Table d’Amis – Kortrijk

Table d’Amis: Culinary Art op de Kortrijkse Walle!

Chef: Matthieu Beudaert

Direct Online Reserveren

Voor het maken van een aantrekkelijk culinair verhaal over restaurant Table d’Amis in Kortrijk moeten we niet veel moeite doen. Eigenaren Matthieu Beudaert en Sofie Delbeke schreven dit namelijk zelf door met een vat vol passie op zeer korte tijd een referentie voor gastronomisch plezier te worden aan de Kortrijkse Walle. Veel te lang stond Table d’Amis op onze To Do maar in Juni was het zover, twee bezoeken op één week tijd. Restaurant Table d’Amis gewikt, gewogen en goedgekeurd…

Matthieu Beudaert, kunsthistoricus van opleiding nota bene, is de man achter deze culinaire film. Reeds tijdens de studies was duidelijk dat zijn drang naar gastronomie groot was en hij volgde dan ook tijdens de kunsthistorie opleiding een vierjarige avondschool koken. Zijn passie bewoog hem verder en zo ging hij samen met zijn vrouw op zoek naar gastronomische nieuwigheden doorheen Europa. Met zijn gedrevenheid en visie werd Matthieu ook nog hobbykok van het jaar bij Weekend Knack en startte nadien als traiteur. Vijf jaar geleden opende hij dan zelf een restaurant met zijn vrouw Sofie Delbeke die sexuologe is van opleiding om zo de cirkel rond te maken.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

In een doodlopende straat met kei kopjes aan de Kortrijkse Walle werd een oude Herberg van een brouwerij gevonden waar voorheen restaurant Boerenhof van Freddy Vervaecke was. De herkenbare balken bleven behouden, kregen een witte laag en het geheel werd stijlvol maar zonder teveel poespas ingericht. Comfortabele stoelen en design hanglampen zorgen voor de donkere toets. Gezien de opleiding van Matthieu kreeg kunst uiteraard een speciale plaats in restaurant Table d’Amis. Het gebruikelijke tafellinnen wordt tegenwoordig weggelaten wat toch een beetje afbreuk doet aan het geheel met de bestaande tafels. In de zaal is het gastvrouw & sommelier Sofie Delbeke die zorgt voor de sympathieke en correcte bediening. Tafelen onder vrienden is altijd de visie van een bezoek aan Table d’Amis.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

De lofbetuigingen bleven niet lang uit en Matthieu werd dan ook snel verkozen tot Jonge Chef van het jaar bij Gault & Millau en kreeg een score van 17/20. Ook Michelin volgde met in 2013 de eerste ster voor Table d’Amis. Sindsdien mag Matthieu zich tot de culinaire elite van ons land rekenen en toont hij dat hij voor de juiste wending in zijn loopbaan koos.

Naast een evenwichtige à la carte is er de keuze tussen verschillende menu mogelijkheden. Zo is er een 3-gangenlunch voor 45€, een 3-gangen menu du jour tijdens weekdagen aan 50€ en het menu terroir met 6 gerechten (90€) of 9 gerechten (115€). Rode draad doorheen alle mogelijkheden blijft het respect voor het product en gebruik van zo veel mogelijk lokale producten. Als lid van de NorthSeaChefs wordt er ook nauwlettend gelet op de herkomst van de gebruikte vissoorten. Moderne kookvaardigheden worden enkel gebruikt om de ingrediënten een meerwaarde en extra smaaksensatie te bezorgen.

Bij het aperitief wordt het 5-jaring bestaan van Table d’Amis gevierd met een aangeboden glas rosé uit Penedes Spanje. Felicitaties voor de vijf schitterende jaren zijn hier zeker op zijn plaats. Net zoals één week geleden kiezen we voor het menu terroir met 9 creatieve gerechten.

Amuse: Cornet met caramel en een crème van foie grasTable d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Amuse: Toastje van kalfskop met gepekelde wortel en een crème van mosterd & anijsTable d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Amuse: Kokkels met groentjes, gepofte quinoa en mousseline van wit bierTable d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Amuse: Vichyssoise van Juliette aardappel, jus van augurk en gegrilde Noordzee inktvisTable d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Amuse: Doperwtjes, gepofte amarant, radijsbloem en jus van gefermenteerde champignonsTable d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Matthieu weet duidelijk hoe hij uit de startblokken moet schieten. Zijn amuses gingen crescendo en zitten vol van zuivere en sterke smaakpatronen. De combinatie van de subtiele jus van augurk met de vichyssoise is knap en verder zijn de verse doperwtjes in samenhang met een sublieme bouillon van gefermenteerde champignons werkelijk top.

Als eerste gerecht komt de Langoustine met regionale asperges, een jus van koriander en een compote van groene kruiden en bloemen. De kwaliteitsvolle langoustine wordt hier gecombineerd met perfect gegaarde asperges en een frisse compote die balans brengt.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

De mooi geroosterde tarbot wordt opgewaardeerd met een heerlijke mousseline van brandade en hierbij komen ook stukjes schartong, mosseltjes, een crème van gekonfijte tomaat en tuinbonen.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Kalfszwezeriken werden eerst gelakt en worden met een crème van linzen, een compote van linzen, noten en comté kaas, boerenyoghurt, gepofte boekweit en koriander bloemen geserveerd. Alleen de yoghurt is hierbij overbodig maar verder is dit gerecht alweer top qua smaken, intensiteit en textuur.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

In een vlot tempo volgt een krokant gekorst puntje zwartpootkip uit de Bourgogne met wortelen, champignons, rode biet, crème van kippenlevertjes en braadjus. Onze wijn, de L’Heritage D’Aqueria 2007 uit Lirac (56€), komt bij dit gerecht volledig tot zijn recht.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Na het hoofdgerecht serveert Matthieu een huisgemaakte pasta van kastanjebloem en varkensbloed. Hierbij komt vlees van de kippenbout, girolles en daslook.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Als eerste dessert krijgen we een fris samenspel van aardbeien en frambozen met een crumble van melk, vanille ijs en een crème van yoghurt & limoen.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

In plaats van een signatuur dessert met ijs van gebrande aardappel dat we vorige week kregen komt vandaag een melk caramel, crumble van melk, ijs van Stassegemse boter.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

The one and only “Dornijpe taerte”. Dit appeltaartje uit Doornik is complex in uitspraak maar super door zijn eenvoud in smaak. Bij het appeltaartje komt ijs van appel en een sabayon van verjus uit doornik.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Matthieu serveert bijzonder smaakvolle gerechten die nooit te complex zijn. De basis legt hij door ingrediënten grondig te selecteren en de juiste producten samen te brengen. Zelden werd een restaurant in ons land zo snel naar de top gekatapulteerd maar de passie en sublimiteit bij Table d’Amis zijn dan ook van een zeer hoog niveau. De nakende werken op de Walle die meer dan anderhalf jaar zullen duren en een onbereikbaarheid als gevolg hebben dwingen Matthieu en Sofie vrij snel op zoek te gaan naar een nieuwe uitvalsbasis voor Table d’Amis. Een geluk komt met een ongeluk want dan hebben wij weer een reden om terug op ontdekking te gaan. Table d’Amis verdient een toplocatie, succes!

Be-Gusto

Table D’Amis
Direct Online Reserveren
Walle 184, 8500 Kortrijk
TEl: +32 56 32 82 70
www.tabledamis.be
Zondag, Maandag & Zaterdagmiddag gesloten
Be-Gusto score: 16/20

Hierbij volgen ook enkele beelden van het diner bij Table d’Amis waarbij we samen met de Belgian Taste Buds kennis maakte met één van de grootste foodies: Steve Plotnicki. Enkele dagen later zou Steve zijn top 100 restaurant lijst ‘Opinionated About Dining’ voor Europa bekend maken tijdens een fabuleus diner.

Tijdens dit berucht en legendarisch diner geserveerd door 11 topchefs uit Europa kwam Matthieu Beudaert trouwens samen in actie met Michael Vrijmoed. De twee jonge toptalenten van Vlaanderen serveerden er een mix van hun eigen desserts. De combinatie van Michael zijn flan van sojamelk met reypenaer kaas & miso met de caramel & het ijs van gebrande aardappel van Matthieu was subliem en rekenen we vlot bij de topgerechten van de OAD avond.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Diner Table d’Amis – menu Terroir:

Amuse: Cornet met caramel en een crème van foie grasTable d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Amuse: Toastje van kalfskop met gepekelde wortel en een crème van mosterd & anijsTable d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Amuse: Vichyssoise, inktvis, boekweit en koffie poederTable d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Amuse: Kokkels met brandade, roe van tarbot en aardappelcrèmeTable d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Regionale asperges met venkelpollen, compote van groene kruiden, jus van koriander en brique de flandres kaas uit Noord Frankrijk.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Gegrilde lotte met zwarte curry, jonge kool, compote van noten en zaden, huisgemaakte yoghurt met mierikswortel.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Kreeft met puntpaprika, Oost-Indische kers en amarant.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Potagie van jonge peultjes, gezouten eigeel, lentebloem en jus van gefermenteerde champignons. Een absolute topper.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Duif van Steenvoorde gerijpt en geroosterd in hooi, het hart van duif in een crème, gekonfijte poot, gemarineerde ui, rode biet, citroentijm en fenegriek. Saus van de beenderen en apart komt nog een consommé van duif.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Pasta van varkensbloed & kastanjebloem, ossenstaart en moriellen.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Kaas chariot en mijn keuze: Moinette, Comté, Brie de meaux, Marvoille, Achelse blauwe.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Ijs van gebrande aardappelschillen, crumble van hazelnoot & black malt, caramel.Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Bioframboosjes met karnemelk en kamilleTable d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Mignardises:Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert Table d'Amis Kortrijk - Matthieu Beudaert

Wines: Champagne Jacques Selosse rosé, Riesling Trimbach Cuvée Fréderic Emile, Cote Rotie Michel & Stephane Ogier, Zieregg Sauvignon blanc.

Table D’Amis
Direct Online Reserveren
Walle 184, 8500 Kortrijk
TEl: +32 56 32 82 70
www.tabledamis.be
Zondag, Maandag & Zaterdagmiddag gesloten
Be-Gusto score: 16/20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.