Vrijmoed – Gent

Vrijmoed: Een imponerende topkeuken

 ONLINE RESERVEREN
 Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent
 0032 9 279 99 77
 www.vrijmoed.be

Chef: Michaël Vrijmoed

Al van bij dag één wist Vrijmoed in Gent onze aandacht te trekken. Nu meer dan 2 jaar na de opening heeft Vrijmoed overtuigend plaats genomen aan de culinaire top van ons land. Geleidelijk creëerde hij zijn eigen identiteit met een hedendaags stijl vol creativiteit en finesse. In de kleine keuken van het karaktervolle pand worden tegenwoordig verbluffende creaties gemaakt. Michelin bekroonde Vrijmoed logischer wijze met een eerste ster en vorig jaar werd Michaël de jong chef van het jaar bij Gault&Millau en kreeg hij een score van 16/20.Vrijmoed Gent

Chef & bezieler van dit project, Michaël Vrijmoed, is dan ook niet de eerste de beste. Na enkele buitenlandse stages en een positie bij Guy Van Cauteren in het Laurierblad, was hij maar liefst 8-jaar lang de steunpilaar van Peter Goossens in het Hof Van Cleve.Vrijmoed Gent

Het restaurant ligt in een stijvol gebouw in de Gentse Vlaanderenstraat, net naast top patissier en chocolatier Joost Arijs. Het verzorgde interieur straalt klasse en luxe uit terwijl het er toch zeer relax vertoeven is. De houten planché vloer en de authenticiteit van het pand bleven bewaard en werden aangevuld met modernere en stijlvolle toetsen.Vrijmoed Gent Vrijmoed Gent

In de zaal zorgt gastheer & sommelier Benjamin De Buck, voorheen Oud Sluis, nog altijd voor de professionele begeleiding van het Vrijmoed succesverhaal.Vrijmoed Gent

Michaël slaagde erin om zijn eigen kookstijl een ziel en identiteit te geven. Vanuit een product basis met de nadruk op Belgische ingrediënten werkt hij aan smaakvolle gerechten. Het spreekt voor zich dat de chef ook deel uitmaakt van de NorthSeachefs alliantie en zo zet hij duurzame Noordzee vissen mee in de kijker. Om zijn creatieve Frans-Belgische keuken te ontdekken kan je naast de beperkte à la carte met telkens 4 gerechten ook opteren voor het 4-gangen menu Vrijmoed (69€), 5-gangen (79€), 6-gangen (89€), of 3-gangen lunchmenu (48€). Vrijmoed kookt hedendaags en vergeet zeker de vegetariërs niet te verwennen met het menu ‘Puur Groenten’ in 4, 5 of 6 gangen (64€-74€-84€).Vrijmoed Gent

We starten ons degustatie menu met een huisaperitief op basis van honingwijn, mandarijn en wortelsap en enkele mooie amuses. Hier toont Vrijmoed al meteen dat hij niet op automatische piloot werkt maar creatief blijft verfijnen. Ingrediënten van alle werelddelen worden gebruikt om ons te imponeren met intense smaaksensaties. Zo heeft de ravioli van spinazie een mooie structuur en creëert hij een balansrijk geheel met de vulling van tofu en groene thee. Dezelfde smaak diepgang wordt er bekomen door een spaghetti van schorseneer puurheid te laten behouden en te combineren met een pittige emulsie. Enkel het dipsausje bij de kroepoek mist wat kruiding.Vrijmoed Gent

Spaghetti van schorseneer met een emulsie van gefermenteerde look en Nepal peperVrijmoed Gent

Kimchi van Chinese kool met een emulsie van Chili peperVrijmoed Gent

Ravioli van spinazie gevuld met tofu en groene theeVrijmoed Gent

Kroepoek van zee-algen met een dip van sesam, macadamia noot en zee-algenVrijmoed Gent

Als eerste gerecht komen er gepekelde groenten met ijs van Pickles, bloemkool, dragon en mosterdzaad. De combinatie met het ijs van pickles zorgt voor de nodige pittigheid en geeft een interessant geheel. Benjamin serveert hierbij de Iphöfer Sylvaner 2013 uit Franken van Hans Wisching.Vrijmoed Gent

Makreel werd gerookt en gemarineerd om nadien op een typische Vrijmoed stijl te serveren met citrus, aubergine en Japanse algen. Apart komt er nog gelakte aubergine met een bouillon van makreel. Het vette van de makreel en het licht rokerige wordt mooi opgefrist. In het glas komt de Cuvée Silex 2011uit Touraine van het Domaine Preys. Deze schitterende natuurlijke sauvignon blanc wijn zit vol van karakter en mineraliteit door de caillouteux steenbodem van de wijngaard.Vrijmoed Gent

Een mooi gegaard stukje Steenbolk komt met peterseliewortel en cedraat. Het gerecht wordt afgewerkt met een jus van peterseliewortel terwijl de marinade van mirin en soja zijn specifieke smaak geeft. Hierbij komt de Cupidone 2013 van Paul Reder uit de Languedoc. Deze organic assemblage van Chardonnay, Clairette en Chasan wordt gevinifiëerd met een zeer laag rendement en heeft veel fraîcheur om perfect de cedraat toetsen te begeleiden.Vrijmoed Gent

Het is feest wanneer we de hoevekip krijgen. De boutjes werden gebraiseerd en komen met hanenkam, kwartelei, boschampignon, cevenne ui en rijkelijk geschaafde wintertruffel. Prachtig gecombineerd met de Jomax 2011, een spätburgunder Trocken van het Weingut Gustavshof.Vrijmoed Gent

Tussen de vorige gerechten kwam Benjamin al even het ribstuk tonen dat in een mirepoix gegaard werd. In het bord wordt dit sappig stukje varkensribstuk van Duroc vergezeld met gelakt spek Duke of Berkshire, structuren van aardpeer, rode biet en aardappel mousseline. Hierbij komt een zeer lekkere cabernet franc uit Chinon, de Valdegrulla-La Familia 2012 van het Domaine de L’R.Vrijmoed Gent Vrijmoed Gent

Voor aanvang van dit bezoek hadden we ons lovend uitgelaten over het Stilton gerecht van bij ons vorig bezoek. Klasse als Vrijmoed dan ook even tussendoor een bordje van dit gerecht op tafel zet om te delen zodat ook onze tafelgenoten kunnen genieten van één van de beste kaasgerechten die we ooit mochten degusteren. Werkelijk top hoe de Stilton kaas met een ijs van stilton geserveerd wordt. Daarbij ook rocquette sla, cacao, een vinaigrette van vin jaune en amandel. Deze signature dish staat nu op de à la carte en wordt hemels gecombineerd met de Tio Pepe En Rama sherry van Gonzalez Biass.Vrijmoed Gent

Het kaasgerecht van het Vrijmoed menu is deze keer een combinatie van Vacherin Mont d’Or kaas met sinaasappel toetsen en mosterdsla. Apart komt nog een lepel Vacherin de Mont d’Or en een glas Fossiles 2004, Grevenmacher-Chateau Pauqué.Vrijmoed Gent

Vrijmoed heeft ook een patent om mierzoete desserts achterwege te laten en groenten mee te verwerken in de afsluiter. Ook vandaag met een knappe creatie rond raap, appel & zuring. Apart krijgen we een flan op basis van raap, kokos en kiwi. Hierbij komt een Coteaux de Layon 2013. De chenin blanc Quart d’Heure Ange Vins van het Domaine des Sablonnettes past uitstekend bij de raap en legt de link met het appelzuur.Vrijmoed Gent

Ondanks de zeer kleine keuken werd het keukenteam de laatste maanden uitgebreid om een nog hoger niveau te halen en dat is merkbaar. In het bord vinden we deze stijgende lijn merkbaar terug. Een hedendaagse invulling met creatieve gerechten, vaak verrassende combinaties die met oog voor detail geserveerd worden. De smaak intensiteit van het hoofdproduct gaat echter nooit verloren. We zien duidelijk een eigen identiteit van Vrijmoed en geen copy/paste gedoe maar een geëvolueerde keuken met een creatieve en innovatieve stijl. Vrijmoed legt persoonlijkheid in zijn bord met durf en pit en dat smaakt! CY Soon,

Be-Gusto

Be-Gusto score:                            17/20
Be-Gusto prijs kwaliteit score: 17/20
 
VRIJMOED
ONLINE RESERVEREN
Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent
TEl: +32 9 279 99 77
www.vrijmoed.be
Zondag, Maandag en dinsdag middag gesloten

Original review made for wbpstars.com. Discover the ultimate guide for food lovers, travellers and the restaurant business. Discover many thousands of images and hundreds of films of the most amazing culinary wonders in the world. An exclusive documentation of the very best.

Comments
5 Responses to “Vrijmoed – Gent”
 1. Mmmm 🙂
  We zijn daar vorig jaar september eens gaan eten en we vonden dat ook super lekker. We gaan zeker nog een keertje terug. Als ik deze foto’s zie komt het water me al terug in de mond !

 2. Cyriel Van Reet says:

  Telkens zijn de gerechten super en verassend, de begeleidende wijnen passen steeds op sublieme wijze bij de complexe, harmonieuze smaken.
  Kijken uit naar onze volgende ervaring.

 3. Roling says:

  Alles perfect.geen tromgeroffel, maar wat een fantastische keuken.groots!!.

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Vrijmoed: Een imponerende topkeuken […]