‘t Huis van Lede – Wannegem Lede

’t Huis van Lede: ‘Weg met de sterren & genieten?’

Chef: Frederick Dhooge

Chef Frederick Dhooge van ’t Huis van Lede kreeg midden Maart een stroom aan persaandacht toen hij culinair Vlaanderen informeerde over zijn brieven naar Michelin en Gault&Millau. Hij besliste om met zijn restaurant vrijwillig afstand te doen van alle scores, Michelin ster en punten. Ze kregen dan ook de vraag om ’t Huis van Lede in de volgende editie van hun gids niet meer op te nemen. Onze boeking voor een lunch in het pittoreske dorpshuis van Lede stond echter geboekt en over vermeldingen bij restaurant blogs wordt niet gesproken, so let’s go!'t Huis van Lede - Wannegem Lede

In zijn keuze is Dhooge blijkbaar niet over één nacht ijs gegaan en hij predikt dat hij onafhankelijk en met zijn eigen visie de ambacht verder wil zetten. Een groot deel van de hedendaagse restaurant bezoekers die de gastronomische gidsen volgen zou zijn keuken niet begrijpen en ze worden vaak teleurgesteld. Zeker nu dat het concept nog meer uitgepuurd en naar de kern herleid werd. De klanten zouden zijn keuken te simpel vinden. Simplicity scoort tegenwoordig nochtans en je kan volgens mij ook innovativiteit in simpele gerechten brengen. Een goede keuken moet niet altijd ingewikkeld zijn daar zijn we het mee eens zolang de beleving maar juist zit. Pure smaken en perfecte smaakcombinaties serveren is ook een culinaire kunst.

De in de pers luid verkondigde beslissing is dan ook opmerkelijk in een jaar waar zowel Gault&Millau als Michelin tonen dat klassevolle bistronomie ook beloond wordt. Gault&Millau quoteert enkel de kwaliteit van het bord en bij Michelin staat de ster ook voor het gerecht en heeft men voor interieur, luxe en comfort een aparte maatstaf in de vorm van bestekjes. Situeert het probleem van ’t Huis van Lede misschien in het feit dat de restaurantbezoeker deze nuance niet begrijpt?

Wat de juiste waarheid achter heel het verhaal is laten we achterwege en zullen we waarschijnlijk niet te weten komen maar wij gingen met enorm veel lunch-goesting op zoek naar hét Huis van Lede. Als tip voor de uitbater geven we nog even mee om zijn website ook hedendaags te maken met duidelijke foto’s en beschrijving van zijn concept. Op die manier creëer je al een deel van de juiste perceptie.

Lede is één van de charmantste dorpen van Oost-Vlaanderen en de gevel van het landelijke restaurant toont karakter. Het interieur kreeg ook een carrière move en de tafellakens werden weggelaten. De afgebleekte houten tafels kregen een setting met schoolstijl stoelen. Een fancy chic interieur is voor ons zeker geen must, laat het bord maar spreken chef! Bij mooi weer is het trouwens aangenaam vertoeven op het terras van de binnenplaats en aan de voorzijde van het pittoreske pand is er ook een terras.'t Huis van Lede - Wannegem Lede

Chef & eigenaar Frederick Dhooge is de man achter het succes van ’t Huis van Lede. Na zijn passages bij o.a. het Hof van Cleve en Comme Chez Soi creëerde hij zijn eigen stijl met als resultaat al 8 jaar die beruchte Michelin ster. Met zijn nieuwe visie wil Dhooge de focus leggen op perfecte gaartijden, smaakvolle sauzen, topproducten en kwaliteit in het bord. In de zaal wordt Frederick bijgestaan door Stijn Van der Beken voormalig sommelier van De Karmeliet en Hof van Cleve.

Het vier-gangen menu werd op de nieuwe kaart geschrapt maar de à la carte keuze is zeer uitgebreid en wordt nog aangevuld met enkele suggesties van de dag. De prijzen zijn minder laagdrempelig dan het interieur en voor de gelauwerde bisque van kreeft (26€) pas ik dan ook.

We starten onze kennismaking met ’t Huis van Lede met een glas Champagne Roger Coulon en krijgen daarbij een hapje dat een beetje samenhang mist. Een stukje wildpaté komt met rode biet en een crumble van roggebrood.'t Huis van Lede - Wannegem Lede

Een eenvoudig maar smaakvol soepje van Zeeuwse mosselen werd geparfumeerd met verveine en vormt de tweede amuse.'t Huis van Lede - Wannegem Lede

Toegegeven op de kaart staan vele pure gerechten waardoor ik moeilijk kan kiezen. Zo zijn er de Segrijnslakken uit Namen met Iberico en champignons (28€) of de gebakken langoustines met knolselder, kroket van varkenspoot en jus van salie (26€). Mijn keuze gaat naar de canneloni van ganzenlever met Sint-Jakobsvruchten, mango, groene boontjes en dragon. Het geheel wordt op smaak gebracht met een lauwe vinaigrette van koriander en sjalot (26€). De royale portie met kwalitatieve ganzenlever en coquilles krijgt een iets te zure vinaigrette afwerking.'t Huis van Lede - Wannegem Lede 't Huis van Lede - Wannegem Lede

Net na een geslaagd ‘pigs voor pigs’ avontuur kijk ik al uit naar het volgende gerecht met speenvarken (34€). De stukjes speenvarken zijn mooi krokant aan de buitenkant en rijk van smaak, vaak wel iets te droog. Ze worden gecombineerd met een mengeling van gestoofde ui, raapjes en kool die diepgang in smaak mist. Huisgemaakte kroketjes van kop en poot zouden volgens het menu hierbij geserveerd worden maar vandaag zijn dit de klassieke aardappelkroketjes. Toegegeven deze zijn wel zeer lekker en het varkentje wordt verder nog begeleid met een saus waarin aroma’s van zoethout zitten. Ik mis de ziel in dit gerecht waar Dhooge voor bekend staat in de regio. In het glas serveert Stijn een uitstekende natuurlijke Terre d’Ombre 2012 van het Domaine de l’Anglore. Deze 100% grenache wijn uit de Tavel regio van de Rhône vallei geeft zachte aroma’s van rood fruit, kruiden en munt (8€).'t Huis van Lede - Wannegem Lede

We sluiten deze lunch af met koffie en de homemade mignardises.'t Huis van Lede - Wannegem Lede

Iets zegt mij dat chef Dhooge meer in zijn mars heeft dan wat ik vandaag proefde. Een re-visit om te proeven van zijn geprezen klassieker, de vol-au-vent van hoevekip met handgepelde garnalen, zwezerik en mousselinesaus, is misschien een goed idee. Ook van de uitgebreide selectie ‘Stählemuhles’ moeten we nog eens gaan degusteren. Dat de chef passioneel met zijn vak bezig is staat buiten kijf en we hebben dan ook respect voor het zetten van deze nieuwe move. Of hij daadwerkelijk de juiste keuze nam in combinatie met de daaropvolgende media aandacht zal de toekomst moeten uitwijzen. Good luck,

Be-Gusto

‘t Huis van Lede
Lededorp 7, 9772 Wannegem-Lede
TEl: +32 9 383 50 96
www.thuisvanlede.be
Dinsdag, Woensdag & Donderdag gesloten
Be-Gusto score: 13,5/20
Comments
2 Responses to “‘t Huis van Lede – Wannegem Lede”
  1. Carla says:

    Je kunt je ster nu eenmaal niet inleveren, hoeveel publiciteit je dat wellicht ook oplevert. Ik ben bepaald niet overtuigd als ik zo vrij mag zijn en van de prijzen schrik ik nogal….

  2. ad says:

    ik ben t eens met het commentaar van Carla en begrijp dat er meerdere gasten enigzinds teleurgesteld naar huis gaan.