L’Air du Temps – Liernu/Eghezée
L’Air Du Temps: “Le Terroir Contemporain”
Online Reserveren | |
Rue de la Croix Monet, 2, 5310 Liernu-Eghezée | |
0032 81 81 30 48 | |
www.airdutemps.be |
Maandag & Dinsdag gesloten
Chef: Sang-Hoon Degeimbre
Het kan soms snel gaan maar op enkele maanden tijd werd restaurant L’Air Du Temps van Sang-Hoon Degeimbre één van mijn grootste favorieten in eigen land. Een lange rit naar Liernu langsheen de drukke Brusselse ring kan deze passie in de verste verte niet bedreigen. Tijdens ons eerste bezoek aan het nieuwe L’Air Du Temps waren we overtuigd, bij het tweede bezoek en het samenspel met Pascal Barbot zelfs zwaar onder de indruk en na deze nieuwe derde passage mag je spreken van omvergeblazen. Zijn passie, creativiteit en toegewijdheid proef je in elk gerecht en dat tot in de kleinste details.
Met de nieuwe locatie van restaurant L’Air Du Temps geven Sang-Hoon Degeimbre en Carine Nosal duidelijk een verlengstuk aan hun culinaire visie. In de open velden van Liernu creëert men kunst die gedreven wordt door de hedendaagse roep naar terroir-food. Het aanpalende domein omtrekt maar liefst 4ha moestuin met serre. Het is vandaag helemaal in en ook L’Air du Temps volgt de trend van ‘eigen kweek’ producten. De velden van de Hesbaye fungeren dan ook dagelijks als inspiratiebron voor een grootse keuken. De 5 gastenkamers zijn ondertussen ook in gebruik genomen en L’Air Du Temps markeren we dan ook als coup de coeur voor een gastronomisch weekend.
We nemen plaats op enkele meters van de keuken aan de befaamde gastentafel. Ondanks de lichte regen genieten we van een prachtig zicht op de velden, de kruidentuin en de moestuin. Er wordt een zeer beperkte à la carte aangeboden maar de focus ligt duidelijk op de gastronomische menu’s met het menu Génèses (95€) of menu Terroir Contemporain (140€). Voor de lunch serveert Sang-Hoon het kommetjes menu of Menu Bols, waar er 5 of 7 lichte gerechten op een snelle manier gebracht worden (55€/65€). We bereiden ons voor op het menu ‘Terroir Contemporain’ met aangepaste wijnen. Aan de overkant wordt gekozen voor het alcoholvrij sapjes alternatief.
We starten zoals gebruikelijk bij L’Air du Temps met een verfrissend glas water. Deze keer met venkel geïnfuseerd water.
Millefeuille van bladgroen met gerookte boter
Peterseliehoorntje met popcorn poeder
Gelakte rode biet, gele biet, chioggia en kurkuma
Blad Kiwitre, variant op het vorige kiwi-oester hapje
Eitje uit Eghezée, hazelnootboter en crumble van spek & ui
De beelden spreken voor zich, dit was een start met snacking en bouchées die we nog maar zelden geserveerd kregen. Bladgroen, groenten, kruiden en bloemen komen uit de tuin en de serre en worden met precisie verwerkt tot hapjes die vol verrassende diepe smaken zitten.
We starten met een cannelloni van kabeljauw met noriblad, chorizo, koolrabi, shizo, kers en dropplant. In het glas komt de Muskat Ottonel 2012, Velich-Burgenland-Oostenrijk. Een zeer mooie florale match.
Salade Liègeoise: witte, groene en zwarte boontjes uit eigen tuin met ei, hazelnoten, lardons, croutons, gefermenteerde kool, afrikaantjes en dongchimi. De explosie aan smaken, perfecte structuur en sublieme smaakcohesie maken van dit gerecht veruit de beste salade die ik ooit voorgeschoteld kreeg.
Tomates – Crevettes: De verschillende tomaten komen uiteraard uit de serre van L’Air du Temps en worden geserveerd met handgepelde garnalen en een bisque saus. Eenvoud siert dit gerecht en de jus is zo lekker dat ik mij bijna tot likoké toestanden laat verleiden. Als bijpassende wijn serveert de sommelier ons een Chardonnay uit de Jura. De Empreinte van Bénédicte & Stéphane Tissot heeft naar mijn gevoel teveel hout gehad om de juiste match te geven aan dit gerecht.
Dashi wafeltjes: Belgische wafels met een mousse van bonito
Lauwe Foie gras gelakt met sanho, pickles van rode uien, croustillant van beurre noisette, mousse van rode biet, gerookte paling en ananas. De foie gras is drie maal op lage temperatuur gegaard en wordt zo tot zijn sublieme puurheid herleid.
Gerijpt Angus rund met een frisse kaas en ijskruid op een bedje van pinda.
Kalfszwezerik met langoustine, chips van zwezerik en een sausje van tuinkruiden. In het glas verwelkomen we een schitterende Domaine Gramenon – Côtes-du-Rhône. Een witte wijn van hoofdzakelijk grenache die door zijn 12 maanden barriques opvoeding een perfect huwelijk aangaat met de kalfszwezeriken.
Konfijt van gevogelte, vel van dragon, vel van gevogelte, selder, praliné van tandoori. Hierbij serveert men de Cuvée Vom Berg 2010. Dit gerecht is niet mijn favoriet van de dag, het gevogelte in combinatie met de dragon vormt nochtans een interessant gegeven.
Een dessert met aubergine op Koreaanse wijze zorgt ervoor dat ik weer lyrisch mag worden. De aubergine wordt zoet verwerkt door te konfijten en verder afgewerkt met miso, kalamansi en ijs van groene shiso. Een smaakbom die werkelijk weer alle registers opengooit.
Als je dan denkt dat San stopt met je van je sokken te blazen arriveert zijn ‘pièce de résistance’ van chocolade. Lichte chocolade biscuit stukken met gepofte graanvlokken en yoghurt. Niet alleen voor het oog maar zeker in de mond een schouwspel dat zorgt voor een culinaire climax.
Bij de koffie arriveert San nog met een ballon vol zoet genot en doet hij zijn relaas van alweer een schitterend avontuur.
Ingrediënten met een verhaal, terroir gedreven elementen, een keuken vol smaakexplosies, verfijnde presentaties en de perfecte omkadering. Ze dragen allemaal bij tot een geheel dat meer brengt dan alleen maar op restaurant gaan. Men creëert op natuurlijke wijze een beleving die onvergetelijke momenten garandeert. Deze gastronomische evolutie mag wat ons betreft dan ook beloond worden met de Waalse drie ster. Tot in December, want we kijken al uit naar de battle van Sang-Hoon met Quique Dacosta. Steve & Dino…be prepared!
Be-Gusto
L’Air du Temps Rue de la Croix Monet, 2, 5310 Liernu-Eghezée TEl: +32 81 81 30 48 www.airdutemps.be Maandag & Dinsdag gesloten Be-Gusto score: 18,5/20
Fantastisch zeg! Hoogste tijd voor een culinair weekend dus.