Ogst – Hasselt

 ONLINE RESERVEREN
Ridder Portmansstraat 4, 3500 Hasselt
0032 11 41 38 13
www.ogst.be

Zaterdag middag, zondag & maandag gesloten

Chef: Sébastien Wijgaerts

Zie ook de meest recente review van OGST Hasselt

_______________________________________________________________________________

Eindelijk is het zover! Restaurant Ogst in Hasselt opende zijn deuren na een slopende maar uiterst geslaagde verbouwing. Het initiatief van boezemvrienden Sébastien Wijgaerts en Diederik Herbots werd al maanden aangekondigd als het nieuwe te bezoeken adres en na ons bezoek kunnen we dat alleen maar bevestigen. Hasselt heeft een nieuwe Bistronomie topper, rustiek en toch verfijnd, lichte gerechten vol van intensiteit. De opening van Ogst kwam net te laat voor het drukken van de culinaire gidsen want een mooie vermelding zou meer evidentie dan verrassing zijn.Ogst Hasselt

Chef Sébastien Wygaerts is de man die 7 jaar lang mee de broers Folmer assisteerde in de sterren zaak Couvert Couvert in Leuven. Ook Kasteel Saint-Paul, Roger Souvereyns en Luc Bellings staan op zijn referentielijst. Met een lichte creatieve keuken waar de essentie van het hoofdproduct primeert geeft de chef duidelijk een knipoog naar de stijl van Couvert Couvert. Smaakvol, doordacht en vooral gebalanceerd. De synergie met Diederik Herbots zorgt mee voor het succesverhaal want Diederik is naast een super gastheer ook bezield wijnkenner met een focus richting natuurwijnen. Jarenlang was hij de sommelier bij Couvert Couvert en hij komt via een tussenstop bij wijnhandel Pasqualinno nu dus terug naar de operationele horeca. De winepairing van Ogst is dan ook een absolute must als begeleiding bij de gerechten.Ogst Hasselt

Ogst is een dialect verbastering van ‘oogst’ waarmee ze het seizoensgebonden karakter en de authenticiteit willen bekrachtigen. Die authenticiteit vinden we ook terug in het karaktervolle pand aan de Ridder Portmansstraat. Beide heren gingen zelf aan het werk en verbouwden de voormalige beauty shop tot een ongedwongen en gezellig restaurant. Een stijlvolle lichte parket vloer krijgt contrast met de ruwe stenen muren en zwarte zitbank. De designverlichting zorgt voor een gezellige ingetogen sfeer. Ook de gebeitste houten trap naar boven werd in zijn eenvoud bewaard en mag gezien worden.Ogst Hasselt

Zoals het bistronomisch hoort serveren ze slechts een beperkte à la carte met drie voorgerechten, twee hoofdgerechten en twee desserts. De 3-gangen lunch (35€) wisselt dagelijks en het Ogst menu is uiteraard de aanbeveling met keuze uit 4-gangen (46€) of 5-gangen (58€). Ook de wijnkaart is beperkt maar hier brengt Diederik een mooie variatie qua regio’s en serveert hij natuurwijnen alleen als ze stabiliteit tonen.

De start is al veelbelovend want de gekende Le petit Beaufort brut staat op de kaart (9€). Het domein ligt in Prusly sur Ource (Bourgogne) op slechts 7 kilometer van de ‘officiele’ grens van de Champagne en mag dus geen Champagne genoemd worden. Het terroir is echter verbluffend en de geleverde kwaliteit subliem. We smullen hierbij van een iets te vette start met zandwortel en een dip van zuring.Ogst Hasselt

Smaakbeheersing toont Sébastien met een simpel krokantje met pompoen.Ogst Hasselt

Verse zalm combineert hij met gerookte mais waarbij de diepe rokerige aroma’s mooi tot zijn recht komen.Ogst Hasselt

Als eerste gerecht krijgen we licht gegaarde makreel met avocado crème, rode biet en granaatappel. Een mooie aanzet met perfect gegaarde makreel waar enkel iets meer fraîcheur in het geheel en de avocadocrème mag zitten. De samenhang met de biodynamische riesling van het weingut Sander uit Rheinhessen is goed.Ogst Hasselt

De chef volgt met een stukje kabeljauw met structuren van rode biet en een mousseline van savora mosterd. De mousseline zorgt voor de juiste touch en de kabeljauw is nog mooi glazig. In het glas komt de chardonnay 2013 van het domein Ocre rouge.Ogst Hasselt

Het buikspek ‘duke of berkshire’ heeft een diepe smaak en wordt bijgestaan door schorseneer. De afwerking met colonnata spek en veenbesjes voor het zuurtje zorgt voor balans. Diederik serveert hierbij verrassend maar zeer geslaagd een assemblage ‘Mimosa’ 2013 met cinsault, syrah en grenache die ontstond door een samenwerking tussen Wouter de Bakker van terrovin en wijnmaker Jeff Coutelou van het domein Mas Coutelou.Ogst Hasselt

Ogst HasseltEen mooi stukje hert wordt geserveerd met peterseliewortel, kastanje, pompoen en stukjes Engelse Old Leicester kaas. Het geheel is iets te vlak. De rode barbera uit Oltrepo Pavese in Lombardije zorgt voor de match met kersen aroma’s, kruidigheid en toetsen van rood fruit.Ogst Hasselt

Een extra bordje kaas (8€) wordt creatief gebracht met rode kool en een crème van rode kool. Hierdoor krijgt de 24 maanden gerijpte comté (affineur Julien Hazard uit Ukkel) een extra prikkel. Diederik plaatst hier geslaagd de Cuvée Charles Baudelaire 2010, Côtes du Jura naast.Ogst Hasselt

Met het dessert blijft de chef in alle eenvoud maar scoort hij wel de topper van de avond. Frisse partjes clementine werden gemarineerd in esdoornsiroop en krijgen intensiteit door de Hasseltse cacaojenever ‘t Stookkot. Daarover de mousse met schaafsels van bittere chocolade en het feest is compleet. Dit is een afsluiter waar power in zit met een mooie balans tussen het bittere en de citrus, smeuïgheid en crunch, lengte en diepgang.Ogst Hasselt

Afsluiten doen we met koffie, mignardises en zalige appelbeignets. Een doordeweekse avond werd zo een beetje hoogdag.

Restaurant Ogst werd terecht getipt als de nieuwe revelatie van het najaar en ze oogsten al meteen veel lof. Het is een concept dat het Hasselts culinair landschap perfect aanvult. De twee gedreven mannen gingen alvast als een wervelwind van start met hun laagdrempelig maar kwalitatief verhaal en tonen er klaar voor te zijn. De vraag is of Hasselt er klaar voor is? Creatieve eenvoud vol diepgang in het bord en rijke aroma’s van minder beminde natuurwijnen in het glas. Be-Gusto is meer dan overtuigd en we keren zeker terug!

Be-Gusto

Be-Gusto score:                            14/20
Be-Gusto prijs kwaliteit score: 14/20

Ogst
Online Reserveren
Ridder Portmansstraat 4, 3500 Hasselt
Tel: +32 11 41 38 13
www.ogst.be
Zaterdag middag, zondag & maandag gesloten
Comments
One Response to “Ogst – Hasselt”
  1. YVES DUMONT says:

    Superbe travail de ce jeune chef et de son complice œnologue. La cuisine est juste et pure, les produits sont de qualité et la présentation de l’assiette est parfaite. Pour les vins: laissez vous guider par le sommelier, de superbes dėcouvertes vins roumain … J’y reviendrai.