JEF – Gent

J.E.F: “Een Jefke doen, daar kan je toch niet nee op zeggen!”

Chef: Jason Blackaert

Update: ‘zie ook onze meest recente ervaring bij JEF’

DIRECT ONLINE RESERVEREN

Een spontane vraag om last minute mee te gaan naar Restaurant J.E.F in Gent werd met veel jolijt confirmerend beantwoord. We hadden hier vorig jaar al een keer een schitterende avond doorgebracht met vrienden en een lunch vervolg is dan ook een logisch verhaal. Aan de rand van het Gentse Patershol schittert Jason nog altijd met zijn Bistronomie concept. Vermeldingen in de gidsen laten deze Flemish foodie misschien wel koud maar wij krijgen toch wel een plotse warmteoplading wanneer Jason zijn gerechten voorgeschoteld worden.

Jason Blanckaert verdiende als twintiger reeds zijn Michelin ster als Chef van C-Jean en koos in 2011 dus resoluut voor het ‘Bistronomie’ verhaal. Een perfecte timing want hij volgt zo de nieuwe stroom, de hedendaagse trend van no-nonsense food. De bediening in restaurant J.E.F (Jason en Famke) wordt nog altijd op een ongedwongen en spontane manier gedirigeerd door zijn vrouw Famke.

Het interieur blijft schitteren, simpel maar Nordic cool met veel warmte en gezelligheid. Dikke houten massieve tafels met het reeds bekende JEF houtlogo, gebroken witte tinten, toffe vintage stoelen en sfeervolle verlichting werken het concept verder af. Vandaag is de lunch dus aan de beurt want J.E.F serveert een 3 gangen aan de democratische prijs van 25€! Het J.E.F diner is à la carte met keuze uit 4 creatieve voorgerechten, 5 hoofdgerechten en 4 desserts. Als special is er ook nog J.E.F eet laat op Vrijdagavond vanaf 22.30, er worden dan voor 20€ 5 “goestjes” geserveerd, kortweg de gastronomische restjes van de keuken. De wijnkaart inspireert met overwegend natuurlijke en biologische wijnen: rijpere, vollere, licht oxidatieve en vooral karaktervolle wijnen. Vaak als Funky omschreven want J.E.F rocks!

JEF is ook weer voor deze lunch volledig volgelopen, verbaast ons niets want 3 creatievelingen voor 25€ is natuurlijk subliem. Het startschot is meteen raak want  als hapje krijgen we een dipbordje met croutons, mimolette kaas en een crème van selder en tijm. Delicious…

Mimolette & croutons

Mimolette & croutons

De kunst om verse producten volledig tot zijn recht te laten komen staat centraal bij J.E.F. In het voorgerecht combineert Jason gerookte forel, yoghurt, ui en pompoen. Niet alleen een plaatje maar ook een gerecht met structuur, puurheid en intense smaken. Aan de overkant volgt ook de bevestiging. Geen ordinaire gehaktballen maar een kruiding met ‘joie de vivre’ bij zijn gehakt met wortel, zure room en peterselie.

Forel & yoghurt

Forel & yoghurt

Gehakt & wortel

Gehakt & wortel

Dat we hier ook van lekkere wijnen kunnen genieten was al geweten. Bij het eerste gerecht laat ik mij dan ook natuurlijk bijstaan door een witte Chenin Blanc: La goutte d’or Vieilles vignes silex, 2010 uit Tourraine-Loire. Vol van mineraliteit, stevig genoeg en toch zeer verfijnd.

Het is een lunch en Jason respecteert dan ook een efficiënt en strak tempo. Mijn hoofdgerecht met gepekeld rundsvlees, rode biet, mierikswortel en peterselie weet alweer te bekoren. Aan de overkant ook ‘a big smile’ bij het serveren van de schelvis. Schelvis afgewerkt met witte kool, champignons en een mosterdsausje.

Rundsvlees & rode biet

Rundsvlees & rode biet

Schelvis & witte kool

Schelvis & witte kool

Bij dit ‘levens’ genieten komt er een glaasje ‘Une vie après l’autre’ van david Poutays, 2009, Bordeaux. Deze merlot wijn scoort door aangename zuren en mooi verweven tannine, fluweel. Voor het dessert koos ik de chocoladecrème met gepofte rijst, koffie ijs, sinaas en karamel. Mijn ‘bistronomie’ buddy laat zich verrassen met de verse geitenkaas, pompelmoes en olijfolie.

Chocolade-sinaas-karamel

Chocolade-sinaas-karamel

Geitenkaas & pompelmoes

Geitenkaas & pompelmoes

We sluiten deze lunch bevestigend af met de homemade popcorn.

Popcorn

Popcorn

Jason heeft eigenheid ontwikkeld, hij gebruikt een bepaalde finesse die de essentie van de ingrediënten naar boven haalt. Een keuken die vooral lekker is, intens op smaak, licht en gezond. Personality op zijn aardse borden. Het verdict luid unaniem: Bistronomie Pur Sang!

CY soon,

Be-Gusto

J.E.F
Online Reserveren
Lange Steenstraat 10 , 9000 Gent
TEl: +32 9.336.80.58
www.j-e-f.be
Zondag, maandag en zaterdag lunch gesloten
Be-Gusto score: 15.5/20
 
Comments
One Response to “JEF – Gent”
  1. Carla says:

    Mooi zeg! Snel naar Gent dus.