Vrijmoed – Gent

Vrijmoed: “Een nieuwe Gentse sterrendans!”

Chef: Michaël Vrijmoed

RESERVEREN

Iets meer dan een week na de opening van restaurant Vrijmoed aan de Gentse Vlaanderenstraat, is er van gebrek aan routine weinig merkbaar. Zelden werd de opening van een nieuwe stek met zulke argusogen gevolgd. Op enkele dagen na het openen van de reservaties was Vrijmoed al maanden volgeboekt voor de meeste avonden!

Chef & bezieler van dit project, Michaël Vrijmoed, is dan ook niet de eerste de beste. Na enkele buitenlandse stages en een positie bij Guy Van Cauteren in het Laurierblad, was hij maar liefst 8-jaar lang de steunpilaar van Peter Goossens in het Hof Van Cleve. Moet lukken dat we daar net tijdens zijn laatste werkweken nog genoten van een subliem vegetarisch menu! Indien hij daarvoor mee garant stond, dan weet ik dat we bij Vrijmoed goed zitten.

Voor zijn nieuw avontuur verkoos hij Gent boven zijn heimat Eeklo. Gent en omstreken bruist momenteel van culinair vertier en Vrijmoed voelt zich er duidelijk in zijn sas. De moordende concurrentie in het Gentse walhalla schuwt hij blijkbaar niet. Zijn jarenlange zoektocht werd beloond toen het pand in de Vlaanderenstraat, waar vroeger L’Odieux, gevestigd was vrij kwam. Het huis was enkele jaren geleden gerenoveerd en moest enkel nog stijlvol ingericht worden. De houten planché vloer en de authenticiteit van het pand bleven bewaard en werden aangevuld met modernere en stijlvolle toetsen. Men laat duidelijk niets aan het toeval over want voor de gastvrije professionaliteit werd Maître-sommelier ‘Benjamin De Buck’ binnengehaald. Benjamin verdiende reeds zijn strepen bij Sergio Herman in Oud Sluis.

Dat onze verwachtingen groot zijn is meer dan een evidentie. Op de kaart prijken gerechten met creatieve smaakcombinaties. Respect voor de ingrediënten en de ambacht staat centraal in zijn pure productkeuken. Een keuken waarmee hij graag iedereen weet te bekoren luidt het motto. Verder zien we een duidelijke knipoog naar de ‘NorthSeaChefs’, door het serveren van miskende producten uit de Noordzee. Om zijn Frans-Belgische keuken te ontdekken kan je naast de à la carte ook opteren voor het 4-gangen menu Vrijmoed(59€), 5-gangen (69€) of lunchmenu (40€).

Amuse: Gemarineerde aardpeer & linzen; Hongaars Mangalica varken

Aardpeer, linzen & mangalica

Aardpeer, linzen & mangalica

Amuse: Canneloni van ramenas, appel, kropsla, selder met een zalfje van slaharten en crème van tonijn

Ramenas-sla-tonijn

Ramenas-sla-tonijn

Amuse: Nems met ras el hanout op een bbq dipsausje

Nems - ras el hanout

Nems – ras el hanout

We starten het ‘Vrijmoed’ menu met gepekelde makreel, een crème van  Tierentyn pickles, avocado en een rode bieten jus. Pure en herkenbare smaken, terwijl de jus scherpte op het bord brengt.

Makreel-pickles-avocado

Makreel-pickles-avocado

Als tussengerecht wordt Rode Poon geserveerd. Deze vaak ondergewaardeerde vis wordt bijgestaan door venkel, kokkels, rouille en een krachtige jus. Een meer dan geslaagde creatie waarbij de chef duidelijk toont dat de lat reeds van bij de start hoog gelegd werd, gaartijden en smaakaroma’s mooi in balans.

Rode poon - Picture by Heikki Verdurme

Rode poon – Picture by Heikki Verdurme

Met het hoofdgerecht weet de chef mij volledig te overtuigen. Lam ‘Lozère’ met knolgroenten & Cevenne ui. Voor dit lamsgerecht werd lamsvlees van de nek en schouder gebraiseerd en nadien in een terrine gegoten, dan lichtjes gelakt en verder gegaard. Het resultaat: een zeer fijne textuur die haast smelt op de tong en vol kracht en karakter zit. Just Great!

Lozère lam - Picture by Heikki Verdurme

Lozère lam – Picture by Heikki Verdurme

Vergeten knolgroenten

Vergeten knolgroenten

Als dessert serveert de chef cedraat of sukadecitroen met appel, komkommer en witte chocolade. Dit wordt afgewerkt met een jus van jenever, appel en komkommer. De jus wordt aan tafel uit een Vrijmoed jenever fles geschonken want de chef heeft roots uit het Nederlandse Schiedam waar vroeger een jonge Vrijmoed jenever gebotteld werd.

Cedraat-appel-witte chocolade

Cedraat-appel-witte chocolade

Zonder te moeten gaan muggenziften rijden Michaël en Benjamin haast een vlekkeloos parcours. Bij de amuses nog niet overdonderd maar nadien crescendo en onze verwachtingen werden duidelijk overtroffen. Een keuken vol body, evenwicht en puurheid terwijl respect voor het product centraal staat. Vrijmoed legt persoonlijkheid in zijn borden. We spreken dan ook niet meer van een klein beginnend restaurantje maar van een geoliede machine die weinig sputtert. Aan de overkant ook de bevestiging: wij zien alvast sterretjes aan de Vrijmoed hemel en zijn benieuwd hoe de gidsen deze entrée zullen smaken.

Jammer dat we nog zo lang moeten wachten voor een volgende afspraak!

Be-Gusto

Vrijmoed
RESERVEREN
Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent
TEl: +32 9 279 99 77
www.vrijmoed.be
Zondag, Maandag & zaterdag lunch gesloten
Be-Gusto score: 16/20
Michael Vrijmoed - Picture by Heikki Verdurme

Michaël Vrijmoed – Picture by Heikki Verdurme

Comments
4 Responses to “Vrijmoed – Gent”
  1. Carla says:

    Wow zeg, ik vroeg me al lange tijd af waar Benjamin toch gebleven was. Alleen daarom al: op naar Vrijmoed!

  2. klinkt zeer lekker allemaal, die makreel!!

  3. Eddy says:

    Gisteren met hoge verwachtingen naar Vrijmoed geweest. Voor personen met een fysieke beperking is het binnen komen niet eenvoudig om nog maar te zwijgen over de locatie van het sanitair ( steile trap naar de kelder). We kozen voor een 5 gangen menu met aangepaste wijnen. Het eten was super lekker en mooi gepresenteerd. Met de wijnen was men eerder karig. In plaats van het dessert kozen we de kazen ( extra 7 EUR ), maar die portie was wel bijzonder karig! De prijs/kwaliteit stond niet in verhouding. Er wordt reeds vanuit gegaan dat hij al een ster heeft maar als ik vergelijk met andere restaurants, en ik heb er inmiddels toch heel wat gedaan, dan is de prijs niet echt correct te noemen. Dat die man kan koken staat als een paal boven water! Een ster zit er zeker aan te komen alleen jammer van mijn mindere ervaring.

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Vrijmoed: “Een nieuwe Gentse sterrendans!” […]