Radis Noir – Antwerpen

Radis Noir – Antwerpen

Chef: Jo Bussels

Het is intussen al enkele jaren geleden dat ik een bezoek bracht aan restaurant Radis Noir. De laatste keer genoten we er trouwens van een schitterende Sake tasting georganiseerd door master-foodie Luc Hoornaert, onder andere gekend van de Must-Eat boeken. Ik ben nieuwsgierig naar de evolutie van chef Jo Bussels want restaurant Radis Noir wordt steevast getipt als adres waar je nog de essentie van het product kan gaan proeven.

Radis Noir is meer dan een restaurant. Met Ingredients by Radis Noir geven ze de mogelijkheid om gasten te laten shoppen. Het top product dat je bevalt kan via Ingredients by Radis Noir besteld of meegenomen worden. Met hun laatste project op de Godefriduskaai aan het MAS in Antwerpen tonen ze dan weer conceptueel creatieve ideeën uit te werken. Love Fish is een laagdrempelig concept waar je zelf bestelt aan een welkomdesk, een genummerd vlaggetje meekrijgt en de drank aan de bar afhaalt. In return wordt er een vers visgerecht aan een betaalbare prijs mooi gedresseerd en smaakvol aan tafel geserveerd.Radis Noir - Ingredients by Radis Noir

Het restaurant zelf aan de Desguinlei waar het allemaal begon is strak en stijlvol ingericht. Volledig in lijn met zijn kookstijl wordt er een sobere compositie gevormd met witte, grijze en zwarte tinten. Het restaurant heeft vele schabben waar producten uitgestald worden om zo de link met Ingredients by Radis Noir te leggen. Op de eerste verdieping is er ook een aparte ruimte tot 30 personen. Deze is ideaal voor een bedrijfspresentatie of familiefeestje.Radis Noir - Ingredients by Radis Noir

De chef die beweert sterren te weigeren staat vol vertrouwen in de keuken en kookt in het ritme van de seizoenen. Een goed basisproduct behoeft weinig entourage is de filosofie en met zijn menu ‘PUUR’ laat hij u in verschillende gerechtjes proeven van puurheid, eenvoud en kwaliteit. Dagelijks wordt er een 2-gangen business lunch geserveerd aan 37€. Een kaart met gerechten komt niet aan tafel maar chef Jo komt zelf passioneel zijn à la carte uitleggen en toelichting geven bij de mogelijkheden die het menu puur geeft.

We kiezen voor de gastronomische wandeling met 7 pure gerechten en enkele aangepaste wijnen (110€).

De Botanic gin staat aangenaam geprijsd (13€) en op tafel komen vlot enkele knabbels.Radis Noir - Ingredients by Radis Noir

De amuses worden samen op een bord gebracht en beloven nog niet al te veel vuurwerk: maatjes met appel & boontjes, een stukje terrine van ganzenlever en een koud tomaten soepje.Radis Noir - Ingredients by Radis Noir

Met het eerste gerecht toont Bussels meteen de kunst om degelijke producten te combineren. Een millefeuille wordt mooi opgebouwd met kraakverse tonijn, mozzarella, gekonfijte tomaat, basilicum & ruccola. De uitvoering is simpel maar bijzonder smaakvol met de juiste temperatuur, kruiding en diepgang. In het glas komt de Gruner Veltliner Spiegel van weingut Rudolph Rabl uit Kamptal Oostenrijk.Radis Noir - Ingredients by Radis Noir

Een babykreeftje wordt klassiek gebracht met blanke botersaus, bieslook en asperges. De kreeft is perfect, de asperges zijn helaas te ver gegaard.Radis Noir - Ingredients by Radis Noir

Bussels volgt zijn uitgepuurde wandeling met een perfect stukje wilde zeebaars, lamsoor en zeekraal. Het geheel wordt afgewerkt met een uitstekende mousseline met limoen.Radis Noir - Ingredients by Radis Noir

Zeeduivel wordt bijgestaan door een witte wijnsaus, doperwtjes, salie en Lardo di Collonata. Een compositie die speelt met mooie kleuren maar te vlak van smaak is en kruiding mist. De charmante Lyndsey serveert hierbij een zeer goede Zuid-Afrikaanse witte wijn. The Wolftrap 2013 met viognier, chenin blanc en grenache blanc komt van het domein Boekenhoutskloof uit Franschhoek. Deze zeer ongewone blend met aroma’s van appel en amandel is elegant & harmonieus, heeft een lange afdronk en blijft zo één van mijn favorieten.Radis Noir - Ingredients by Radis Noir

Dan volgt er Limousin rund, de cuisson is nipt maar de smaak is subliem. Het Limousin rund wordt vergezeld van rösti, tuinbonen, asperges, bloemkool en een kastanje saus met een zoete toets. We drinken hierbij de Cara Nord 2012 van de Negre druif, Vinyes de les Muntanyes de Prades.Radis Noir - Ingredients by Radis Noir

Het kaasbordje vandaag bevat: Fourme d’Ambert, Colombier, farmhouse Cheddar uit Zuid Engeland en huisgemaakte peperkoek.Radis Noir - Ingredients by Radis Noir

Afsluiten doen we met een subtiel geheel van chocolade mousse, crème van passievrucht, frambozen, amandelschijfjes en een sorbet van limoen die voor de nodige frisheid zorgt. In het glas komt zeer lekkere dessertwijn uit Jurançon, Lapeyre van de petit & gros manseng druif.Radis Noir - Ingredients by Radis Noir

Naar restaurant Radis Noir moet je niet komen voor culinaire tierlantijntjes. Chef Jo Bussels brengt u echter met veel overgave zijn verrassingsmenu en laat u proeven van kwalitatieve producten die in eenvoud en puurheid geserveerd worden. Er wordt dan wel klassiek gekookt maar door deze gastronomische wandeling met meerdere kleine gerechten krijg je toch een uitgebreide waaier aan smaken en een leuke beleving. En gesmaakt dat heeft het, nu Love Fish nog gaan ontdekken! CY soon,

Be-Gusto

Radis Noir & Ingredients by Radis Noir
Desguinlei 186, 2018 Antwerpen 
TEl: +32 3 238 37 70
www.ingredients.be
Dinsdag avond, woensdag, zaterdagmiddag & zondag gesloten
Be-Gusto score: 15/20

Comments are closed.