Vrijmoed – Gent

Vrijmoed: “innovatief & creatief”

Chef: Michaël Vrijmoed

DIRECT ONLINE RESERVEREN

Het is iets meer dan een jaar geleden dat we bij restaurant Vrijmoed een eerste keer aan tafel plaatsnamen. Toen nog in het prille begin en met een keukenteam dat zijn weg een beetje zocht in de kleine keuken van het karaktervolle pand. Vandaag een geoliede machine die blijft verbazen. Een verhaal dat ook door Michelin bekroond werd met een eerste Michelin ster.

Chef & bezieler van dit project, Michaël Vrijmoed, is dan ook niet de eerste de beste. Na enkele buitenlandse stages en een positie bij Guy Van Cauteren in het Laurierblad, was hij maar liefst 8-jaar lang de steunpilaar van Peter Goossens in het Hof Van Cleve.13661459134_edf0e31334_z

Ook op deze dinsdag avond in de Gentse Vlaanderenstraat is Vrijmoed weer volledig volgelopen. Het onthaal is even hartelijk als voorheen en het interieur straalt een ongedwongen luxe uit. De houten planché vloer en de authenticiteit van het pand bleven bewaard en werden aangevuld met modernere en stijlvolle toetsen. In de zaal zorgt Maître sommelier Benjamin De Buck, voorheen Oud Sluis, nog altijd voor de professionele begeleiding van Vrijmoed ‘s succesverhaal.13661484544_f0501fc3f6_z

Om zijn creatieve Frans-Belgische keuken te ontdekken kan je naast de beperkte à la carte met telkens 4 gerechten ook opteren voor het 4-gangen menu Vrijmoed (64€), 5-gangen (74€) of 3-gangen lunchmenu (45€).

Met het huisaperitief maakt Benjamin alvast een schitterende keuze want hij serveert met de  Champagne Fallet-Prévostat, millésimé 2004 één van mijn favorieten. Ook qua amuses zitten we meteen goed. Het hapje met Noordzee garnaal en rode peper is perfect gekruid en het gelakt speenvarken smaakt lekker intens.

Amuse: Zwarte olijf & kikkererwten

Amuse: Noordzee garnaal & rode peper

©Heikki Verdurme

©Heikki Verdurme

Amuse: Bouillon van spek & espuma van Reblochon kaas13661483774_936a949d78_z

Amuse: Gelakt speenvarken & barbecue kruiden

©Heikki Verdurme

©Heikki Verdurme

Het eerste voorgerecht bestaat uit drie aparte bordjes. Eerst een winterse salade met ijs van curry & avocado, dan een kommetje met bouillon van shi-take, crème van tofu en een krokantje van algen en nog een hapje met avocado & curry.

©Heikki Verdurme

©Heikki Verdurme

©Heikki Verdurme

©Heikki Verdurme

©Heikki Verdurme

©Heikki Verdurme

We kiezen vanavond een keer niet voor de aangepaste wijnen maar volgen Benjamin met een biologisch intermezzo van het Domaine Matassa el sarrat uit Roussillon. Deze monocepage van mourvedre heeft uitgesproken aardse geuren maar blijft elegant in de mond en afdronk.

Een extra proefgerecht voor het nieuwe menu wordt de groene Asperge uit ‘Pertuis’, deze is gegrild met licht gesmolten Comté kaas en wordt geserveerd met een lichte sabayon van mango, bloedsinaasappel, kardemom en jus van bloedsinaasappel. Deze variant op de asperge à l’orange is zeer gewaagd met veel pit en zuren. Voor mijn tafelgenoot een absolute topper voor mezelf net teveel zuren al moet ik bekennen dat die asperge met een beetje comté voor herhaling vatbaar is.

©Heikki Verdurme

©Heikki Verdurme

Eerst komt er nog een voorproevertje van zandwortel & gekonfijte zestes van sinaas en dan brengt Vrijmoed de Sint-Jacobsvrucht met zandwortel, witlof, macadamia crunch en een saus van mango & basilicum. Een super combinatie met mooie afwisseling in bittere, zure, zoete en crunchy smaken.

©Heikki Verdurme

©Heikki Verdurme

13661478634_da5361558f_z

Omdat we in een schitterend seizoen zitten imponeert Vrijmoed nog even met zijn versie van hoppescheuten. Vandaag gebracht met waterkers, een hoeve ei, zalmeitjes en mousseline.

©Heikki Verdurme

©Heikki Verdurme

Een mooi stukje gelakte paling komt met aubergine die heerlijk gemarineerd werd en vacuum gegaard met miso, cedraat en een emulsie van dashi.

©Heikki Verdurme

©Heikki Verdurme

Als hoofdgerecht komt gebraiseerde runderwang met onglet, lente-ui, sjalot, rode biet, fondant aardappel en rode wijnsaus. Als extra wordt dit zeer rijkelijk aangevuld met verse truffel. Persoonlijk misschien wel iets teveel truffel om balans te houden in de smaken.13661132665_7d94d136d4_z 13661129935_093a9cf29d_z 13661471074_557ed4d1df_z

Stilton dat kan nog al een bom in de mond zijn. Vrijmoed heeft echter de perfectie gevonden door de Stilton kaas te serveren met zacht ijs van Stilton, ruccola, vin jaune en amandel. De combinatie van deze smaken en het ijs geven de sterke smaken van de kaas een perfect evenwicht. One of the best cheese dishes ever, top!13661146783_fe8460a2ff_z

Ook bij het dessert toont de chef dat hij out of the box denkt en hij brengt een creatie van chocolade met aardpeer, ijs van aardpeer, kokos en peer. Een afsluiter die niet te zwaar is en verrassende ingrediënten knap combineert. Nooit gedacht dat aardpeer met chocolade zou matchen.

©Heikki Verdurme

©Heikki Verdurme

Vrijmoed zit voor vele dagen al maanden op voorhand vol, dat kunnen we met het online systeem duidelijk zien en wij weten waarom. Ondanks de zeer kleine keuken werd het keukenteam de laatste maanden uitgebreid. Vrijmoed heeft de perfecte balans gevonden tussen klasse en stijl en toch een ongedwongen leuke sfeer. Ook in het bord vinden we deze lijn terug. Een hedendaagse invulling met creatieve gerechten, vaak verrassende combinaties die met oog voor detail geserveerd worden. We zien duidelijk een eigen identiteit van Vrijmoed en geen copy/paste gedoe maar een geëvolueerde keuken met een creatieve en innovatieve stijl. Vrijmoed legt persoonlijkheid in zijn bord met durf en pit. CY Soon,

Be-Gusto

Vrijmoed
ONLINE RESERVEREN
Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent
TEl: +32 9 279 99 77
www.vrijmoed.be
Zondag & Maandag gesloten
Be-Gusto score: 16/20©Heikki Verdurme 13661463604_bd48d79088_z 13661465974_3261cc9cc2_z

Comments are closed.