Sõma – Antwerpen

SOMA – Cuisine à Quatre Mains

 Online Reserveren
Wolstraat 33, 2000 Antwerpen
+32 3 290 04 03
www.soma.restaurant

Chef: Frederic Chastro & Adriana Zafiris

We hebben een nieuwe ‘Coup de Coeur’ in Antwerpen! Sōma Arrived.

De jonge talenten Adriana Zafiris en Frederic Chastro brengen met Sōma een internationale keuken die zijn oorsprong kent uit de vier verschillende nationaliteiten van het duo. Adriana, Belgisch-Griekse, komt uit Edegem en studeerde eerst Sociologie. De passie voor gastronomie bracht haar dan toch naar de hotelschool Ter Duinen alvorens ze een beetje culinair ging backpacken. Het was tijdens deze toer dat ze Frederic Chastro, met de Franse en Colombiaanse nationaliteit, leerde kennen in het Zuiden. Ze werkten samen in het bekende Domaine de Manville in Baux de Provence en ze deden een jaar lang de keuken van bistro L’arsenic in Lyon. L’Arsenic is de bistro van topchef Christian Têtedoie waar hij jonge talenten de kans geeft om zich te tonen. Dat deden Adriana en Frederic want ze kregen prompt de ‘Trophée Jeune Talent Rhône-Alpes 2015 van Gault&Millau. Na een tussenstop in Colombia waar ze samen minder succesvol de verfijnde Franse keuken probeerden te lanceren kwamen ze naar België. Hun droom voor een eigen restaurant kreeg stilaan vorm en in de tussentijd deden ze nog enkele opdrachten voor Silverspoon en restaurant Fleur de Sel in Kasterlee.

© website Soma

Sōma staat voor lichaam in het Grieks en legt de link met het restaurant bezoek waar je ten volle met het hele lichaam moet genieten. Alle zintuigen moeten geprikkeld worden. Dat is de uitdaging waar de chefs voor gaan.

Vier

In hun restaurant met 16 zitplaatsen werken de twee twintigers alleen. Een ‘Cuisine à Quatre Mains’ die met overtuiging gebracht wordt. Op de kaart staan er vier voorgerechten (20€), 4 hoofdgerechten (30€) en 4 desserts (10€). In hun kookstijl worden de vier nationaliteiten probleemloos gemixt tot verfijnde en smaakvolle gerechten. Met een knipoog naar de Belgische, Franse, Griekse en zelfs Colombiaanse keuken serveren ze een seizoensgebonden à la carte menu waar het product centraal staat. Een eerlijke basis uit de klassieke keuken die afgekruid wordt met aroma’s van hun herkomst. Hun reis rond de wereld is een inspiratiebron voor de gevarieerde keuken die ze brengen.

Het stijlvolle herenhuis in de Wolstraat werd eigenhandig gerenoveerd tot een warm en zeer gezellig restaurant. De samenwerking met Toetproductions, die voor de stijlvolle tafels zorgde, is duidelijk meer dan geslaagd. Door de open keuken aan de achterzijde wordt het huiskamer gevoel nog versterkt. Bij Sōma voel je je onmiddellijk welkom in een uiterst gezellige sfeer. Adriana in het Nederlands en Frederic in het Frans wisselen elkaar af in de bediening zoals een geoliede tandem dat hoort te doen.

We starten met een aperitief maison waar de 4 nationaliteiten geblend worden. Een Belgische ‘Red Devil’ gin wordt gebracht met toetsen van Griekse olijf, limoen uit Colombia en kruiden uit de Provence. Op tafel komt direct een bordje met vers gesneden Serrano ham, enkele krullen Tête de Moine kaas en vers brioche brood met gezouten boter.

Kraakverse sardines werden aan tafel gerookt, geserveerd met een frisse salade van olijf en komkommer en afgewerkt met een groene chimichurri.

Moeilijk kiezen voor het hoofdgerecht want de chefs laten de keuze tussen tarbot met venkel, kingkrab met carnaroli rijst, lam met aubergine en salie of rundsvlees. We kiezen voor het rundsvlees en genieten van perfect gebakken Kempisch rundsvlees van slagerij Swaegers met een taartje van ratte aardappel en intense vleesjus met voldoende kruiding. Hierbij komt apart een smaakvolle bonensalade met borlotti bonen, boter bonen en groene boontjes.

Bij het dessert geen aarzelend einde maar een hoogtepunt met veel variatie. Combinaties zoals een millefeuille met esdoorn, vanille en passievrucht of chocolade structuren met kardemom, whisky en koffie. Wij kiezen voor een perzik & nectarine creatie. Eerst komt een clafoutis van nectarine en perzik met heerlijke gebrande merengue en poeder van nectarine. Apart komt een crème van de nectarine en perzik met twee maal sorbet, passievrucht en bergamot, om te verfrissen.

De lijn van de vier herkomsten wordt ook bij de koffie verder gezet. De 4 mignardises: chocolade met ouzo, fruit jelly uit Colombia; soesje met crème van Belgische kersen en een madeleine van Franse thee.

“Wine Coup de Coeur”: De perfecte begeleiding voor ons rundsvlees was het glas Clos de Remparts 2011 uit de Graves (7€)(Merlot & Cabernet Sauvignon). Met zijn complex en krachtig boeket is dit een goede pairing voor de kruidige jus. Evenwicht, zijdezachte tannines en een lange afdronk zorgen verder voor een geslaagde synergie.

Al van bij de start merk je dat hier jonge gepassioneerde mensen aan het werk zijn. Ze hebben goed nagedacht over hun concept en serveren een verhaal met ziel waar ze duidelijk achter staan. Gerechten zijn niet te complex maar voorzien van de juiste vakkennis en kruiding. Een gevarieerde keuken die interessant is en voor ieder zijn meug een passend alternatief heeft. Met stip een adres om naar terug te keren. CY soon,

Be-Gusto score:                  7,2/10

Be-Gusto prijs/kwaliteit: 7,2/10

 

Sōma

Online Reserveren

Wolstraat 33, 2000 Antwerpen

Tel: +32 3 290 04 03

www.soma.restaurant

 

Comments
One Response to “Sõma – Antwerpen”
  1. Lee says:

    Gisteren gaan lunchen in Soma, het was weer overheerlijk! Wat Adriana en Frédéric met z’n 2 presteren is grote klasse! TOPNIVEAU!!! Wij gaan altijd goedgezind buiten!