd wat het verschil tussen 1 ster en 2 sterren was. Bij deze prachtig geïllustreerd en beschreven: wauw!

Trackbacks
Check out what others are saying...