Vrijmoed – Gent

Vrijmoed: Puur Groenten

 ONLINE RESERVEREN
 Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent
 0032 9 279 99 77
 www.vrijmoed.be

Chef: Michaël Vrijmoed

Het is weinige chefs gegeven maar als je ons kan overtuigen met een menu ‘Puur Groenten’ dan ben je top. Meer dan 3 jaar na de opening heeft Vrijmoed overtuigend plaats genomen aan de culinaire top van ons land. Als geen ander creëerde hij zijn eigen identiteit met een hedendaags stijl vol creativiteit en finesse die je zelden ziet. Vanuit de kleine keuken van het stijlvolle pand vertrekken gerechten die van een hoog niveau zijn.

De Chef & bezieler van dit project, Michaël Vrijmoed, is dan ook niet de eerste de beste. Na enkele buitenlandse stages en een positie bij Guy Van Cauteren in het Laurierblad, was hij maar liefst 8-jaar lang de steunpilaar van Peter Goossens in het Hof Van Cleve. Op NjamTV kan je hem regelmatig aan het werk zien en hij is ook lid van de The Mastercooks of Belgium.

Restaurant Vrijmoed ligt in een karaktervol pand in de Gentse Vlaanderenstraat, net naast top patissier en chocolatier Joost Arijs. Het verzorgde interieur straalt klasse en luxe uit terwijl het er toch zeer relax vertoeven is. De houten planché vloer en de authenticiteit van het pand bleven bewaard en werden aangevuld met modernere en stijlvolle toetsen. In de zaal zorgt gastheer & sommelier Benjamin De Buck, voorheen Oud Sluis, nog altijd voor de professionele service en verrassende wine pairings.

Michaël slaagde erin om zijn eigen stijl een ziel en identiteit te geven. Het juist combineren van texturen, technieken en zuren is daarbij van essentieel belang. Met een duurzame bewustwording spreekt het voor zich dat de chef ook deel uitmaakt van de NorthSeachefs alliantie en zo zet hij duurzame Noordzee vissen en de bijvangst mee in de kijker. Om zijn creatieve Frans-Belgische keuken te ontdekken kan je naast de beperkte à la carte met telkens 4 gerechten ook opteren voor het Menu Vrijmoed in 4, 5, 6 of zelfs 7 gangen. Ons advies…vraag op voorhand naar het prachtige Stilton kaasgerecht. Uiteraard kan je in de week ook gaan genieten van een mooie 3-gangen lunch. Vrijmoed is ook mee met zijn tijd en kookt zelfs een volledig Puur Groenten menu van 4 tot 7 gangen. Bij dit bezoek gingen we dan ook op ontdekking in de wereld van vergeten groenten en hoogstaande veggie varianten.

We starten met een aperitief op basis van vermouth en sap van opgelegde griotte kersen. Hierbij komt al eerste hapje gerookte biet en biet in de zoutkorst gegaard met een crème van biet.Vrijmoed Gent

Een uitstekende dip van humus en yuzu komt met een dunne tuile van noten en zaden.Vrijmoed Gent

Ui werd op de plaat gebakken en geserveerd met een dip van lente ui en stukjes lente ui.Vrijmoed Gent

Daarbij komt ook een krachtige bouillon van ajuin met een espuma van St Nicholas raclette kaas.Vrijmoed Gent

Terwijl de ‘Belgianfoodie’ aan de overkant geniet van het Vrijmoed menu laten wij ons verrassen door het menu Puur Groenten. Als eerst komen frisse komkommer structuren die lacto gefermenteerd werden. Hierbij avocado, gepekelde mosterdzaadjes, dille en een pure jus van komkommer met een jus van avocado.Vrijmoed Gent

Onze minste veggie passage van deze avond is de aardpeer salade met apart nog Doyenne peer met vanille en hazelnoot. De Furmint die erbij geserveerd werd was wel absolute top en mooi in combinatie met de aardpeer structuren.Vrijmoed Gent Vrijmoed Gent

Een mini lasagna van peterselie met spinazie, hoeve ei en boschampignons smaakt heerlijk en dat we fan zijn van de Blauer Spätburgunder Knipser 2011 is geen geheim.Vrijmoed Gent

Aardappel gnocchi van ‘Corne de Gatte’ met een krachtige emulsie van zeesla en yuzu doet vlees en vis helemaal vergeten.Vrijmoed Gent

Als tussengerecht serveert Vrijmoed altijd een creatieve variant van de klassieke kaaschariot. Vandaag is dit Parmezaanse kaas met grondwitlof en arabica koffie.Vrijmoed Gent

We kunnen het echter niet laten en het Stilton gerecht is gewoon wereldklasse. Werkelijk top hoe de Stilton kaas met een ijs van Stilton geserveerd wordt. Daarbij ook rocquette sla, cacao, een vinaigrette van vin jaune en amandel. Deze signature dish staat nu op de à la carte. Als hij dan ook nog eens geserveerd wordt met een La Bota de Oloroso sherry van Bodega of Pérez uit Montilla-Moriles dan is het helemaal feest. Deze Pedro Ximenez sherry imponeert met toetsen van noten en rijpe abrikoos die het gerecht perfect bijstaan.Vrijmoed Gent

De cedraat citrus werd in stukjes gekonfijt en komt met spinazie, witte chocolade, matcha thee en Japanse algen.Vrijmoed Gent

Zandwortel leent zich perfect in een dessert en dat bewijst Vrijmoed. Hier met een guimauve van mango, basilicum en ijs van zandwortel met en beetje sinaas.Vrijmoed Gent2

MignardisesVrijmoed Gent

 

Vlees en vis werden absoluut niet gemist in dit menu Puur Groenten. Een hedendaagse invulling met creatieve gerechten, vaak verrassende combinaties die met oog voor detail geserveerd worden. Vrijmoed kon ons ook vandaag alweer schitterend overtuigen!

Be-Gusto

Be-Gusto score:                     17/20

Be-Gusto prijs kwaliteit score: 17/20

 

Vrijmoed

Online Reserveren

Vlaanderenstraat 22, 9000 Gent

TEl: +32 9 279 99 77

www.vrijmoed.be

 

Comments
One Response to “Vrijmoed – Gent”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Michaël Vrijmoed is one of the many talented Belgian chefs who gave up their sous-chef position in a 3* restaurant to set up shop for their own. Very successfully so… Indeed, what I particularly like here is that he develops his own style, step by step, at times showing true culinary genius. This report by fellow blogger Frank Be gusto gives a wonderful insight into the Vrijmoed experience. We had a great meal there together a few weeks ago. For sure a chef to watch for the coming decades.  http://www.be-gusto.be/2016/03/30/vrijmoed-gent-puur-groenten/ […]