Restaurant Cuchara – Lommel

Lees ook onze recensie van het vernieuwde Cuchara!

Cuchara: Topgastronomie in het Lommels zand

 Online Reserveren
Lepelstraat 3, 3920 Lommel
0032 11 75 74 35
 www.cuchara.be

Zondag & Maandag gesloten

Chef: Jan Tournier

Het was duidelijk een bewogen jaar voor restaurant Cuchara van de talentvolle chef Jan Tournier. Eerst de tv start bij Njam TV en eind vorig jaar beloonde Michelin zijn Cuchara met een eerste ster. Oververdiend want bij ons eerste bezoek enkele weken voor de uitreiking kon Jan meer dan bevestigen. Een conceptueel sterk concept met visuele creativiteit en smaakvolle gerechten.Cuchara - Jan Tournier

Jan Tournier leerde de essentie van de klassieke Franse keuken bij Gert Jan Raven in het Antwerpse Hilton hotel. Nadien was Jan drie jaar lang de sous chef van Roger Van Damme bij restaurant Het Gebaar, om zo mee te evolueren naar een meer moderne keuken. Zijn hedendaagse kookstijl situeert zich echter op een andere planeet en Jan verrast dagelijks met uitgekiende creaties die blaken van durf en innovativiteit.

©Rudi Van Beek

©Rudi Van Beek

Gedreven door zijn Lommelse heimat opende hij in 2009 restaurant Cuchara in de Lepelstraat, vlakbij het centrum van Lommel City. Het pand dat nog door zijn grootouders gebouwd werd, biedt plaats voor een 30 tal couverts en kreeg een stijlvolle moderne invulling. Het interieur wisselt de authentieke tegeltjesvloer af met een hedendaagse look. De rode zetelbank en zwart lederen tafelbedekking geven het geheel een meer luxueuze invulling. De schilderijen tonen dan weer een link naar de jonge en extravagante uitspattingen.Cuchara - Jan Tournier

Jan Tournier werkt met kraakverse topproducten, vaak ook regionale ingrediënten, die hij op een verrassende manier kan brengen. Zijn keuken evolueerde de laatste jaren duidelijk naar een verfijnde en inventieve invulling zonder de herkomst en pure smaak van het product te verloochenen. Tijdens de week kan je kiezen tussen de à la carte of het degustatiemenu. Op Vrijdag en Zaterdag wordt enkel het menu geserveerd en neemt Jan je mee doorheen zijn culinaire tocht voor 4-gangen (59€), 5-gangen (69€) of 6-gangen (79€). Ook na het behalen van de ster bleven de prijzen schappelijk met slechts 1€ stijging. Voor het samenstellen van de wijnkaart en de wine-pairing werd er beroep gedaan op Kris Lismont, beste sommelier 2013 en uitbater van het wijnrestaurant Mondevino in Borgloon.Cuchara - Jan Tournier

Starten doen we in stijl met een glaasje Graham Beck brut, méthode cap classique uit Zuid-Afrika. Het is de jonge sommelier Jeffrey Snoeks die al meteen vertrouwen schept. Ondanks de jeugdige leeftijd weet hij met veel flair de controle over de zaal te houden en op een professionele manier te serveren, hier zit duidelijk potentieel in.

Wat volgt is de signatuur van Cuchara. Een imponerende selectie aan amuses die creatief en met een mooi verhaal gepresenteerd worden. Hier maakt Jan duidelijk het verschil met sommige andere restaurants.

BroodpoffertjeCuchara - Jan Tournier

Ijs praline van cox appelCuchara - Jan Tournier

Krokantje van rode Biet met yoghurtCuchara - Jan Tournier

Aardappel, pancetta en mimoletteCuchara - Jan Tournier

Houtskool gevuld met schapenkaasCuchara - Jan Tournier

Foie gras in poeder met jus van granny smith appel & olijfolieCuchara - Jan Tournier

Gebrande ui, luchtige aardappelcrème, in hooi gerookte eidooier & jus van sojaCuchara - Jan Tournier

Aardpeer & gebrande bieslookCuchara - Jan Tournier

Net zoals bij ons vorig bezoek laat Jan zien dat er bij Cuchara ziel en smaak in de hapjes steekt. Hij komt zelf regelmatig mee aan tafel om de beleving uit te leggen en verrast met een aantal knappe combinaties. De ijspraline van cox appel is zeer aangenaam met een uitvoerige smaak, de foie gras in poeder is visueel niet het sterkste maar in de mond een absoluut plezier. Ook de aardpeer scoort door zijn krokant vel en de smeuïge crème die vol smaak zit.

Jan maakt het bloggers iets gemakkelijker door voor de start van het menu al even de opsomming te serveren:)Cuchara - Jan Tournier

Rundstartaar, mierikswortel, bevroren wei & gebrande bieslook: de tartaar is super met veel pit en goede kruiding. In het glas komt de Argentijnse Crios 2013 van de Torrontes druif. Een correcte keuze die balans geeft aan het frisse en kruidige gerecht.Cuchara - Jan Tournier

Langzaam gegaard hoeve-ei, spitskool, haringkaviaar, crème van botermelk & aardappel: nooit gedacht dat spitskool zo lekker kon zijn. Hierbij serveert Jeffrey de Altydgedacht 2013, een weisser riesling van de hand van een Belgische dame in Zuid-Afrika.Cuchara - Jan Tournier

Bospaddenstoelen, krachtige bouillon van wilde cèpes, aardappel: Ook hier weer een topper qua smaak. De gebrande bieslook die ook hier als afwerking gebruikt wordt is teveel aanwezig, overbodig en zagen we reeds meermaals de revue passeren.Cuchara - Jan Tournier

Als extra proevertje testen we lamsbuik met zijn jus en een crème van schapenkaas. De smaak en kruiding zijn weer top. Nu nog een krokanter toplaagje bekomen en dit gerecht wordt subliem.Cuchara - Jan Tournier

Pluma in hooi gegaard, jus van mosterd & tijm, aardpeer, vlaszaad.Cuchara - Jan Tournier

Structuren van amandel, parelgort, muesli, witte chocolade & yoghurt.Cuchara - Jan Tournier

Lommels zand: chocolade-munt-rode biet. De klassieker zowaar nog beter dan de vorige keer.Cuchara - Jan Tournier

Vorige keer kregen de gerechten na de amuses een kleine dip maar vandaag blijft ook dit op een uiterst hoog niveau. Met zijn innovatieve benadering tovert hij met veel souplesse een brok aan creativiteit op het bord. Qua presentatie zorgt Jan voor een mooi visueel aspect door hapjes te presenteren op of met het hoofdingrediënt. En dit alles met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Voor wie nog moest twijfelen. Lommel is echt niet zo ver wanneer je met gastronomische tevredenheid kan terugrijden. CY soon,

Be-Gusto

Cuchara
DIRECT ONLINE RESERVEREN
Lepelstraat 3, 3920 Lommel
TEl: +32 11 75 74 35
www.cuchara.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 16,5/20

 

 

 

Comments
One Response to “Restaurant Cuchara – Lommel”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Njam chef Jan Tournier staat al lang op onze to do lijst. Zeker na het lezen van dit artikel op Be-Gusto Beluga Loves You * * Small Burgers, Big Taste: Duo burgertjes van ‘wagyu beef’ met […]