J.E.F – Gent

J.E.F: “Vintage food met een gastronomische smaak-toets”

Chef: Jason Blanckaert

UPDATE: ‘Lees ook onze meest recente ervaring

Restaurant J.E.F in Gent is gelegen aan de rand van het Gentse Patershol en opende met veel succes in 2011 zijn deuren. Op het culinaire programma van 2012 hadden we resoluut de “tour der Flemish Foodies” gezet, eerder dit jaar was er al de top beleving bij De Vitrine en deze keer was het de beurt aan J.E.F. Dat vriendschap en gezelligheid bij J.E.F centraal staan hadden we al veelvuldig kunnen lezen en na een avond vol vintage food en pretentieloze bediening kunnen we dat resoluut beamen.

J.E.F Interieur

Jason Blanckaert verdiende als twintiger reeds zijn Michelin ster als Chef van C-Jean en koos vorig jaar overtuigd voor het Bistronomie verhaal. Luxe in de perfectie van genot en smaak zou J.E.F mee op de kaart zetten en de zeilen van de Flemish Foodies extra kracht geven. De bediening in restaurant J.E.F, of Jason en Famke, wordt gedirigeerd door zijn vrouw Famke.

J.E.F Interieur

Voor het interieur koos men voor een sobere inrichting die toch veel warmte en gezelligheid uitstraalt. Dikke houten massieve tafels met een JEF houtlogo, gebroken witte tinten, toffe vintage stoelen en sfeervolle wandverlichting werken het concept verder af. Ik krijg spontaan een “Relæ gevoel! Voor de lunch serveert J.E.F een 3 gangen aan de democratische prijs van 25€! Het J.E.F diner is à la carte met keuze uit 4 creatieve voorgerechten, 5 hoofdgerechten en 4 desserts. Als special is er ook nog J.E.F eet laat op Vrijdagavond vanaf 22.30, er worden dan voor 20€ 5 “goestjes” geserveerd, kortweg de gastronomische restjes van de keuken. De wijnkaart typeert overwegend Frans met veel Biologische, rijpere, vollere, licht oxidatieve en vooral karaktervolle wijnen. Vaak als Funky omschreven want J.E.F rocks!

Table J.E.F

We starten met een mooie Champagne Bérèche et fils brut reserve, mineraal en karaktervol met toetsen van rijpe appel en gekonfijt fruit.

Amuse: Een zachte hammousse met krokantjes en een crème van cornichons. De start typeert alvast de keuken van Jason, mooie structuren, krachtig en toch fris.

Ham-mousse & crème van cornichons

Varkenswangetje met pickles, appel en knolselder. We verwachten ons aan een warm gerecht maar deze delicatesse wordt koud geserveerd met lauw warme componenten. Een zeer strak gerecht met pittige smaken dat op alle vlakken pleziert.

Varkenswangetje, pickles, appel & knolselder

Onze gekozen biologische rode wijn uit de Loire was ook een waar genot. Deze Rébus, Gildas Beclair Anjou gemaakt van Cabernet Franc gaf veel aardse terroir aroma’s en zat vol kracht met toch mooi zacht fruit in de afdronk.

Entrecote “Simmental” met gebraiseerde groenten en pont neuf. Bij het krijgen van de menukaart was de keuze voor dit gerecht snel gemaakt. Op de kaart omschreven met “30 dagen droog gerijpt van bij Slagerij Dierendonck” weet je dat dit een prachtig stuk vlees zal worden want de reputatie van Dierendonck is ondertussen gekend bij menig topchef. Een perfecte saignant cuisson zorgt samen met de krokante en binnenin zachte pont neuf aardappelen voor Bourgondisch bordplezier.

Entrecote Simmental & Pont Neuf

Als dessert kies ik voor de rabarber met een granité van rozenbottel, gele crème, haver en witte chocolade koekjes. Een perfecte afsluiter met frisheid, zuren, krokant mondgevoel en vooral niet overdreven zwaar.

Rabarber, rozenbottel & witte chocolade

Bij de koffie nog gezapig doppen met de meringue, citroencrème en crumble.

Meringue & citroencrème

Reserveren voor restaurant J.E.F is aanbevolen want we kunnen ons niet inbeelden dat hier de komende maanden in het weekend tafels vrij blijven. J.E.F staat dan ook voor betaalbaar genieten. Jason Blanckaert die samen met Kobe Desramaults van In De Wulf De Vitrine en Olly Ceulenaere van Volta de streaming “Flemish Foodies” begeestert, mag inspirerend trots zijn op deze nieuwe carriere wending. Wij wachten benieuwd op de nieuwe editie van “Bloot” en kijken al uit naar de volgende halte van onze 2012 tour bij Volta en in Oktober In De Wulf!

Nog onze excuses voor het blijven plakken, het was dan ook zo plezant!

J.E.F Gezelligheid

J.E.F
Lange Steenstraat 10 , 9000 Gent
TEl: +32 9.336.80.58
www.j-e-f.be
Zondag, maandag en zaterdag middag gesloten
Be-Gusto score: 15.5/20
 
 
 
 
 
Comments
2 Responses to “J.E.F – Gent”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Chef, Nicolas Scheidt, heeft duidelijk zijn weg gevonden. Soms nog een beetje uit balans en wispelturig maar vele van zijn creatieve losbarstingen wisten ons volledig te plezieren. Zijn mix van rode biet, bramen, uitjes en ricotta gaf een perfecte balans met mooie pure smaken. Zijn bistronomie concept wint aan waardering en vaart stilaan koers richting de eilanden Veranda-Vitrine-JEF-Saturne-Septime-Chateaubriand-Relae  … […]

  2. […] de Flemish Foodies naar Gent moeten een culinaire verademing voor Gent zijn. (zie ook Volta & J.E.F.) We werden vorig jaar al enorm geprikkeld tijdens het Flemish Foodies event in Gent en ook de […]