Essenciel – Leuven

Essenciel: Modern & Creatief

Muntstraat 23, 3000 Leuven 
+32  16 29 06 00
www.essenciel.be

Chef: Niels Brants

Met het menu ‘Essence’ serveert restaurant Essenciel hoogwaardige kwaliteit in de Leuvense Muntstraat. Het klein maar gezellig restaurant groeide in een mum van tijd uit tot een gastronomische trekpleister in Leuven centrum. Jong Keukengeweld chef Niels Brants behoort dan ook tot één van Vlaamse ‘young potentials’ van de creatieve gastronomie.

Enkele maanden geleden hadden we het geluk om met chef Niels de tafel te delen tijdens het San Pellegrino Gelinaz event. Tijdens de Gelinaz experience by night in Brussel en de nodige inspirerende gesprekken met de chefs, werd snel duidelijk dat een nieuw bezoek aan Leuven city niet al te lang mocht uitblijven.

Restaurant Essenciel ligt vooraan in de Leuvense Muntstraat. Niels was twee jaar lang de sous-chef van Thierry Theys bij het tweesterren restaurant Nuance in Duffel en creëert meer en meer zijn eigen signatuur. No-nonsense en toch verfijnd. Partner Romina focust tegenwoordig op hun tweede restaurant in het aanpalende pand. Met ‘Mercat’ brengen ze een marktgerichte productkeuken met gerechtjes in tapas stijl.

De kookstijl van Niels bij Essenciel kan worden omschreven als modern, creatief en verfijnd. Top gastronomie met intense smaakexplosies die duidelijk een goede voorbereiding vergt. De chef gebruikt veel verschillende structuren om het mondgevoel spannend te houden. De presentatie is belangrijk en bloemen, verse kruiden, kleuren en verschillende vormen worden toegevoegd om de gerechten te verfraaien.

Gezien de kleinschaligheid van het restaurant is er één ‘Essence’ menu dat in 5-gangen (68€) of 6-gangen (76€) gekozen kan worden.

Amuses:

Cake van wortel met gepekelde paling

Toastje met een crème van bloemkool en avruga kaviaar

Kokkels met komkommer en zuring

Menu:

Groene asperges, prei en karnemelk

Langoustine met venkel, radijs, jus van schaaldier, krokant aioli.

Gebakken Zeebaars gerookte mousseline, witte asperges, vissaus met miso en groene kruiden.

Lamsnek Lozère, daslook, gepofte prei, mousseline met aubergine en zwarte look.

Ricotta, tarwegras, basilicum ijs, passievrucht en mango.

Koffie en mignardises

Restaurant Essenciel blijft bij één van onze favorieten. Verfijnde bereidingen, fijne producten en kwaliteit staan voorop. Chef Niels Brants blijft evolueren in een zeer geslaagde en gezellige setting.

Be-Gusto,

 

Be-Gusto score:                 7,9/10

Be-Gusto prijs/kwaliteit: 7,9/10

 

EssenCiel

Muntstraat 23, 3000 Leuven

Tel.: +32 16 29 06 00

www.essenciel.be

Pictures by Belgian Taste Buds

 

Andere artikels in het kader van de Gelinaz experience by night met young high potential chefs!

CUCHARA

L’AGATHOPEDE

LA VILLA EMILY

Gelinaz experience by night in Brussel

Comments are closed.