De Kristalijn – Wineproof

De Kristalijn: The Wineproof dinner

Chef: Koen Somers   

Winehosts: Marc Waelbers (Wineproof) & Jennifer Silvius (Sommelier De Kristalijn)

Twee dagen nadat restaurant De Kristalijn zijn eerste verdiende ster in ontvangst mocht nemen zakken we in volle feeststemming af naar Genk om er te genieten van alweer een schitterend diner. Chef Koen Somers en sous chef Ralph Hermans hadden bij een vorig diner al indruk gemaakt wat ons enthousiasme voor dit evenement nog een extra boost gaf.De Kristalijn-Wineproof

Vanavond staat er dan ook een diner op het menu in samenwerking met Wineproof. Wineproof verzamelt een aantal topsommeliers en organiseert wijncursussen. Vandaag geven ze het startschot van een nieuwe beleving namelijk de winetasting-dinners. Een idee dat helemaal in de lijn ligt van de hedendaagse trends om van een restaurant bezoek meer een Experience Dinner te maken. De slogan van organisator Marc Waelbers is simpel: iedereen kan wijn proeven. Breng deze passie en overtuiging samen met de gastronomische gerechten van chef Somers en je hebt een knal diner!923228_533633090006271_1928446131_n

Het thema van vandaag is wijn uit Oostenrijk-Zwitserland & Duitsland. Het volledige 5-gangen menu inclusief 2 wijnen per gerecht, water en koffie wordt aangeboden aan 138€. De wijnen worden eerst blind geserveerd zodat je zelf kan oordelen over de beste pairing bij het gerecht en een poging kan doen tot herkenning van de streek en cépage. Nieuwe events worden regelmatig via de Facebook pagina Wineproof aangekondigd.De Kristalijn-Wineproof

We starten net zoals bij ons vorige bezoek met een glaasje Champagne Pol Roger. Deze overheerlijke champagne kreeg blijkbaar de voorkeur op een Duitse Sekt wat een knipoog naar het thema van de avond had kunnen zijn. De amuses die chef Somers ook vanavond weer serveert zijn uiterst verfijnd met mooie diepe smaken.

Emping Kroepoek met pickles:De Kristalijn-Wineproof

Sushi van gambaDe Kristalijn-Wineproof

Soesje van Gruyère kaasDe Kristalijn-Wineproof

Gel van schaaldieren, Crème van karnemelk, aardappelchips, zacht gegaard eitjeDe Kristalijn-Wineproof

Kroketje van kalfstong met vedett, cremeux van bospaddestoelen en een crumble van uiDe Kristalijn-Wineproof

Met het eerste voorgerecht geeft de chef duidelijk zijn signatuur. Een verfijnde presentatie van een gerecht met veel uitgebalanceerde smaken. Hij brengt ganzenlever met licht gerookte paling en variëteiten van rode biet. In de winepairing moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat ik redelijk mis zat qua cépages. Meteen beide voeten op de grond zou ik zeggen!De Kristalijn-Wineproof

  • Pinot Gris, Château d’Auvernier, Neuchâtel, Schweiz 2012: voor mij de beste keuze bij dit gerecht omdat hij iets voller en aromatischer is.
  • Riesling trocken, Buerklin-Wolf, Wachenheimer, Deutschland 2011: een wijn met een mooie mineraliteit en minder frisheid dan riesling normaal heeft. Solo de lekkerste van de twee maar in combinatie kies ik dan toch de Pinot Gris.De Kristalijn-Wineproof

Als volgend gerecht wordt Kabeljauw geserveerd. Hierbij komen schorseneren en een mosterdsausje Tierenteyn. De vis is perfect gegaard en een beetje glazig, het sausje goed op smaak zonder overheersing van de mosterd.De Kristalijn-Wineproof

  • Roter Veltliner, Wimmer Czerny, Fels am Wagram, Österreich 2011
  • Chardonnay-Weisburgunder, Weingut Knipser, Pfalz, Deutschland 2012: Mijn keuze als pairing door de combinatie met de rijkere saus.De Kristalijn-Wineproof

Voor het derde gerecht combineert Somers een zeer geslaagde combinatie van coquilles met bloedworst. De Sint-Jakobsvrucht met bloedworst wordt verder bijgestaan met een crème van pompoen en schuim van Parmezaanse kaas. Een absolute topper!De Kristalijn-Wineproof

  • Clarette Rosé, Weingut Knipser, Pfalz, Deutschland 2010: Clarette rosé is een assemblage van cabernet sauvignon, cabernet franc en pinot noir en kon mij allerminst bekoren.
  • Chardonnay-Sauvignon Blanc-Welschriesling, “TO”, Weingut Velich, Burgenland, Österreich 2010: zeker een goede match met de coquilles en bloedworst.De Kristalijn-Wineproof

Als tussendoortje om de tweede ster te vieren wordt een Pomme moscovite met zure room en Belgian Caviar geserveerd.De Kristalijn-Wineproof

Het hoofdgerecht van vanavond bevestigt alweer het imago van chef Somers. Een klassieke basis op een creatieve manier verfijnd weergeven. De Fazant brengt hij met spitskool, selder, witlof en zwarte truffel. Het kroketje is van de fazantbout. Dit is absoluut genieten en gelukkig hebben Jennifer en Marc daar ook een passend antwoord voor.De Kristalijn-Wineproof

  • Fläscher Blauburgunder, Weingut Thomas Marugg, Graubünden, Schweiz 2008: de beste  match bij het stukje wild en de truffel door zijn aards karakter.
  • Blaufrankisch, Weingut Moric, Burgenland, Österreich 2011: ook deze wijn is een topper, standalone de lekkerste van de avond en een mooie ontdekking.De Kristalijn-Wineproof

We sluiten het menu af met Golden Reinette appel met hazelnoot ganache en ijs van tarte tatin. Het ijs is werkelijk subliem en in combinatie met de appel en hazelnoot perfect. In presentatie iets minder geslaagd maar smaken primeren.De Kristalijn-Wineproof

  • Sauvignon Blanc, Beerenauslese, Angerhof Tschida, Burgenland, Österreich 2010
  • Riesling Auslese, Erdener Treppchen, Weingut Berres, Mosel, Deutschland 2007

Het concept dat Wineproof hier vanavond presenteert is perfect. Terwijl je geniet van de topkeuken van De Kristalijn wordt er op genuanceerde wijze een degustatie verzorgd. De beleving is steeds aanwezig en de technische uitleg wordt kort maar professioneel aan tafel uitgelegd. Ook de wijnen zijn van een hoog en creatief niveau. Het interieur met kosmopolitische looks blijft imponeren terwijl de service haast perfect is door detailwerk en professionaliteit. Ik was reeds fan van Somers keuken voor het krijgen van de ster en ben vandaag des te meer overtuigd dat De Kristalijn tot de Limburgse top behoort.

Be-Gusto

De Kristalijn
Wiemesmeerstraat 105, 3600 Genk
TEl: +32 98 35 58 28
www.dekristalijn.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 16/20
 
Wineproof
www.wineproof.be

 

Comments are closed.